Wonen met ondersteuning

Wonen met ondersteuning

Begeleid wonen
Begeleid wonen richt zich op mannen, vrouwen, koppels of gezinnen met een  mentale of fysieke  beperking die zelfstandig (willen) wonen en hierbij ondersteuning vragen.

De persoon in kwestie moet wel een erkenning hebben van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Een individuele begeleider komt bij de persoon of het gezin in kwestie aan huis en biedt hulp en ondersteuning aan op verschillende vlakken: administatie, budget, opvoeding van kinderen,....

De dienstverlening is gratis en steunt op een vrijwillige basis. Er wordt daarom wel gevraagd dat de aanvrager bijzonder gemotiveerd is. De afspraken worden tussen de begeleider en de cliënt op voorhand vastgelegd. De intensiteit hiervan kan gaan tot maximum 4 uur per week, zonder beperking in duur.

Beschut wonen
Een initiatief voor beschut wonen begeleidt mensen met psychische problemen, waarbij een definitieve opname nog niet noodzakelijk is. Er bestaan momenteel 2 vormen van beschut wonen: individueel wonen of wonen in een gemeenschap.

Indien het om een gemeenschappelijke woonvorm gaat is er plaats voor minimum 3 personen en maximum 10 personen. In deze woning moeten zowel private als gemeenschappelijke ruimtes zijn.

Deze vorm van wonen met ondersteuning kan voor sommigen een overgang betekenen naar zelfstandig wonen. Voor anderen is dit een permanente oplossing.

Beschermd wonen
Beschermd wonen is en woonvorm met begeleiding tussen begeleid wonen en een definitieve opname in een tehuis. Initiatieven voor beschermd wonen zijn meestal gelegen in de directe omgeving van een internaat of tehuis.

De patiënt woont hier alleen of in groep en krijgt hier ondersteuning op het gebied van de dagdagelijkse taken maar ook op psychosociaal en administratief vlak. Overdag gaat men gewoon werken of naar een dagcentrum.

Geïntegreerd wonen
Deze woonvorm mag zeker niet worden vergeleken met de initiatieven van begeleid of beschermd wonen. Deze woonvorm is eigenlijk net hetzelfde als wonen in een instelling, maar de projecten zijn veel kleinschaliger zodat men intenser aan de individuele behoeften van de patiënt kan voldoen.

Dit lijkt voor iedereen de beste oplossing, maar in deze woonvorm is het vaak moeilijker om sociale contacten te leggen door hun kleinschaligheid.

Meer weten over de DKV Zorgverzekering?
Contacteer ons voor meer informatie.

Wat als u zorgbehoevend wordt? Wie zal voor u zorgen? Wie zal uw zorg organiseren? Wie zal het betalen? Het antwoord op uw vragen: Zorgverzekering DKV. Meer info op www.dkv.be . DKV: de beste zorgen, levenslang.