Energietips verwarming

In een gemiddeld gezin gaat 70% van alle energie-uitgaven naar verwarming. Reden genoeg om goed te plannen en behoedzaam met energie om te springen. Een degelijke verwarming haalt niet alleen de koude en het vocht uit uw woning, maar zorgt ook voor een gezonde omgeving, een gezellige sfeer en een maximum aan comfort. Natuurlijk is een goede isolatie een eerste vereiste, uw verwarmingsbehoefte zal daardoor sterk dalen.

Centrale verwarming is in de meeste gevallen de beste oplossing. Centrale verwarming combineert een hoog comfort met een groot gebruiksgemak. In combinatie met een programmeerbare kamerthermostaat en thermostaatkraan is centrale verwarming bovendien zuinig. Ook hier is wel isolatie van leidingen, kranen en pompen in onverwarmde ruimten belangrijk om het warmteverlies te beperken. Radiatorfolie zorgt dat er minder warmte doorheen de niet geïsoleerde buitenmuur verloren gaat.

Wilt u de bestaande centrale verwarming of installatie ervan optimaliseren, kies dan voor een kleine gesloten (condenserende) wandketel met modulerend vermogen, pompschakelaar en elektronische ontsteking. Gesloten gastoestellen maken een dure schoorsteen en stookplaats overbodig. Via een muur- of dakdoorvoer wordt verse lucht aangevoerd en worden verbrandingsgassen afgevoerd. Bij grote warme stralingsoppervlakken, kan uw CV-systeem op lage temperaturen (max. 70°C toevoer warm water, 50°C retour) werken. Zorg er dan ook voor dat de radiatoren voldoende groot zijn. Om de rookgassen te laten condenseren heeft u immers een lage retourtemperatuur nodig van het water in de verwarmingsleidingen.

CV-ketels (en combiketels) zijn onder te verdelen in drie groepen op basis van hun rendement. Ketels met een hoog rendement zetten gas efficiënt om in nuttige warmte en zijn dus zuiniger. De conventionele CV-ketel heeft een rendement van 70 tot 80%. Dat wil zeggen dat 20 tot 30% van de gebruikte energie via de schoorsteen verloren gaat. Hoog rendementketels hebben een rendement van 90-95%. Hoog rendement gasketels kan u herkennen aan een HR+ label en hoog rendement stookolieketels hebben een Optimaz-label. Condenserende ketels hebben een rendement van 100-107%. Condenserende gasketels hebben een HR-top label.
Lees hier meer over condenserende gasketels

Lokale verwarming , zoals een aardgaskachel, kan een oplossing zijn bij verbouwingen, kleinere woningen en appartementen. U kan er makkelijk een zolderruimte of hobbykamer mee verwarmen. Maar denk eraan: gebruikt u meerdere aparte aardgaskachels tegelijk, dan ligt het verbruik ervan al gauw hoger dan dat van een centrale verwarming.
Bedenk wel dat de klassieke individuele gas- of mazoutkachels niet echt in aanmerking komen om lokaal te verwarmen. Ze hebben een laag rendement (50-70 %) en ze halen hun zuurstof uit de woonruimte. Dit kan leiden tot CO-vergiftiging, vocht in de woning en tocht over de vloer.
Een gesloten gevelkachel is dan weer wel een goede oplossing, deze combineert de voordelen van centrale verwarming op aardgas of stookolie met die van elektrische verwarming. Gesloten gevelkachels veroorzaken geen luchtverontreiniging in huis en zijn daardoor absoluut veilig, ze geven een hoog rendement van meer dan 85 %, hebben geen stookplaats of schoorsteen nodig, de installatie is goedkoop, de kachel is zeer compact. Bovendien reageren de kachels zeer snel en zijn daardoor het beste regelbare verwarmingssysteem.

Elektrisch verwarmen? Elektriciteit biedt interessante oplossingen. De warmtepomp, bijvoorbeeld, is een erg milieuvriendelijk systeem voor centrale verwarming dat met een heel geringe hoeveelheid energie werkt. De warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en pompt ze in de woning. De warmte die van buiten komt, is van lage kwaliteit. Maar de pomp brengt ze op een hoger niveau vooraleer ze naar de woning gaat. Een warmtepomp kan bovendien 's nachts draaien en de gewonnen energie accumuleren. Zo kan u het voordelige nachttarief benutten. Dat bespaart u een mooie som geld.
Lees hier meer over warmtepompen


Bron: Nuon