Doe-het-zelven en ongevallen: vijf voorzorgsmaatregelen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Gezondheid > Preventie - doe-het-zelf > Voorzorgsmaatregelen

Doe-het-zelven en ongevallen: vijf voorzorgsmaatregelen

Knutselen of doe-het-zelven is in en gebeurt tegenwoordig zo ecologisch mogelijk. Jammer genoeg, is deze aangename hobby ook dikwijls de aanleiding van ongevallen: zich ergens stoten, zich verbranden, stof of een product in de ogen krijgen, zijn voorvallen die steeds vaker voorkomen en die nochtans altijd te vermijden zijn! Neem uw voorzorgen voordat u aan het werk gaat.

1) Goede werktuigen

Wanneer werktuigen onaangepast of defect zijn, vergroten ze de risico's op een ongeval. Naargelang het werk dat u moet uitvoeren, doet u er dus goed aan ze zorgvuldig uit te kiezen en aandachtig te controleren of ze in goede staat verkeren. Het spreekt ook vanzelf dat u ze correct moet gebruiken, dat u een gemakkelijke houding moet aannemen en dat u zich volledig op de uit te voeren taak moet concentreren.

2) Nooit werken zonder bescherming

Handschoenen, een masker, een bril, oordopjes of een beschermende helm tegen lawaai, kniebeschermers, veiligheidsschoenen, enz. zijn allemaal toebehoren die men absoluut moet gebruiken. Wanneer u schuurt, afbijt, schildert of lijmt, moet u er speciaal op letten dat u niets in de ogen krijgt en dat u geen gevaarlijke producten inademt (chemische producten, houtstof): een masker en een bril zullen uw luchtwegen en uw ogen beschermen. Een geluiddempende helm of oordopjes zijn eveneens onontbeerlijk zodra u gebruikmaakt van een lawaaierig elektrisch apparaat.
Uiteraard moet lang haar goed vastgemaakt worden wanneer u begint te werken. Bij de keuze van uw kledij, moet u ervoor zorgen dat u geen te ruime kledingstukken draagt die voor problemen kunnen zorgen, maar ook geen te spannende kledij die uw bewegingen zou kunnen hinderen.

3) Geen kinderen in de buurt tijdens het doe-het-zelven

Chemische uitwasemingen, splinters en geluid kunnen evengoed uw omgeving treffen en kunnen nog gevaarlijker zijn voor sommige mensen, onder wie zeker de kinderen. Al beperkt uw werk zich tot een beetje schilderen, zorg dat er geen kinderen of zwangere vrouwen in de buurt zijn.

4) Het materiaal altijd opruimen en schoonmaken

Een goede doe-het-zelver ruimt altijd goed op, wat betekent dat hij alles schoonmaakt en het materiaal op de juiste plaats opbergt. Op die manier, loopt u geen risico om over een verlengsnoer te struikelen, om de hamer die op de hoek van de werkbank was blijven liggen, te laten vallen, of om brand te veroorzaken door bijvoorbeeld te vergeten een toestel uit te schakelen. Door op te ruimen, blijven er geen restjes van chemische producten onbewaakt achter, en is er ook geen metaalvijlsel of houtstof meer dat kan rondvliegen. Wanneer u chemische producten hanteert, moet u de ruimte ook voldoende verluchten.

5) Eerstehulpverlening

In geval van brandwonde: koel de wond meteen af met koud stromend water.
In geval van snijwond of (open) wond: was met water en zeep en controleer of de laatste tetanusvaccinatie nog geldig is (om de tien jaar te vernieuwen).
In geval van bloeding: ga onmiddellijk naar de spoedarts. Gebruik geen knevelverband, maar druk een verband op de wond.
Ingeval een gevaarlijk product op de huid of in het oog terechtkomt: spoel overvloedig met water.
Inname van een chemisch product: contacteer meteen het Antigifcentrum (www.poisoncentre.be).