Waar vandaan: Boek > De Belgen in Engeland 1940-1945 > Geef ons een slagveld!

De Belgen in Engeland 1940-1945

INHOUD "De Belgen in Engeland"

osteo6 Deel 1. Ontreddering (1940-1941)
   osteo6 De weg naar Tenby
      osteo6 België capituleert
      osteo6 Halt aan de pantsers
      osteo6 De blik op Londen
      osteo6 De generaal-paardenkoopman
      osteo6 Their fines hour...
      osteo6 De tweedekkerazen
   osteo6 Geef ons een slagveld!
      osteo6 Malaise bij de 'landmacht'
      osteo6
De legionairs
      osteo6 Vlucht naar de vrijheid
      osteo6 Piloten en matrozen
      osteo6
Dönitz’ wolfsbendes
osteo6 Deel 2. Wederopstanding (1942-1943)
osteo6
Deel 3. Overwinning (1944-1945)
osteo6 Besluit. De Belgen ná Engeland...

19,95 € - 218 pagina's
Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo
 
Bestel/koop boek, klik hier.

<<< Vorige pagina

Geef ons een slagveld!

Vlucht naar de vrijheid

Een aanzienlijk deel van het effectief van de Belgische strijdkrachten in Engeland bestond uit ‘évadés’: militairen én burgers die na een vaak risicovolle tocht uit bezet Europa waren kunnen ontsnappen. Sommige évadés vertelden zulke kleurrijke verhalen dat de ondervragers van de Royal Victoria Patriotic School, het verhoorcentrum van de Britse geheime diensten in Londen, aanvankelijk bijzonder argwanend waren. En het was helaas ook zo dat onder de mensen die het Kanaal overstaken, er enkelen waren die inderdaad voor de Duitsers werkten. Zij kregen op basis van de Treachery Act (1940) de doodstraf. Onder hen waren ook vier Belgen. De eerste terechtgestelde Belg was de 37-jarige Oostendenaar Alfons Timmerman. Hij werd op 7 juli 1942 in de Londense Wandsworthgevangenis opgehangen. Timmerman was in Groot-Brittannië aangekomen op 1 september 1941, bijna twee maanden nadat een van de meest spectaculaire ontsnappingen uit België had plaatsgevonden.

In de nacht van 4 op 5 juli namelijk landden twee Belgische piloten, Mike Donnet en Léon Divoy, met een kleine tweedekker nabij Thorpe-le-Soken, een kustdorpje in het oosten van Engeland. De twee hadden het toestel, dat eigendom was van baron Thierry d’Huart, vliegklaar gemaakt en dat nog wel op het kasteeldomein van de baron in Hoeilaart, waar Duitse militairen verbleven. De Britten hadden natuurlijk vele vragen, maar dankzij de Belgische RAF-piloot Jean Offenberg, die zijn oude makker Donnet onmiddellijk herkende, kwamen de twee ontsnapten nog dezelfde maand in een squadron terecht. Wat ook hielp, was het feit dat de Patriotic School onder het bevel stond van een meertalige Nederlander. Die had in Parijs gestudeerd en tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het Franse Deuxième Bureau gespioneerd. Aan hem konden de twee Belgen in alle vertrouwen hun verhaal kwijt. Toch zonden de Britten een verkenningsvliegtuig naar Hoeilaart om te checken of het kasteel met de aanpalende landingsstrip wel echt bestond.

De courantste manier om Groot-Brittannië te bereiken was via een ontsnappingslijn. Zo smokkelde de lijn-Hanson vanaf januari 1942 heel wat toekomstig Belgisch RAF-personeel langs het Iberische schiereiland België uit. Vele kandidaat-vluchtelingen werden echter ontdekt nog voor ze de Pyreneeën over waren en zij belandden voor maanden in een Franse cel of in een werkkamp. Maar ook Spanje was niet meteen een veilige thuishaven. Hoewel het land officieel neutraal was, koesterde het sympathie voor nazi-Duitsland – Hitler had dictator Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog troepen gestuurd – en het zat dan ook bijzonder verveeld met de vluchtelingen. Die werden teruggezonden of opgesloten in een kamp ten noorden van Burgos: Miranda de Ebro, dat overigens meer op een concentratiekamp leek dan op een interneringscentrum. Toch wisten vele Belgen hun Franse en Spaanse bewakers te verschalken en zij kwamen uiteindelijk toch in Groot-Brittannië aan. Vanaf april 1943 matigde de Spaanse regering haar houding. De krijgskansen hadden zich immers in het nadeel van de asmogendheden gekeerd, en vluchtelingen mochten vanaf toen onder begeleiding van geallieerde functionarissen het land verlaten.

Een aparte groep évadés waren de Belgische krijgsgevangenen. Zij zaten geïsoleerd in het hart van het nazirijk en kwamen dus, als ze er al in slaagden te ontsnappen, sowieso terecht in vijandelijk gebied. De enige hulp waarop zij konden rekenen, kwam uit de krijgsgevangenkampen zelf. Omdat ontsnappen uit de zwaarbewaakte kampen heel wat voorbereiding en ondersteuning vergde, begonnen de militairen zich clandestien te organiseren. De bekendste ‘lifeline’ was die van luitenant-kolonel Bolle in het kamp van Prenzlau, waar de meeste Belgische officieren zaten opgesloten.

De organisatie-Bolle bezorgde de militairen die wilden ontsnappen, behalve geld, burgerkleren, kniptangen en ander materiaal, ook een boel nuttige informatie. De medewerkers van Bolle beschikten immers over nagemaakte sleutels waarmee ze toegang hadden tot lokalen waar zich belangrijke documenten bevonden. Dankzij Bolle en zijn team konden zowat zeventig militairen ontsnappen, en twintig van hen wisten daadwerkelijk uit Duitsland weg te komen en België, Frankrijk of Groot-Brittannië te bereiken. Tussen 1940 en 1944 lukte het bijna 800 Belgische soldaten, onderofficieren en officieren om door het prikkeldraad te breken. Een aantal van hen belandde uiteindelijk bij het verzet of bij de strijdkrachten in Groot-Brittannië.

Wie opgepakt werd na een ontsnappingspoging riskeerde eenzame opsluiting of een andere zware sanctie. Voor de echte diehards was er de burcht Colditz in de buurt van Leipzig. Ontsnappen uit dit ‘Alcatraz’ voor geallieerde krijgsgevangenen werd als onmogelijk beschouwd. Toch zouden enkele officieren, onder wie de Belgen Louis Remy en Victor Van Laethem, daarin slagen. Beiden bereikten na lange omzwervingen Groot-Brittannië en zetten van daaruit de strijd voort, Remy als piloot bij Bomber Command en zijn compagnon bij de 1ste Gemotoriseerde Eenheid van de Brigade Piron.


Uittreksel uit boek "De Belgen in Engeland"
19,95 € - 218 pagina's
ISBN 978-90-209-6981-8

Auteur: Frank Decat
Uitgeverij: Lannoo

Boek verkrijgbaar bij

Azur, Bol.com, Cosmox, Fnac, Proxis, Standaard Boekhandel.

Bestel boek online via SeniorenNet

Pagina afgedrukt van http://www.SeniorenNet.be/BelgenInEngeland

 
<<< Vorige pagina...