Hoe kiest u de juiste babyuitrusting?

Hoe kiest u de juiste babyuitrusting?

Uw gezin wordt binnenkort verrijkt? Dat betekent dat er heel wat veranderingen op til zijn en dat u zich de nodige uitrusting moet aanschaffen om uw baby zo goed mogelijk te verzorgen! Hoe kiest u een verversingstafel, een geschikt bedje en een aangepaste draagwieg? Zie hier enkele tips om in het achterhoofd te houden bij uw "babyshopping"?

Maximum twee kinderen

Babyuitrusting mag in de regel gebruikt worden voor maximum twee kinderen. Aan u om regelmatig te controleren of het nog aan de geldende veiligheidsnormen voldoet. Elk artikel heeft zijn specifieke kenmerken en gebruiksvoorwaarden. Eerste vereiste voor een goed gebruik: de handleiding lezen! Dat lijkt vanzelfsprekend, maar een onopvallende noot kan wel eens een basistip bevatten. Kiest u voor tweedehandsmateriaal, win dan bij de vorige gebruiker informatie in over de eventuele specifieke kenmerken en ga na of het materiaal wel stevig genoeg is. Respecteer ook de door de fabrikant aanbevolen gebruiksleeftijd: het zal het comfort van uw kind alleen maar ten goede komen. Dat is vooral belangrijk voor draagwiegen.

Opgelet voor valpartijen

Elk jaar vallen heel wat kinderen van de verversingstafel of uit hun hoge stoel. Als uw kind op zo?n tafel ligt of in z?n hoge stoel zit, moet u extra goed uitkijken. Het materiaal moet perfect stabiel zijn. Kies als verversingstafel bij voorkeur een model zonder wieltjes en met opberglades. Op die manier hebt u alle nuttige accessoires bij de hand, zodat u er uw aandacht kunt bijhouden, want een paar seconden zijn voldoende voor een valpartij. Kunt u uw kind toch even niet in het oog houden, hou het dan altijd stevig vast met één hand. Bij kinderen onder de 5 jaar wordt 16 % van de ongevallen veroorzaakt door te vallen uit een hoge stoel. Riemen en bevestigingsbanden zijn dan ook een absolute must, zodat uw kind stevig in zijn stoel zit. Probeer het ook niet nodeloos te verleiden. Stop het bijvoorbeeld geen aantrekkelijk voorwerp onder de neus dat het maar wat graag zou vastnemen, waardoor het verplicht zou zijn zich op te richten?

Baby in zen bedje

U twijfelt tussen een wieg en een opklapbed? Een wieg heeft iets lieflijk oubolligs, maar is o zo geruststellend, een opklapbed is dan weer praktischer. Een wieg wordt na enkele maanden afgedankt, terwijl een opklapbed nog tot ongeveer 3 jaar bruikbaar blijft. Let bij aankoop op de ruimte tussen de stangen: die mag niet méér bedragen dan 65 mm. Wat de bedbodem betreft: de ruimte tussen de latten mag maximum 60 mm bedragen. Poten op wieltjes moet u absoluut blokkeren. De matras moet het hele bedoppervlak beslaan en mag niet te zacht zijn. Het verstikkingsgevaar is immers wel degelijk reëel. De stijlen van de bedhoeken mogen niet hoger zijn dan de bovenranden, anders dreigt het kind zich ermee te wurgen als het opstaat en vooroverbuigt. Laatste comfortadvies: kies een in de hoogte verstelbare spiraalmatras, kwestie van uw rug te ontlasten.

Op wandel met uw baby

De zon priemt door de wolken en u krijgt zin om te gaan wandelen met uw kind? Met de draagwieg houdt u uw handen vrij en kunt u plaatsen verkennen die niet toegankelijk zijn met een wandelwagentje. Het buikmodel is geschikt vanaf de geboorte tot 9 maanden, althans voor baby's die minder wegen dan 8 kg . Kies een model met een hoofdsteun en een bevestigingsriem met clip. De zitting moet verstelbaar zijn in het kruis, zodat uw baby zijn beentjes rond uw middel kan slaan en zich niet kan laten hangen. Vrij brede en goed afgestelde riemen met voering ontlasten uw schouders. Vanaf 8 à 9 maanden is een rugmodel met regenbescherming of zonneklep perfect geschikt. Verkiest u de klassieke omvormbare kinderwagen , let dan goed op twee dingen: het remsysteem, dat makkelijk bereikbaar moet zijn voor de voet, en het opvouwsysteem. Een makkelijk ont- en opvouwbaar wagentje met een stuur op de juiste hoogte is het meest gebruiksvriendelijk. Let erop dat u, telkens als u de kinderwagen omvormt, de riemen correct bevestigt.

Slotsom: aangepaste babyuitrusting waarborgt zowel uzelf als uw baby veiligheid en rust!

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio