Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Levende zee: Bijvangsten

Bijvangsten

Niet alleen de vissen die we opeten verdwijnen uit de zee, ook miljoenen andere dieren sterven jaarlijks in visnetten.

De visnetten en -lijnen vangen niet alleen de vissen die op de markten terechtkomen. Ook miljoenen jonge vissen of vissen zonder commerciële waarde worden naar boven gehaald, ook al is dat niet de bedoeling. Ze worden weer overboord gegooid maar zijn dan meestal al dood. Andere slachtoffers van visgerei: talloze dolfijnen, zeeschildpadden, zeevogels, haaien, koralen, zeesterren,...

Soorten die onbedoeld mee gevangen worden met de beoogde soorten, noemen we bijvangsten. Ook voor de vissers zijn bijvangsten nadelig: ze zijn moeilijk te beheren en ze veroorzaken tijdverlies en voor honderden miljoenen dollars schade aan materiaal. Bijvangsten zijn een belangrijke oorzaak van de sterke achteruitgang van de populaties van tal van zeedieren.

Deze zeehond raakte verstrikt in een visnetEnkele feiten op een rij (Bron: FAO)

  • Elk jaar sterven meer dan 300.000 kleine walvisachtigen (walvissen, dolfijnen en bruinvissen) omdat ze verstrikt raken in visnetten. Bijvangsten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kleine walvisachtigen, en dreigen een aantal soorten te doen uitsterven.
     
  • In de Golf van Mexico vangen garnaalvissers jaarlijks 35 miljoen jonge rode snappers, wat de populatie onder druk zet.
     
  • Meer dan 250.000 onechte karetschildpadden (IUCN-statuut: bedreigd) en lederschildpadden (IUCN-statuut: ernstig met uitsterven bedreigd) raken jaarlijks verstrikt in beugen: visgerei waarmee gevist wordt op tonijn, zwaardvis en andere vissoorten.
     
  • 17 soorten albatrossen zijn met uitsterven bedreigd door de visvangst met beugen.
     
  • Door bijvangsten zijn 89% van de hamerhaaien en 80% van de witte haaien en de voshaaien de afgelopen 20 jaar verdwenen uit het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan.

 

Bron: WWF