Deel via

5 redenen om chocolade te eten en leuke chocoladeweetjes!

November 2011

Weg met de schuldgevoelens, chocolade eten mag. Chocolade is gezonder dan je denkt! Meer nog, chocolade eten kan een hoop kwaaltjes verminderen! We hebben het dan wel over pure chocolade. 5 redenen om met mate te genieten van pure chocolade en leuke weetjes over deze lekkernij!

  • Hoe maak je cacao?
    De cacaobonen worden in het land van herkomst gefermenteerd (laten gisten) en gedroogd. Bij aankomst in het productieland worden de bonen gereinigd en geroosterd tot een temperatuur van 140 graden. De smaak van de cacao wordt bepaald door de kwaliteit van de bonen, de temperatuur en de duur van het roosteren van de bonen.
  • De geroosterde bonen worden gebroken in een breekmachine. De schil wordt weggeblazen en alleen de pitten blijven over.
  • De pitten worden gemalen totdat er een dikke cacaomassa ontstaat. Het vet (cacaoboter) wordt hieraan onttrokken en het cacaopoeder blijft over.

Genieten van chocolade mag!

Onderzoek heeft aangetoond dat chocolade gezond is voor de mens. Is dat geen goed nieuws zo voor de feestdagen? We hebben het dan wel over de pure vorm. Meer nog, hoe meer cacao (vanaf 70 procent) er in de chocolade zit, hoe beter hij is voor de mens.

Voor je je tegoed gaat doen aan pralines, chocoladerepen en candybars kan je dus best even deze weetjes over chocolade lezen! En dan, (met mate) genieten en smullen maar!

- Goed voor de cholesterol
Door het eten van chocolade wordt de schadelijke ldt-cholesterol in het bloed verlaagd. Chocolade vermindert zo de neiging van het bloed om stolsels te vormen. Chocolade ontspant de bloedvaten. Als je twee stukjes chocolade eet, verlaagt dat de bloeddruk en dringt het een te hoge bloeddruk iets terug.

- Goed voor hart en bloedvaten
Veel voedingsexperts erkennen het positieve effect van pure chocolade met een hoog cacaogehalte op hart- en bloedvaten. Allerlei onafhankelijke onderzoekers hebben de gunstige resultaten van pure chocolade aangetoond.

- Boordevol anti-oxidanten
In pure chocolade zitten veel belangrijke aminozuren en mineralen. Wist je dat chocolade meer anti-oxidanten bevat dan groene thee of bosbessen? Hij werkt ontstekingsremmend en beschermt de lichaamscellen.

- Tegen puistjes Sommige mensen denken dat chocolade eten acné opwekt. Maar onderzoekers ontdekten juist dat (pure) chocolade een reinigende werking op de huid heeft. Door die reinigende werking kunnen er echter wel tijdelijk acnéklachten optreden.

- Goed voor de hersenen
Er zijn aanwijzingen dat chocolade de kans op dementie vermindert en de bloedsomloop in de hersenen verbetert. Ook kan chocolade klachten als hoesten en diarree helpen voorkomen.

OPGELET:

- alleen puur en met mate Chocolade bevat veel suiker en onverzadigde vetten. Val dus niet ongegeneerd aan op om het even welke chocolade. We hebben het hier alleen over de voordelen van pure chocolade (vanaf 70% cacao). Bekijk altijd de achterkant van de verpakking om te zien hoeveel cacao de chocolade bevat. Want veel merken blokletteren 'pure chocolade' terwijl er veel minder cacao in de chocolade zit.

- caloriebom En ook pure chocolade is een caloriebom. 100 gram bevat 500 calorieën. Dat is een kwart van de calorieën die een vrouw dagelijks nodig heeft.

EN WIST JE DIT AL OVER CHOCOLADE?

  • mannen eten meer chocolade dan vrouwen. Echt waar!
  • ten tijde van de Azteken en de Maya's werd chocolade beschouwd als geneesmiddel
  • toen de Spanjaard Herman Cortez in 1521 op bezoek was geweest bij de Azteken in Mexico kreeg hij bij zijn afscheid cacaobonen met een geheim recept om cacaodrank te maken. De Azteken noemden de drank 'Chocolat'.
  • de wetenschappelijke naam van de cacaoboon is 'Theobroma cacao' en dat betekent 'voedsel van de goden'
  • tot 150 jaar geleden bestonden er geen chocoladetabletten of -repen en werd cacao enkel gedronken
  • pas in 1825 vond de Nederlander Van Houten een manier om de cacaoboter uit de cacaobonen te persen en legde hij de basis voor het maken van cacaopoeder en chocolade
  • cacaobonen groeien in tropische landen; de beste cacaobonen komen uit West-Afrika, Java, Brazilië en Ecuador
  • de Belgische chocolade-industrie wordt al sinds 1910 beschouwd als één van de beste ter wereld dankzij de hoogstaande productiekwaliteit van onze chocolade
  • Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan het Europese gemiddelde
  • de Europeaan eet gemiddeld 5,7 kg chocolade per jaar
  • de Zwitsers, Duitsers en Belgen eten het meeste chocolade, de Spanjaarden, Italianen, Grieken en Portugezen het minste
  • 1 op 5 Belgen eet elke dag chocolade
  • melkchocolade is de meest geconsumeerde chocoladesoort ter wereld. De meeste mensen vinden melkchocolade het lekkerst.
  • Melkchocolade moet 25% cacaobestanddelen bevatten en 14 procent cacaoboter
  • witte chocolade wordt vooral gegeten door kinderen
  • witte chocolade bevat geen cacaopoeder, maar wel 20 % cacaoboter, melkpoeder en poedersuiker
  • hoe puurder de chocolade, hoe langer je hem kan bewaren
  • chocolade bevat in totaal meer dan 800 bestanddelen
  • 40% van de Belgen vinden dat chocolade goed is voor de moraal

Eet jij ook graag chocolade? Ben je er verslaafd aan? Maakt het je gelukkig om chocolade te eten? Eet jij met de feestdagen meer chocolade dan anders?

Stuur je chocoladeverhaal bliksemsnel naar redactie@seniorennet.be

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels