De gewone chimpansee: biologie

Op het menu:

Chimpansees brengen zowat de helft van hun tijd al etend door. Hun menu is behoorlijk gevarieerd: vruchten, zaden, noten, bloemen, bladeren, stengels, plantensappen, schors, honing, insecten (termieten, mieren), soms al eens een ei of wat vlees... Het kan gebeuren dat chimpansees jagen op andere primaten of jonge antilopen, en ze doden. Ze eten af en toe ook klei, aarde of stenen en zelfs uitwerpselen.

Chimpansees gebruiken een stok om termieten te verschalken

Chimpansees gebuiken ook enkele hulpmiddelen om aan voedsel te komen: een takje om insecten uit boomstammen te halen, een steen om noten te kraken…

Structuur en sociaal gedrag: Het 'vlooien' is de belangrijkste bezigheid in de groep

Chimpansees zijn sociale dieren. Ze leven in een gemeenschap van 15 tot 80 dieren, geleid door een dominant mannetje, en onderverdeeld in subgroepen waarvan de samenstelling en grootte erg kunnen veriëren. De gemeenschap neemt een leefgebied in van ongeveer 7 km². De dieren leggen dagelijks naar schatting 3,9 km af.

Voortplanting:

Een chimpanseewijfje kan jongeren krijgen tot ze 40 jaar oud is.Een chimpanseewijfje kan jongen krijgen zodra ze 13 of 14 jaar oud is, en tot ze 40 is. De draagtijd duurt 202 tot 261 dagen. Meestal wordt er om de 5 tot 6 jaar één jong geboren. De kleine chimpansee hangt aan de buik van zijn moeder tot hij 6 maanden oud is, dan 'verhuist' hij naar haar rug. De jongen drinken moedermelk tot ze 3,5 tot 4,5 jaar oud zijn, maar ze blijven ook nadien nog lang bij hun moeder, soms tot ze 10 jaar zijn.

 

 

 

Bron: WWF