Deel via

Foto van de maand (mailgroep fotografie voor beginners)

May 2011
Landende zeemeeuw
Landende zeemeeuw door Tonijari - klik voor groter formaat

Je moet geen verstand hebben van Fotografie om te begrijpen dat de Fotografiegroep deze prachtfoto selecteerde. 'Landende Zeemeeuw' is genomen in het Zwin. Maar als dit werk is van een beginner, hoe hoog ligt de lat dan?


Fotograaf Tonijari

"Ik heb wel zo'n 100 foto's moeten nemen eer ik deze had", zegt Tonijari bescheiden. Maar het was voedertijd in het Zwin dus daar kwamen veel zeemeeuwen op af. Ik wilde een landing fotograferen en de beweging vastleggen. Dan mag je het beeld niet bevriezen.


Om de achtergrond te laten bewegen moet je een langere sluitertijd kiezen. Dan fixeer je de camera op een vast punt als de meeuw komt aangevlogen en op het punt dat je tijdens de landing wilt hebben druk je af. Zo krijg je dan de bewegingsonscherpte op de achtergrond. Je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben.


"Ik wilde een landing fotograferen en de beweging vastleggen." "Ik vind de foto zelf ook wel geslaagd", zegt Tonijari bescheiden. "Maar ik kan nog veel bijleren, hoor", voegt hij er onmiddellijk aan toe. "Beginners afschrikken?" Ach, dat vind ik helemaal niet. Stelselmatig leer je bij. Zie je dat iemand op een foto de achtergrond wazig kan houden, dan stuur je hem of haar een mailtje en vraag je hoe het gedaan is. Dat is juist het toffe aan SeniorenNet.

Vakcommentaar

"We letten op een 9-tal elementen bij de beoordeling van foto's", zegt mentor Tobias. Scherpte, achtergrond, belichting, contrast, kleur, creativiteit, uitstraling, moeilijkheidsgraad en realisatie. Waar we eerst naar kijken is de compositie van de foto. De meeuw staat op de onderste sterke lijn, en zelfs op een sterk punt in de foto. Er is voldoende ruimte gelaten aan de voorkant van de meeuw. Door de punt lichtmeting is de meeuw zeer scherp in beeld gebracht, het is vooral belangrijk om de ogen scherp te hebben.

"Het is niet eenvoudig om deze foto te maken. Je moet technisch onderlegd zijn." De auteur heeft een diafragma gekozen van f5.6, waardoor de achtergrond wazig blijft door de geringe scherptediepte. Hierdoor wordt de aandacht volledig naar de meeuw getrokken, en komt deze als het ware uit het beeld. Belichting en contrast zijn perfect, details in de pluimen zijn perfect. De foto werd met een sluitertijd van 1/2000 sec genomen, wat zeer snel is.

Kijk je naar de achtergrond van de foto dan kan je duidelijk zien dat de camera de vogel, die behoorlijk snel vloog, gevolgd heeft en met een dergelijke achtergrond heeft men een sterk gevoel van beweging. Deze techniek noemt men 'panning'.

Het is dus niet zo eenvoudig om deze foto te maken, vooral omdat de fotograaf een zeer mooie houding van de meeuw heeft weten te vangen.

Tonijari is technisch goed onderlegd waardoor hij zijn toestel optimaal kan gebruiken, en hij ook weet wat hij doet als hij een foto maakt. Tonijari gaat graag experimenteren, en komt dan wel eens verassend uit de hoek, wat zeer positief is voor een amateur-fotograaf. Hij is tevens lid van een fotoclub, waar hij waarschijnlijk in de tijd van analoge fotografie de knepen van de fotografie heeft geleerd."

Als je het ook voelt kriebelen om meer te halen uit je fototoestel of je wil nog meer mooie foto's bewonderen, surf dan snel naar http://blog.seniorennet.be/fotografiegroep/

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels