Deel via

SeniorenNet 10 jaar jong

May 2011
seniorennet 2001
SeniorenNet anno 2001

Ons SeniorenNet is precies één decennium jong. Gefeliciteerd en vooral een welgemeende 'dank je wel'. Want het zijn jouw inbreng en suggesties geweest die mij steeds verder hebben gedreven en zo hebben we samen van SeniorenNet gemaakt wat het nu is: een bruisend sociaal netwerk waar 1,6 miljoen actieve 50-plussers per maand naartoe surfen om bezig te zijn met de dingen die hen interesseren.


Even over de schouder kijken én vooruit

Het is wat vreemd op mijn leeftijd, (nog net) 25 jaar oud, terug te blikken. Maar die '13-jarige Pascal Vyncke met een idee' was ik een half leven geleden.

Het is een beetje 'The Story of my Life' dat ik me laat inspireren, uitdagingen aanga die onverwacht grote proporties aannemen en tot een professionele activiteit uitgroeien. Zo liet ik me voor SeniorenNet inspireren door jou als bezoeker, de actieve 50-plusser en zocht ik steeds naar oplossingen voor jullie vragen. Maar het begon eerder al, in 1999.


1999: TheFreeStuffPage.be

"Tot wanhoop van de postbode werden honderden gratis spullen aan huis geleverd" Ik had ontdekt dat op het internet van alles zomaar gratis te bestellen was. Maar daarvoor moest je wel het hele net uitpluizen. Dus kwam ik op het idee om alles wat gratis te verkrijgen was op het internet te verzamelen op één website. Zo werd TheFreeStuffPage.be geboren. Natuurlijk moest ik alles testen.

Tot wanhoop van de postbode en mijn ouders werden honderden gratis spullen aan huis geleverd. De hele woning stond vol. En de TheFreestuffpage werd kennelijk gebruikt. Want tot mijn grote verbazing, en voldoening natuurlijk, werd de website in 1999 tot 'Site van het Jaar' uitgeroepen. Ik was best trots op mijn eerste award.


Wat nu?

Ondertussen had ik de smaak van het programmeren te pakken. Ik wilde mijn computerkennis verder ontwikkelen en vooral ook benutten. Maar welke mogelijkheden zijn er als je uitdagingen wilt aangaan die je noodzaken je informaticakennis verder te ontwikkelen?

"Ik zocht naar inspiratie en uitdagingen die een meerwaarde zouden hebben en die ook later bruikbaar zouden zijn"

Ik had natuurlijk computers kunnen gaan hacken en trachten mijn krachten te meten met de ICT'ers van grote websites. Dat wordt heel veel gedaan. Maar ik zocht naar inspiratie en uitdagingen die een meerwaarde zouden hebben en die ook later bruikbaar zouden zijn. Dat leek me ook veiliger.


Oma's aan de top

Onverwacht kwam de inspiratie van mijn grootmoeder. Zij had een computer gekocht. Maar op het internet kon ze niets vinden dat haar interesseerde. Ik begon met haar mee te zoeken. Groot was mijn verwondering toen ik ontdekte dat er gewoon niets bestond voor senioren op internet. Mijn verbazing mondde uit in een marktonderzoek. Hier leerde ik uit dat heel wat mensen zich wel degelijk realiseerden dat 50-plussers een grote groep van de samenleving uitmaken.


"Men verklaarde mij gek omdat ik iets voor 50-plussers op het internet wilde doen"Iedereen was het er ook over eens dat die groep alleen maar zou groeien. Algemeen werd ook de digitale kloof als feit geaccepteerd. Maar dat 50-plussers op het internet zouden belanden? Neen, dat zag niemand zitten. 'Internet, dat is terrein voor de jongeren', zo luidde het. Men verklaarde mij gek omdat ik iets voor 50-plussers op het internet wilde doen.


2001: SeniorenNet online

"Ik had welgeteld één fan, mijn oma" Ik was het volledig oneens met die zienswijze. En zo had ik meteen een nieuwe uitdaging. Ik stortte me op een website voor de actieve 50-plussers: SeniorenNet. Na heel wat voorbereiding gingen we 28 maart 2001 online. Ik kan je verzekeren dat dit een spannende zaak was. Ik had welgeteld één fan, mijn oma.

Gelukkig kwam daar al snel verandering in. Er kwamen senioren bij, en nog bij, dat werden er meer, en nog meer. En met de groei kwam er ook een stroom aan mails op gang. Ik kreeg opmerkingen en vragen over SeniorenNet, maar ook suggesties voor verbeteringen en heel wat bezoekers boden hun medewerking aan. Uit alle reacties kwam vooral de behoefte om te communiceren naar boven.


Chatbox

Dat bracht me op het idee om een chatbox te integreren in SeniorenNet, om met elkaar te kunnen babbelen. In het begin spraken we een uur af waarop we konden chatten. Maar dit werd op den duur onhoudbaar. Ik verloor te veel tijd. Ik studeerde immers en wilde daarnaast verder programmeren.

"Al snel namen de senioren de chatbox over" Al snel namen de senioren de chatbox over en was het voor mij onmogelijk nog iets van de gesprekken te volgen. Gelukkig was er een vrijwilliger waarmee ik in nauw contact stond, die aanbood mij op de hoogte te houden van wat er onderling werd gechat.


Forum

forumOmdat ik naar school ging, kon ik onmogelijk altijd op het internet aanwezig zijn en besloot ik om een forum op te zetten. Zo konden de 50-plussers onderling discussiëren en kon ik die discussies achteraf volgen. Opnieuw had ik geluk dat een vrijwilliger aanbood mij de belangrijke zaken door te spelen.


Mailgroepen en Blogs

Ondertussen leek ik gepromoveerd tot de IT'er voor de SeniorenNetters. Met alle problemen kwamen ze bij mij terecht. Het leek wel alsof men dacht dat ik alles wist, een alwetend orakel was.

"Ik studeerde nog, weet je wel!" Daarom maakte ik het mogelijk mailgroepen op SenNet aan te maken zodat de bezoekers elkaar konden helpen en niet alle problemen aan mij hoefden voor te leggen. Ik studeerde immers nog, weet je wel! Op deze manier gebruikte ik de kennis van de massa. Iedereen weet altijd wel iets dat iemand anders niet weet. Door de mensen samen te brengen, heb je een enorme kennisbron. Ook de Blogs kwamen op dezelfde manier tot stand.


Lang voor Facebook, was er SeniorenNet

En zo groeide SeniorenNet uit tot een sociaal netwerk, lang voor er sprake was van Facebook. Eerst was het internet een enorme bibliotheek. Maar langzaam aan was het ook een communicatiemiddel geworden. Dat leidde tot acties die toentertijd onbegrijpelijk waren. Door de 'tam-tam' op SeniorenNet werd ik bijvoorbeeld genomineerd voor de verkiezing van Grootste Belg,SeniorenNetters hielden door massaal te sms'en Luc Appermont heel lang in 'Sterren op het ijs', etc.

"En zo groeide SeniorenNet uit tot een sociaal netwerk, lang voor er sprake was van Facebook" Nu lijkt dat logisch, maar destijds waren dat soort effecten voor velen een raadsel. Men sprak van manipulatie, maakte veel ophef rond de resultaten… Aan dit alles word ik liever niet meer herinnerd. Maar gelukkig begrepen de 50-plussers het wel en bleven zij verder massaal SeniorenNet bezoeken.


Motiverende prijzen

Ik won ook een aantal prijzen met SeniorenNet, zoals de Wablieft-prijs voor helder taalgebruik. En bij Clickx-magazine vielen we elke keer wel in één of andere categorie in de prijzen. Dat werkte erg motiverend. Ik werd daardoor ook regelmatig uitgenodigd voor panelgesprekken over de 50-plusser, georganiseerd door officiële instanties. Bijna altijd was het besluit 'Computers maken senioren asociaal'... Tja, begrijpe wie begrijpen kan.


Hoogtechnologische snufjes

"De website is geen uit de hand gelopen hobby meer maar een professioneel draaiende site" Om SenNet draaiende te houden hebben we een up-to-date computerpark. En we doen nog véél meer. Om bijvoorbeeld 2 miljoen webmails mogelijk te maken, zo'n 1,5 miljoen fotoalbums te kunnen laten bekijken en 400.000 mensen hersenfitness te laten beoefenen, kunnen we niet anders dan met de beste middelen uitgerust zijn. De website is geen uit de hand gelopen hobby meer maar een professioneel draaiende site.

Het blijft mijn uitdaging om steeds met de recentste ontwikkelingen mee te zijn en de nieuwste technologieën te implementeren zoals Philips NetTV, de elektronische identiteitskaart, een stemtest, een online hoortest of iPhone-applicaties . Ook 50-plussers worden immers heel mobiel en willen overal en altijd alles kunnen checken. Soms zijn de vijftigers er zelfs sneller bij dan de jongeren, denk maar aan de recente iPad. Dat is de toekomst.


100.000 boeken

"De boeken zijn er eigenlijk ook door jou, de bezoeker, gekomen"De boeken zijn er eigenlijk ook door jou, de bezoeker, gekomen. Velen van jullie hadden een computer, maar als je uitleg vroeg aan de kinderen ontstond er al wel eens ruzie. De kinderen wilden alles snel, snel uitleggen. Daarom heb ik mijn eerste boek Internet na 50 geschreven.

Het boek richt zich op de praktijk. Hoe doe je het nu écht op internet. Veel vijftigplussers bleken ook bekommerd over de gevaren van het internet. Dat inspireerde me tot het schrijven van Veilig surfen na 50. Later kwam ook nog Computeren na 50. En omdat tegenwoordig heel veel digitaal wordt gefotografeerd, maar digitaal fotograferen en filmen om nogal wat uitleg vraagt, kwam Digitaal fotograferen na 50 tot stand. Van deze boeken samen zijn er zopas 100.000 exemplaren verkocht. Ter vergelijking: 10.000 is een bestseller. Verschillende boeken hebben maanden in de Top 10 gestaan.

tourneetourneetourneetournee

SenNet Life

actief50

Nadat we ons 5-jarig bestaan met z'n allen samen hadden gevierd in het Cursaal in Oostende bleek hoe fijn het was om elkaar te ontmoeten. Dat bracht ons op het idee om SenNet regelmatig dichter bij de mensen te brengen. We wilden de gelegenheid creëren om achter de computer vandaan te komen en elkaar te ontmoeten, te leren kennen en kennis te delen. Dus zo kwamen we op het (vrij unieke) idee om ontmoetingsmomenten te organiseren door ons aan te sluiten bij bestaande organisaties.

"We wilden de gelegenheid creëren om elkaar te ontmoeten, te leren kennen en kennis te delen"

Een mooi voorbeeld hiervan is de Actief50-beurs in Genk waar we al voor het derde jaar op rij met SenNet Live aanwezig waren. Vorig jaar mochten we 9.500 mensen ontvangen. Het blijkt dus een succesformule. De beursorganisatoren waren tevreden en de 50-plussers kunnen naar buiten treden. SenNet is dus geenszins anoniem.


Eeuwige student door SenNet

Ik heb mijn ambitie (studeren) altijd kunnen combineren met SeniorenNet. Op persoonlijk vlak werd ik door SeniorenNet gedreven en ben ik kunnen afstuderen als Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen. En men zou kunnen stellen dat jullie me nog verder drijven. Want om de kennis op te doen om SenNet nog verder te laten groeien, volg ik nu een MBA cursus aan de Vlerick Managementschool. Maar oefen nog een paar jaartjes geduld a.u.b.


SenNet door jou in top 15 grootste websites

"SeniorenNet is door jou geworden wat het nu is" SeniorenNet is door jou geworden wat het nu is. Eigenlijk doordat je altijd veeleisender werd en heel veel verwachtte. Vaak werd niet begrepen dat SeniorenNet maar een hobby was en geen professionele activiteit.

Als SeniorenNet 10 minuten offline ging, stroomden de klachten-mails massaal binnen. Velen dachten (foutief) dat wij gesubsidieerd werden. Maar dankzij deze hoge eisen staan we waar we nu staan. En daar zijn we trots op!


Enkele sprekende cijfers

  • SenNet behoort met zijn 1,6 miljoen unieke bezoekers per maand tot de Top 15 van grootste sites in België.
  • Per maand bezoeken 888.000 surfers SeniorenNet regelmatig.
  • 65% is tussen de 50 en 65 jaar.

De toekomst is : OxyPass

"Dat actieve 50-plussers méér dan een ander krijgen. Daar is het mij om te doen"Dat we niet stilstaan blijkt uit de lancering van ons nieuwste initiatief OxyPass. Met deze eigenzinnige VIP-kaart krijgen actieve 50-plussers méér dan een ander. Daar is het mij om te doen.

Ook voor deze beleveniskaart liet ik me weer door SeniorenNet leiden en inspireren. We selecteerden een aanbod om optimaal van 'Tijd voor jezelf' te genieten met verwennerijen, ontspanning, hebbedingen en bijscholingen. We hebben ook aanbiedingen die je 'Quality Time' verrijken met nieuwe uitdagingen , belevenissen en ontmoetingen.

Verder kan je meedoen aan talrijke wedstrijden en geniet je van zaken die partners gratis aanbieden voor onze OxyPass-leden. Soms gaat het ook gewoon om centen en percenten.

"We proberen voor jou het onderste uit de kan te halen" Onze OxyPass-medewerkers gaan op zoek naar interessante en exclusieve deals en proberen voor jou bij betrouwbare partners het onderste uit de kan te halen. Voor slechts 29 euro per jaar geniet je met OxyPass van alle aanbiedingen. Jij kiest wanneer je van welk voordeel gebruik wilt maken. Je investering heb je eigenlijk al meteen terugverdiend.

Jullie hebben het drukker dan ooit en dus verzamelt www.OxyPass.be alle aanbiedingen op één website. Dus geen vergelijkings- en opzoekwerk meer waardoor je tijd èn geld uitspaart.

Deze uitzonderlijke beleveniskaart boost je actieve levensstijl. Net als bij SeniorenNet zijn kwaliteit en betrouwbaarheid de sleutelwoorden bij de keuze van het aanbod. En dat aanbod zal stelselmatig worden uitgebreid. Hoe meer mensen een OxyPass hebben, hoe beter de deals zijn die we voor je kunnen binnenhalen.


En dan nu: Tournée Générale

"Het 10-jarig bestaan van SenNet willen we maar op één manier vieren: samen met jou" Het 10-jarig bestaan van SenNet willen we maar op één manier vieren: samen met jou! Maar hoe moesten we dat gaan aanpakken? Dat kostte ons heel wat denkwerk. Moesten we een evenement organiseren, voor 20.000 mensen, voor 100.000 mensen? Dat is een dure zaak en praktisch ook niet echt haalbaar.

tournee Dus hebben we een creatieve oplossing bedacht. Ook om te feesten gaan we aansluiting zoeken bij evenementen van bestaande organisaties.Zo kunnen we in heel Vlaanderen naar je toe komen en maken we ons feest betaalbaar en beheersbaar. Ik houd je nog op de hoogte, maar één ding is zeker: ik vier 10 jaar SenNet met jou! En met een Tournéé Generale! Tot binnenkort.


Pascal Vyncke


0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels