Waar vandaan: Boek > De Belgen in Engeland 1940-1945 > En in de lucht

De Belgen in Engeland 1940-1945

INHOUD "De Belgen in Engeland"

osteo6 Deel 1. Ontreddering (1940-1941)
osteo6 Deel 2. Wederopstanding (1942-1943)
   osteo6 Te land
      osteo6 De mannen van Piron
      osteo6 Piron, man van de daad
      osteo6 Rode en groene baretten
      osteo6 Pegasus en Excalibur
      osteo6 Hitlers Kommandobefehl
   osteo6 Ter zee
      osteo6 Konvooien, korvetten en U-boten
      osteo6 De schrik van Tobermory
      osteo6 In dienst van de ‘World’s First Navy’
      osteo6
Te jong voor de strijd?
   osteo6 En in de lucht
      osteo6 Spitfires en Typhoons
      osteo6
De Louizalaan in het vizier
      osteo6
Van alle markten thuis…
      osteo6
De moord op de vijftig
osteo6 Deel 3. Overwinning (1944-1945)
osteo6 Besluit. De Belgen ná Engeland...

19,95 € - 218 pagina's
Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo
 
Bestel/koop boek, klik hier.

<<< Vorige pagina

En in de lucht

De moord op de vijftig

Een van de meest spectaculaire ontsnappingen uit een Duits krijgsgevangenenkamp vond plaats in de vroege ochtend van 25 maart 1944, vanuit Stalag Luft III in Zagan (nu Polen). Tijdens de ‘Great Escape’ konden 76 geallieerde militairen via tunnels ontsnappen, maar de meesten werden gevat kort nadat er Grossfahndung (nationaal alarm) was afgekondigd. Normaal werden krijgsgevangenen in zo’n geval zwaar gestraft of naar het beruchte kamp van Colditz gezonden, en de Gestapo bemoeide zich daar niet mee. Maar de mannen die aan de ‘Great Escape’ deelnamen, viel een heel ander lot te beurt, omdat Hitler zélf de zaak volgde.

Om de geallieerden te treffen, beval hij alle opgepakte krijgsgevangenen te executeren. Na de tussenkomst van enkele naaste medewerkers, onder wie Luftwaffechef Göring, stelde de Führer zich tevreden met de terechtstelling van ‘slechts’ vijftig militairen. De Gestapo kreeg de opdracht een lijst samen te stellen en ze moest ervoor zorgen dat de lijken gecremeerd werden.

Tussen 29 maart en 12 april 1944 ‘verdwenen’ op die manier vijftig geallieerde luchtmachtofficieren, onder wie ook het brein achter de ontsnapping, squadron leader Roger Bushell, die toen al bijna vier jaar gevangenzat. Behalve 22 Britten werden 28 mannen van elf verschillende nationaliteiten doodgeschoten. Eén van hen was een 28-jarige Belg: flight lieutenant Henri Picard van 350 squadron. Deze in Etterbeek geboren Spitfirepiloot had voor zijn gevangenneming begin september 1942 verscheidene Focke Wulf 190-jagers neergehaald en deelgenomen aan de luchtoperaties boven Dieppe.

Een andere Belgische vliegenier en makker van Picard, pilot officer Roger De Wever, had meer geluk. Ook hij was betrokken geweest bij de voorbereiding van de ‘Great Escape’, maar hij was al vóór 25 maart 1944 ontsnapt én weer opgepakt. Op de dag dat zijn 76 collega-officieren de benen namen, zat De Wever in de isoleercel en zo kwam zijn naam níét op de beruchte Gestapolijst terecht.

Henri Picard tijdens de overtocht naar Engeland in 1940

Het tragische lot van de gevangenen van Stalag Luft III is lang blijven nazinderen. Onmiddellijk na de Duitse capitulatie werden de talrijke verantwoordelijken voor de moordpartij opgespoord en vervolgd. Sommigen kregen van hun Britse rechters de doodstraf, anderen kregen gevangenisstraffen variërend van enkele jaren tot levenslang. Een aantal voormalige Gestapoagenten pleegde zelfmoord. In 1963 werd over de ‘Great Escape’ een film gedraaid, met een bijzonder indrukwekkende cast: Steve McQueen, Charles Bronson, Richard Attenborough, James Coburn en anderen. Sinds 1944 werden enkele promoties Belgische leerling-piloten en aspirant-officieren genoemd naar kapitein-vlieger Picard. Zijn vermoedelijke moordenaar, Hauptmann Reinholt Bruchardt, werd in 1948 gearresteerd en tot de galg veroordeeld. Die straf werd echter omgezet in levenslang en in een West-Duitse gevangenis betekende dat de facto 21 jaar.



Uittreksel uit boek "De Belgen in Engeland"
19,95 € - 218 pagina's
ISBN 978-90-209-6981-8

Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo

Boek verkrijgbaar bij

Azur, Bol.com, Cosmox, Fnac, Proxis, Standaard Boekhandel.

Bestel boek online via SeniorenNet

Pagina afgedrukt van http://www.SeniorenNet.be/BelgenInEngeland

<<< Vorige pagina...