Veilig met uw baby in het zwembad

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Preventie > Baby in het zwembad

Veilig met uw baby in het zwembad

Nu de zomer in aantocht is, voelen we een onweerstaanbare drang om in het water te plonzen. Of het nu om een privé-zwembad of om een openbaar zwembad gaat, bescherm uw kind tegen zichzelf en tegen alle bekoringen die zijn veiligheid in het gedrang kunnen brengen.

Preventie is van cruciaal belang om baby?s te beschermen tegen verdrinkingsgevaar. Ziehier enkele alarmerende cijfers om u daarvan te overtuigen als dat nog niet het geval was. 50 % van alle verdrinkingsgevallen bij kinderen van 1 tot 4 jaar gebeuren in het zwembad. Wanneer er een nieuw privé-zwembad geplaatst wordt, ligt het verdrinkingsrisico tijdens de eerste zes gebruiksmaanden vijf keer hoger. Dat mag echter geen reden zijn om uw uk alle waterpret te ontzeggen! Maak hem dus zo vroeg mogelijk bewust van het gevaar van water en leer hem zwemmen zodra hij daartoe in staat is. Dat is absoluut noodzakelijk om letterlijk het hoofd boven water te houden als hij in het water valt!

Speciale uitrusting voor kinderen

Tot drie jaar is het aan te raden om uw kleine beschermeling drijfelementen te laten dragen, zeker als hij niet kan zwemmen. Verplicht hem om armbanden en zwemboeien te dragen telkens als hij in de buurt van een waterpunt speelt. Ga ze samen met hem kopen en kies leuke modellen met aantrekkelijke kleuren, dan zal hij ze ongetwijfeld liever dragen. Andere praktische oplossing: zwempakken met vlotters. Als die rond het middel zitten, kan het kind soms toch met zijn hoofd onder water terechtkomen als het achteromvalt.

Vlotters aan de schouders daarentegen ondersteunen het hoofd beter. Bent u van plan om heel uw vakantie door te brengen in en aan het water, dan is het reddingsvest het beste alternatief, op voorwaarde dat het aangepast is aan de lengte van het kind en correct gedragen wordt. Anders is het nutteloos.

Bescherming rond het zwembad

Kinderen voelen zich onweerstaanbaar aangetrokken tot water zodra ze kunnen lopen. Bent u van plan om een privé-zwembad te laten installeren, plaats er dan een veiligheidshek rond. In landen waar die beveiliging verplicht is, daalt het verdrinkingsrisico daadwerkelijk. Het hek moet meer dan één meter hoog zijn en uitgerust zijn met een automatisch klapdeurtje. Sinds kort bestaat er ook een netsysteem om rond het zwembad te plaatsen. Het biedt verschillende voordelen: kinderen kunnen geen verwondingen oplopen als ze ertegen botsen en kunnen nergens op steunen om erover te klimmen, en bovendien is zo?n net doorzichtig en dus makkelijk te bewaken. Ook het zwembad bedekken, is een goede beschermingsmaatregel, op voorwaarde dat het kind er zich in geen geval onder kan wurmen.

Als aanvullende beveiliging kunt u ook een alarmsysteem laten plaatsen aan het wateroppervlak. Zo een systeem detecteert alle bewegingen en doet een geluidssignaal afgaan als er iemand (of iets: het kan ook een dier zijn!) in de buurt van het water komt.

Voor welk systeem u ook kiest, hou uw kind altijd in het oog als het aan de rand van een zwembad speelt.

Leid uw kind niet in bekoring!

Wilt u het verdrinkingsgevaar verminderen, vergeet dan niet om alle opblaasbare speeltuigen uit het water te halen, zowel in een publiek als in een privé-zwembad. Zodra u uw rug keert, zal uw oogappel immers zijn opblaasbaar kuiken of andere bal uit het water willen halen.

Haal ook al het meubilair weg in de buurt van het zwembadhek. Een stoel kan immers als geïmproviseerd opstapje dienen om over het hek te springen. Tot slot nog dit: hebt u een opblaasbaar zwembadje, maak het dan leeg na elk gebruik. Niet alleen om alle onbewaakte plonspartijen te vermijden, maar ook om te verhinderen dat er in het stilstaande water in volle zon microben beginnen te woekeren.

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio