Erkenning van assistentiewoningen

De toekenning van de erkenning gebeurt onder het toezicht van de Vlaamse Gemeenschap en volgens strenge voorwaarden.

 1. Leeftijdsvoorwaarde:

  Bewoners vanaf 65 jaar. Per erkende groep van assistentiewoningen is het mogelijk dat een aantal woningen betrokken worden door personen jonger dan 65 jaar. Dat aantal mag maximaal 25% van de woningen zijn, en die bewoners moeten een goedkeuring krijgen van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

 2. Vrijheid van de bewoner

  De bewoner is vrij in zijn doen en laten. Die vrijheid kan in geen geval beperkt worden, tenzij om organisatorische redenen, maar daarover worden duidelijke afspraken gemaakt. Ook de bezoekuren zijn volledig vrij.

 3. Facultatieve zorg

  De bewoners kunnen vrij kiezen of ze bepaalde extra diensten wensen. De organisatie kan geen diensten opleggen.

 4. Crisis- en overbruggingszorg

  In assistentiewoningen moet steeds crisis- en overbruggingszorg verleend worden. Crisiszorg is zorg die onmiddellijk verleend wordt in een noodsituatie die niet op voorhand kan worden voorzien. Overbruggingszorg komt na de crisiszorg en wordt voor een korte periode verleend door een zorgverstrekker gekozen door de organisatie. Die loopt tot de patiënt de zorg krijgt die hij zelf vooraf gekozen heeft.

 5. Dagprijs

  In de dagprijs moet minstens het volgende inbegrepen zijn:

  • de hulp van de woonassistent,
  • het gebruik van het noodoproepsysteem,
  • het gebruik en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten,
  • de garantie van crisis- en overbruggingszorg.

  De dagprijs dekt ook de ‘genotsprijs’, of de huurprijs, van de assistentiewoning, tenzij de bewoner geen huurprijs betaalt en de woning heeft aangekocht.

 6. Permanentie

  Op ieder moment van de dag moet er iemand beschikbaar zijn die de noodoproep van een bewoner kan beantwoorden en die hulp kan bieden of laten bieden.

 7. Leuningen en handgrepen

  In de gangen, de gemeenschappelijke rolstoeltoegankelijke toiletten en de toiletten van de individuele sanitaire ruimtes moeten leuningen en/of handgrepen aanwezig zijn.

 8. Noodoproepsysteem

  Overal in het gebouw moet de bewoner makkelijk het noodoproepsysteem kunnen gebruiken, ook in de sanitaire ruimtes.

 9. Individuele woning

  In elke assistentiewoning moet ten minste een woonkamer, slaapkamer, keuken en afzonderlijke badkamer met toilet en badgelegenheid aanwezig zijn. De minimale vloeroppervlakte van de keuken, woon- en slaapkamer samen is 40 m².

 10. Rolstoeltoegankelijk

  Elke assistentiewoning moet rolstoeltoegankelijk zijn. Zo zijn er geen drempels aan de inkom en tussen de kamers. Liften verbinden de verdiepingen. Het sanitair is aangepast en ruim genoeg en de bedieningsknoppen zijn bereikbaar voor rolstoelgebruikers.

(bron: http://www.zorg-en-gezondheid.be)


Vind uw assistentiewoning op ProxLiving

Dossier U wil verhuizen? Al gedacht aan een assistentiewoning?

Armonea biedt elke dag zorg en dienstverlening aan 6.000 senioren, verspreid over 60 locaties in heel België. Dankzij 35 jaar ervaring, begrijpen wij als geen ander wat belangrijk voor u is. Voor iedereen hebben wij wel een geschikte woonvorm: bent u op zoek naar comfort, service en veiligheid? Dan zijn onze serviceflats en residenties iets voor u. Hebt u daarbij ook regelmatig nood aan zorg en hulp bij dagelijkse handelingen? Dan vindt u in één van onze woonzorgcentra een geschikte thuis. Bekijk alle mogelijkheden op www.armonea.be