Met uw kind naar het zwembad: opgelet voor de risico's

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Preventie > Zwembad: risico's

Met uw kind naar het zwembad: opgelet voor de risico's

Wat is er leuker dan met uw kind naar het zwembad gaan? U geniet ervan om het te zien lopen, springen, zwemmen en ravotten, alleen of met vriendjes. Veel kinderen zijn dol op water. Toch zijn enkele voorzorgen nodig om uw kind veilig te laten zwemmen. Lees de volgende tips vóór u uw oogappel ?te water laat?

Het zwembad is ontspannend, zeker, maar niet zonder gevaar. Als ouder bent u de meest geschikte persoon om op uw kind te letten. De badmeester, die verplicht aanwezig moet zijn in openbare zwembaden, heeft het immers al druk genoeg. Kijk uit uw ogen en hou u aan de volgende voorschriften?

Pas 20 minuten na het eten

Eet niet te vet of te zwaar vóór u gaat zwemmen. Vroeger werd aangenomen dat je pas twee uur na het eten in het water mocht, vandaag is dat ingekort tot 20 minuten. Geef uw kind een lichte maaltijd, maar laat het niet vertrekken met lege maag. Zwemmen is immers inspannend, en dan nog in water waarvan de temperatuur lager is dan die van zijn lichaam. Het moet dus genoeg energie hebben vóór het er letterlijk en figuurlijk invliegt!

Te warm? Opgelet voor hydrocutie

Uw kind heeft lang aan het zwembad gelegen of in volle zon gespeeld? Opgelet: het temperatuurverschil tussen zijn huid en het water dreigt een thermische shock te veroorzaken: hydrocutie. Die kan tot bewustzijnsverlies en zelfs tot verdrinking leiden.

U kunt dit vermijden met enkele voorzorgen, ook al lijkt het water u perfect. Verplicht bijvoorbeeld uw kind om onder de douche te gaan in het zwembad, laat het geleidelijk in het water gaan , zonder te springen of te duiken, langs het trapje of het minst diepe deel van het zwembad, en toon hoe het eerst zijn nek moet natmaken.

Glijbanen: opgelet?

Glijbanen zijn een bron van vermaak voor klein en groot, maar niet zonder gevaar. Zo mag uw kind niet via zo?n glijbaan in het water, om hydrocutie te vermijden.

Bovendien kan de wrijving die ontstaat door de snelheid eerste- en tweedegraadsbrandwonden veroorzaken. Opgelet ook voor gedrang , zowel aan de ingang als de uitgang van de glijbaan.

Zwembanden en -boeien: vertrouw er niet blindelings op!

Zwembanden en -boeien zijn weliswaar heel nuttig, maar kunnen het kind ook de illusie geven dat het drijft, waardoor het elk besef van gevaar verliest. Als hij ze uitdoet om aan de rand van het water te spelen, dreigt hij te vergeten dat hij er geen meer draagt en vol vertrouwen in het water te springen.

Boeien zijn wel veiliger dan ringvormige banden, want het kind kan door die banden heen schieten en naar de bodem zakken.

Boeien waarin het kind kan zitten - vaak in de vorm van een dier - zijn vrij stabiel? zolang alles goed gaat! Die stabiliteit is echter een tweesnijdend zwaard : als de boei omkeert, hebben jonge kinderen het zeer moeilijk om eronderuit te geraken. Nogmaals: hou uw kind altijd in de gaten.

U kunt uw kind beter zo vroeg mogelijk zwemlessen laten volgen. Dat kan vanaf drie à vier jaar als u er minstens één keer per week mee naar het zwembad gaat.

Watergewenning voor baby's

Sinds enkele jaren is het zeer in om baby's van enkele maanden watergewenning te geven samen met mama of papa. Er zijn voor- en tegenstanders van die methode. Eén zaak staat vast: ze laat het kind kennismaken met het water en leert het drijven. Toch heeft watergewenning pas zin als ze regelmatig gebeurt.

Als uw kind er op 15 maanden mee stopt en pas weer op zijn vijfde in het zwembad komt, is de kans groot dat het alles verleerd heeft.

Een probleem? Verwittig de badmeester

Badmeesters besteden 80 % van hun tijd aan het verzorgen van kleine probleempjes (schaafwonden, kneuzingen, neusbloedingen, ...). Een ongeval is echter gauw gebeurd. Merkt u in het water een kind op dat in de problemen zit, waarschuw dan eerst de badmeester. Die moet dan een welbepaald hulpprotocol volgen, afhankelijk van het zwembad in kwestie. Laat hem de zaak in handen nemen.

Auteur: Gwenaëlle Ansieau, Journaliste - Vivio