Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Zoet water: Problemen

Zoet water : de problemen

Zoet water

Het belang van water:
Al sinds de eerste eencellige 3,5 miljard jaar geleden op onze planeet verscheen, is zoet water de belangrijkste bron van het leven op aarde. De watercyclus is als een motor die dag en nacht werkt, en zo het leven op onze planeet in stand houdt. Ook voor de mens is water onmisbaar.

Maar… minder dan 1% van het water op onze planeet is meteen beschikbaar voor menselijke consumptie: als drinkwater maar ook voor landbouw, industrie, stroomopwekking, transport, gebruik thuis,… En de stijgende vraag naar water voor al deze doeleinden, zet de watervoorraden zwaar onder druk, met alle gevolgen vandien.

  • 20-35% van de zoetwatervissen is kwetsbaar of bedreigd .
     
  • De helft van alle waterrijke gebieden op aarde werd de afgelopen 100 jaar vernield .
     
  • Als ons waterverbruik en –beheer zo doorgaat, kan 2/3 van de wereldbevolking in 2025 met watertekorten te kampen krijgen. lelies


Hoe zet de mens waterlopen en waterrijke gebieden onder druk?

•  Slecht beheer en grote infrastructuurwerken
Een slecht beheer van rivierbekkens is één van de oorzaken van overstromingen en droogtes: rampen die duizenden mensenlevens eisen en een enorme economische schade aanrichten. Grote waterinfrastructuurwerken, zoals dammen, hebben de meeste grote rivieren ingrijpend gewijzigd, en hun natuurlijke functies beschadigd. Dammen zorgden voor een grootschalige versnippering van de habitats in bijna 60% van de grote rivierbekkens en dwongen al tientallen miljoenen mensen te verhuizen.

  Vervuiling
De vervuilig door steden, industrie en landbouw heeft een directe impact op de watervoorziening voor mensen en zoetwaterecosystemen. Een ‘acuut' voorbeeld: Door een instorting aan een mijn in Roemenië kwam 100.000 m³ afvalwater met cyanides en zware metalen in het rivierbekken van de Donau terecht. Massa's vissen stierven en de watervoorziening in het gebied kwam in het gedrang. Een chronisch voorbeeld: de pesticiden en meststoffen die onze wateren vervuilen.
In ontwikkelingslanden komt 90 % van het gebruikte water onbehandeld in de rivieren terecht.

•  Grootschalig verbruik
De mens exploiteert vandaag zo'n 54% van het ‘blauwe water' op onze planeet (water dat stroomt door rivieren, meren, grondwater etc). Dat zou volgens schattingen tegen 2025 kunnen oplopen tot 70%. Van het zoet water in de wereld wordt 70 % verbruikt door de landbouw, 20% door de industrie en 10% door de huisgezinnen.

Bron: WWF