Waar vandaan: Boek > De Belgen in Engeland 1940-1945 > Woord vooraf

De Belgen in Engeland 1940-1945

Inhoud De Belgen in Engeland

osteo6 Woord vooraf
osteo6 Dankwoord
osteo6 Inleiding. De Belgen in Engeland
osteo6
Deel 1. Ontreddering (1940-1941)
osteo6
Deel 2. Wederopstanding (1942-1943)
osteo6
Deel 3. Overwinning (1944-1945)
osteo6 Besluit. De Belgen ná Engeland...
osteo6 Bibliografie

19,95 € - 218 pagina's
ISBN 978-90-209-6981-8

Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo

Boek verkrijgbaar bij
Fnac, Cosmox, Proxis, Bol.com, Azur, Standaard Boekhandel.

Bestel boek online via SeniorenNet: klik hier.

<<< Vorige pagina

Woord vooraf

‘Wie het verleden niet kent, is gedoemd het opnieuw te ondergaan’, zo wordt weleens gezegd. Ik denk dat daar een grote waarheid in schuilt. Hoewel ik als ESA-ruimtevaarder vooral bezig ben met ‘de toekomst’, blijft een constante en kritische reflectie over het verleden waardevol en noodzakelijk. Na de Tweede Wereldoorlog hebben oude erfvijanden als Frankrijk en Duitsland elkaar de hand gereikt en is er zoiets als een verenigd Europa beginnen te groeien. Anderzijds zijn er nog altijd miljoenen mensen die te lijden hebben onder oorlogsgeweld. ‘Nooit meer oorlog’ is al zo vaak gehoord. Maar het lijkt veeleer een permanente opdracht dan een statement.

Zelf heb ik acht jaar geleden ondervonden hoe broos vrede kan zijn, ook in ons eigen Europa. Tijdens de NAVO-operatie Allied Force, gericht tegen het regime van Slobodan Milosevic, stond ik aan het hoofd van de Belgisch-Nederlandse luchtmachteenheid en ik vloog verscheidene missies boven ‘oorlogsgebied’. Door die ervaring kreeg het boek van Frank Decat voor mij een bijzondere dimensie. Samen met de andere piloten van mijn eenheid ervoer ik tijdens die bewuste lente van 1999 wat ontelbare piloten tijdens de jaren veertig doormaakten. Een bepaalde stress en angst – wat als we worden neergeschoten en in Servische handen vallen? – maar ook kameraadschap, vastberadenheid en het geloof in het recht op vrijheid van alle mensen manifesteerden zich destijds in mijn team.

In zijn boek heeft Frank Decat terecht veel aandacht voor de mensen achter de feiten, voor de uiteenlopende gevoelens van militairen voor, tijdens en na de strijd. Zo laat hij bijvoorbeeld een Belgische RAF-man vertellen hoe moeilijk het is om ‘burgers’ te laten begrijpen wat oorlog precies is, en hoe het is om een oorlog mee te maken. Door mijn verleden als F-16-piloot werd ik in eerste instantie aangesproken door de geschiedenis van de Belgen bij de RAF. Ik kreeg immers in 1998 het bevel over het 349ste, het smaldeel waarvan de wortels teruggaan tot de Tweede Wereldoorlog en waarvan het boek de ontstaansgeschiedenis vertelt. Al vlug echter werd ik gegrepen door het verhaal van de duizenden landgenoten die werden ingezet bij de andere ‘wapens’: de moed en de inzet van de zeelui in de strijd tegen de U-boten, van Pirons soldaten, van de commando’s en de para’s tijdens de bevrijding van Europa. De luchtmacht kan een oorlog immers niet alleen winnen. Dat was zo tijdens de Tweede Wereldoorlog en het is vandaag niet anders.

Frank Decat zegt in de inleiding dat zijn verhaal er een is van heroïek én tragiek. Het is inderdaad ook een verhaal over de dood, over de gewelddadige dood tijdens het gevecht. Honderden Belgen verloren het leven in de strijd op zee, te land of in de lucht en sommige militairen kwamen om ver van het slagveld, in een bombardement of door een ongeluk, te wijten aan een of ander technisch defect.

Behalve een vlot leesbaar verhaal met een sterk menselijke toets, is het boek van Frank Decat natuurlijk ook een historische studie, met vele feiten over de Belgische strijdkrachten in de periode 1940-1945. Een ander sterk punt van het boek is dat het feitenmateriaal gerelateerd wordt aan de grote geschiedenis, aan het drama van de wereldoorlog, waarin miljoenen mensen een rol speelden. Mede dankzij de uitvoerige index zal De Belgen in Engeland een plaats krijgen als naslagwerk én een vertrekpunt vormen voor wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de Belgen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kolonel Frank De Winne, ESA-astronaut

<<< Beginpagina