Buxus… stijl in je tuin

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > De siertuin > Buxus… stijl in je tuin

Buxus… stijl in je tuin

Geen tuin zonder buxus. Buxus heeft stijl. Vele duizenden tuinliefhebbers snoeien buxusstruiken dan ook in allerlei fantasierijke vormen of ze leggen er hegjes en hagen mee aan. Dat is niet moeilijk te begrijpen want de buxus is een mooie verschijning die ook de winterse tuin structuur en kleur geeft.

Als je enkele basisregels in acht neemt, zijn gewone buxusboompjes gemakkelijke planten die door iedereen die dat wil in vorm gehouden en geknipt kunnen worden.

Buxus is een struik die vlot en continu wil groeien. Om optimaal te groeien, hebben buxusstruiken tijdens de groeiperiode ongeveer om de 100 dagen een aangepaste bemesting nodig. Gebruik een meststof die jouw buxus precies geeft wat hij nodig heeft: een langwerkende meststof met extra magnesium, speciaal ontwikkeld voor een evenwichtige groei en glanzend groene blaadjes.

BuxusDoor je buxusstruiken te snoeien, zullen ze compacter groeien. Buxus snoeien doe je in principe uitsluitend in de maanden zonder "r", van mei tot augustus dus. Begin september mag ook nog. Snoei je in de vroege herfst, dan hardt de nieuwe groei niet meer af en kunnen de jonge, nog slappe scheuten door de vorst bevriezen. Snoei je buxus enkel op bewolkte dagen. Snoei nooit op een zonovergoten dag, want dan bestaat de kans op bladverbranding. Hoe vaker je buxus dus snoeit, hoe compacter de structuur van de hegjes en hoe mooier de vormboompjes of topiary worden.
Een correcte bemesting na de snoeibeurt zorgt ervoor dat de struiken zich snel herpakken. Een aangepaste meststof voor buxus vult de voedingselementen in de bodem aan en bevordert de hergroei.
 
BuxusHeb je enkel buxus in pot? Zorg dan voor een aangepaste potgrond en een bijbemesting op maat. Buxus in pot heeft namelijk maar een beperkte hoeveelheid grond ter beschikking. Geef hem daarom een uitmuntende start met een specifieke potgrond voor buxus. Kies een potgrond met een uitgekiende samenstelling en een aangepaste zuurgraad die bovendien ook lavakorrels bevat voor een blijvende luchtige structuur. Dat is belangrijk, want buxus heeft een hekel aan kleffe potgrond.
Na 100 dagen doe je er goed aan je troetelplanten in pot om de twee weken een bijbemesting te geven. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik hiervoor een vloeibare meststof voor buxus die verrijkt is met ijzer. Zo’n handig doseerbare meststof levert jouw buxus alle nodige voedingselementen en zorgt bovendien voor donkergroene en glanzend gezonde blaadjes.

Met bleke of gele bladranden geeft buxus een duidelijk signaal. Hij heeft dan namelijk kalk te kort. Buxus is inderdaad een echte kalkvreter. Naast een aangepaste voeding heeft hij daarom veel kalk nodig. Zonder kalk kan hij onvoldoende voedingsstoffen opnemen, met gele of bleke bladrandjes tot gevolg. Dit tekort kan gemakkelijk verholpen worden, door je buxus wat extra kalk te geven. Gebruik een zachtwerkende, gekorrelde kalk met een hoog magnesium gehalte. Zo kleuren de blaadjes van je buxus weer snel groen.

 

Bron: DCM