Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Amazonegebied: Stromen en rivieren

Stromen en rivieren

Het Amazonebekken

Het Amazonebekken is het grootste stroombekken ter wereld. Het Amazonebekken bestaat uit de Amazone en zijn (bijna 1100) zijrivieren, waaronder de Rio Negro, de Rio Purus, de Madeira en de Napo. Voor er wegen en luchtverbindingen waren, vormden deze waterwegen de belangrijkste transportkanalen in het gebied.

De Amazone zelf

De Amazone is 6400 km lang en is - na de Nijl - de tweede langste rivier ter wereld.

De stroom ontspringt in het Andesgebergte en mondt uit in de Atlantische Oceaan.
De Amazone ontspringt in het Andesgebergte in Peru op een hoogte van 5598 m. Op die plek heet de stroom nog Carhuasanta. Daarna stroomt hij in oostelijke richting naar beneden als de Hornillos, die samenvloeit met de Apumirac – een belangrijke zijrivier. Nog verder voegt hij zich uiteindelijk bij de Ene, de Tambo en de Ucayali.

Het gemiddelde jaarlijkse debiet in de delta bedraagt 207.000 m³/sec.
De Amazone verandert van uitzicht naargelang de seizoenen. Tijdens het droge seizoen kan de stroom op bepaalde plaatsen 4 à 5 km breed zijn. Tijdens het regenseizoen kan die breedte tot 50 km bedragen. Het water bereikt dan een stroomsnelheid van 7 km/h.

watervallen

Weetje
Het bruinachtige water van de Amazone is tot op 100 km van de kust te zien. De Europese schepen die bij het begin van de kolonisatie naar Zuid-Amerika voeren, zagen zo dat zij op de goede weg waren.

 

Bron: WWF