Laat uw wapens niet zomaar rondslingeren!

Laat uw wapens niet zomaar rondslingeren!

Alle wapens zijn gevaarlijk, dus is het belangrijk om diefstal en ongevallen te voorkomen. Dat kan met enkele eenvoudige regels die niet alleen gelden voor vuurwapens, maar ook voor persluchtwapens, die allesbehalve onschuldig zijn. De nodige voorzorgen nemen, is de beste waarborg om op beide oren te kunnen slapen?

Een wapen is nooit een voorwerp als de andere. Een wapen in huis halen, kan zware gevolgen hebben, want elk ongeval met een vuurwapen kan fataal aflopen. Vandaar dat al wie een pistool, geweer of een ander wapen bezit, strikte voorzorgen moet nemen.

Wapens achter slot en grendel

Elk wapen moet bewaard worden in een speciaal daarvoor bestemde vergrendelde kast of in een safe. Dergelijke meubels zijn te koop in speciaalzaken. Ze zijn uitgerust met een antidiefstalsysteem, een lichte pantsering en houders die aangepast zijn aan de vorm van uw wapen(s). Bewaar uw munitie nooit op dezelfde plaats als uw wapen(s) en stop ze eveneens achter slot en grendel.

Impulsief gebruik van een wapen is uiterst gevaarlijk. Vandaar dat u maar beter verschillende veiligheidsmechanismen inbouwt vóór u echt de trekker overhaalt.

Als u de twee safes of koffers voor respectievelijk uw wapens en uw munitie eenmaal gesloten hebt, laat de sleutels dan niet in het slot zitten. Bewaar ze op een veilige, niet te opvallende plaats die u perfect kent. Verdwijnt één van die sleutels, dan moet u dat zo vlug mogelijk opmerken.

Buiten bereik van kinderen

Het zou zeer gevaarlijk zijn om te denken dat u uw wapen onbewaakt kunt achterlaten omdat u geen kinderen hebt. Voorzichtigheid is hoe dan ook geboden, ongeacht uw gezinssituatie. Hebt u thuiswonende kinderen, dan moet u nog voorzichtiger zijn. Bewaar de sleutels op een plaats waar ze niet bij kunnen, liefst één die ze volstrekt niet kennen. Maak hen ook duidelijk bewust van het gevaar: een kwestie van opvoeding, want kinderen zijn heel nieuwsgierig en verboden vruchten smaken het best. Preventie is dus altijd nodig, ook al vertrouwt u uw kinderen blindelings en gaat u ervan uit dat ze oud en wijs genoeg zijn.

Twee mogelijkheden

Er zijn maar twee mogelijkheden: een wapen is in gebruik of wordt niet gebruikt. De regel is eenvoudig: als u uw wapen niet gebruikt, moet het altijd ongeladen zijn. Dat geldt onder meer voor jagers als ze van de ene schietpost naar de andere gaan, of hagen of beken oversteken. Op zulke momenten kan zich immers altijd een ongeval voordoen als uw wapen geladen is. Als u uw wapen over een langere afstand vervoert, naar de schietclub bijvoorbeeld, is extra aandacht vereist.

De wet bepaalt immers dat een wapen tijdens het transport niet onmiddellijk toegankelijk of snel bruikbaar mag zijn.

Het is aan te raden om u een geweergrendel aan te schaffen (een onderdeeltje dat u in de beveiligingsring van de trekker moet plaatsen en dat verhindert dat het wapen kan afgaan) of tijdens het traject een belangrijk onderdeel te verwijderen. Bewaar wapen en munitie nooit in dezelfde tas of doos, ook al bevinden ze zich in dezelfde wagen. Berg alles systematisch op in de koffer, niet in de cabine.

Tot slot nog dit: telkens als een wapen wordt overgedragen aan iemand anders of om welke reden ook wordt opgehaald, moeten daarbij de door jagers en militairen goed gekende veiligheidsmaatregelen genomen worden. Voor wapens met lader: de loop in een ongevaarlijke richting houden, de lader verwijderen, de veiligheidspal verwijderen, de eventuele kulas spannen (om een eventueel patroon te verwijderen) en de trekker overhalen. Bij jachtwapens moet het geweer geopend worden en moet nagegaan worden of er geen patronen in de kulas(sen) zitten.

Niet alleen ongevallen

De voorzorgsmaatregelen tijdens het transport zijn veeleer bedoeld om diefstal dan om ongevallen te vermijden. Een gestolen wapen kan immers in de verkeerde handen terechtkomen. Dat geldt ook voor verlies van een pistool. Meld elke verdwijning van een wapen aan de politie. Bewaar wapen en munitie in vertrekken die niet rechtstreeks toegankelijk zijn van buitenaf of waarvan de deuren voldoende beveiligd zijn, zodat u nooit te maken krijgt met een dergelijke vervelende situatie.

Tot slot nog dit: als u één of meer wapens hebt, vertel dat dan niet aan jan en alleman! Discretie op dat vlak is goud waard?

Auteur: Marion Garteiser, Journaliste - Vivio