Voorzichtig op de ladder

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Voorzichtig op de ladder

Voorzichtig op de ladder

Dol op evenwichtskunstjes? Ziet u er geen graten in ergens op te klimmen voor een kleine herstelling of installatie? Kijk dan uit: ladders zijn een van de belangrijkste oorzaken van vallen van op een bepaalde hoogte, als ze niet op een veilige manier worden gebruikt.

Bezorgt alleen al het idee op een ladder te staan u koude rillingen? Om de gordijnen op te hangen of een hoge kast schoon te maken, is het nochtans veiliger om op een ladder te staan dan op een taboeretje. Als hij correct wordt gebruikt, weliswaar. Eerst en vooral moet u, als u de ladder verplaatst, altijd zorgen dat het voorste uiteinde boven de hoogte van uw hoofd blijft en dat uw voorzichtig bent in de bochten. Vast komen te zitten als u door een deur gaat, kan komisch zijn, maar ook gevaarlijk...

Stabiliteit boven alles

Ongeacht het type ladder dat u gebruikt, stabiliteit is van primordiaal belang voor uw veiligheid. Probeer de ladder niet op een gladde of oneffen ondergrond te plaatsen! De poten van de ladder moeten op een vrije ondergrond staan, zonder obstakels, en stabiel staan of, als dat niet kan, vastgehouden worden door een persoon. Kies vervolgens de juiste helling: als hij te verticaal staat, zal de ladder naar voren vallen; als hij te schuin staan, kan hij wegglijden. Een hoek van 70 à 75° is het veiligst. Om daartoe te komen, gebruiken vaklui soms de elleboogtest. Plaats uw voeten tegen de ladder, strek de arm en plooi de elleboog zodat hij de sporten raakt. Als dat lukt zonder dat u het evenwicht verliest, is de helling correct.

Tweede veiligheidselement: de steun. Stel de enkele ladder tijdens het werk op tegen een hoge, vaste steun (een muur bijvoorbeeld) en ga nooit op de laatste vijf sporten staan. Om fruit te plukken, gebruikt u beter een dubbele ladder die volledig wordt geopend, zodat het veiligheidssysteem zijn werk kan doen. Vermijd ook om een enkele ladder te laten steunen tegen een tak die plotseling kan doorbuigen of breken. Hoeveel lekkerbekken zijn er immers al niet gevallen met de kersen in de hand? Denk eraan!

Minstens één persoon en één hand!

De ladders die in de handel verkrijgbaar zijn, verdragen over het algemeen beperkte lasten , tot 100 à 120 kg voor enkele ladders en 150 voor schuifladders. Het cijfer staat vaak aangegeven op de stijlen. Het is dus beter om er niet met meerdere personen tegelijk op te klimmen. Op een ladder draagt u het best schoenen die stevig aan de voet zitten, zonder hakken en met een droge zool. Hou de sporten stevig vast, bij voorkeur met beide handen. Als u materiaal willen meenemen, neem dan een zak en laat nooit schroevendraaiers of andere voorwerpen met een punt in uw zakken zitten. Draag in elk geval nooit lasten van meer dan 30 kg.

Als u op de gewenste hoogte staat, hou dan altijd één hand op de ladder terwijl u werkt. Er bestaan borden of haken om aan de ladder te bevestigen en uw materiaal aan vast te maken. Buk u niet of strek u niet uit om in dat kleine hoekje te kunnen... Dat is de beste manier om te kantelen! Aarzel niet om van de ladder te komen - steeds met het gezicht naar de ladder gericht - en die te verplaatsen vooraleer u voortwerkt. Als u klaar bent, ten slotte, ruim dan onmiddellijk uw materiaal op. Kinderen maken er immers maar al te graag gebruik van om te kunnen doen zoals de grote mensen!

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste Vivio