Waar vandaan: Gezond Leven > U wil verhuizen? Al gedacht aan een assistentiewoning? > Verschil met een serviceflat

Wat is het verschil tussen erkende assistentiewoningen en serviceflats

Initiatiefnemers mogen nu vrij beslissen om al dan niet een erkenning aan te vragen. Zo wil de Vlaamse regering de erkende groepen van assistentie-woningen, zoals deze van ProxLiving die een bepaalde zorg- en kwaliteitsgarantie bieden, onderscheiden van niet-erkende groepen. De verplichte erkenning van de vroegere serviceflats bleek in de praktijk een weinig efficiënte maatregel om de markt te reguleren. De toekenning van de erkenning gebeurt onder het toezicht van de Vlaamse Gemeenschap en volgens strenge voorwaarden (“Erkenning van assistentiewoningen”).

Bij serviceflats moesten bewoners met een toenemende zorgbehoefte verhuizen naar een woonzorgcentrum om daar de aangepaste zorg te krijgen. Het Woonzorgdecreet bepaalt nu bijvoorbeeld dat een erkend woonzorgcentrum, aanpalende assistentiewoningen tijdelijk kan laten erkennen als woongelegenheid in het woonzorgcentrum. Zo hoeft de bewoner niet meer te verhuizen en kan hij thuis genieten van de aangepaste zorg- en dienstverlening.

Dankzij de erkenning genieten de kopers van tal van voordelige fiscale voorwaarden (“Investeren in erkende assistentiewoningen”).

Ter info : Sinds 1 januari 2013 vervangen assistentiewoningen de vroegere serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening. Bestaande erkende serviceflats krijgen de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels.


Vind uw assistentiewoning op ProxLiving

Dossier U wil verhuizen? Al gedacht aan een assistentiewoning?

Armonea biedt elke dag zorg en dienstverlening aan 6.000 senioren, verspreid over 60 locaties in heel België. Dankzij 35 jaar ervaring, begrijpen wij als geen ander wat belangrijk voor u is. Voor iedereen hebben wij wel een geschikte woonvorm: bent u op zoek naar comfort, service en veiligheid? Dan zijn onze serviceflats en residenties iets voor u. Hebt u daarbij ook regelmatig nood aan zorg en hulp bij dagelijkse handelingen? Dan vindt u in één van onze woonzorgcentra een geschikte thuis. Bekijk alle mogelijkheden op www.armonea.be