Deel via

Gelukkig zijn: tips om het leven van de zonnige kant te bekijken

October 2011

Tip: Leef nu
Meer dan het nu is er niet. Zit jij te wachten op dat langverwachte telefoontje, die geweldige vakantie, die droompartner of die mooie reis voordat je gelukkig kan zijn? Kies nu voor geluk en koppel het los van de toekomt.

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Zit jij net als veel andere mensen te wachten op je geluk? Misschien doe je het wel zonder dat je er erg in hebt. Een van de mooie dingen aan kinderen is dat ze volledig opgaan in het hier en nu. Maar we leren al snel onze pleziertjes en ons geluk uit te stellen, vaak vanuit de gedachte dat in de toekomst alles veel beter zal zijn.

Als...

De student denkt :'Als ik maar het diploma heb gehaald, zal niemand mij meer vertellen wat ik moet doen en zal ik gelukkig zijn". Daarna denkt hij dat het geluk wel zal komen als hij alleen woont, dan als hij werk heeft gevonden, dan als hij een betere baan heeft, dan als hij een partner heeft, kinderen.. Als je een doelgericht persoon bent kan het dat je denkt dat je alleen gelukkig kan zijn als je je doel hebt bereikt.

Geluk naar de toekomst verschuiven

"Ik ben alleen blij als tuin opgekuist is." "Als ik verhuis zal ik eindelijk gelukkig worden." "Als ik vijf kilo kwijt ben, zal ik gelukkiger zijn." Herken je deze uitspraken? Ken je iemand die zijn geluk voortdurend naar de toekomst verschuift?

Leef nu

Geluk heeft bijna altijd met het heden te maken. Op dezelfde manier kunnen we voortdurend het bezoek uitstellen aan mensen die veel voor ons betekenen. Of geen tijd besteden aan wie we lief hebben.

Kwaliteitstijd?

Amerikaans onderzoek toont aan dat de doorsnee vader uit de middenklasse per dag 37 seconden zinvolle tijd aan zijn kind besteedt . Uiteraard hebben de betrokken vaders veel plannen ' zodra het huis af is', ' zodra de bankrekening goed gevuld is', 'zodra de drukke tijd op het werk voorbij is .' Het punt is dat niemand kan weten of hij hier morgen nog zal zijn.

Doe jezelf niet tekort

Wanneer je je geluksbeleving laat afhangen van dingen die in de toekomst al dan niet gaan gebeuren, doe je jezelf tekort. Want al die tijd dat je je doel nog niet hebt bereikt ben je niet optimaal gelukkig. Bovendien kan het heel goed zijn dat je, wanneer je je doel dan eindelijk hebt bereikt, er helemaal niet zo gelukkig van wordt.

Dus?

Dus moet je niet blijven wachten tot je gelukkig kunt zijn. Wat je zo eigenlijk doet is jezelf pas toelaten om gelukkig te zijn wanneer je iets bereikt hebt. En dat hoeft niet. Je kunt nu namelijk ook gelukkig zijn, terwijl je je doelen nog niet hebt bereikt

Het zit van binnen

In het "nu" leven betekent ook genieten van wat we doen om het te doen en niet vanwege het resultaat. 'Mindfullness' heet dat tegenwoordig. Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt. Het staat ook grotendeels los van de omgeving waarin je je bevindt. Een onderzoek toonde aan dat de inwoners van Afghanistan een hoog geluksniveau hebben. Het land zit al zo lang in een oorlogssituatie en toch zegt de gemiddelde Afghaan minstens één keer per dag te lachen. Je kunt gelukkig zijn in een sjofel appartement, je kunt ook gelukkig zijn in een luxueuze villa.

Goed in je vel.

Als je goed in je vel zit, bereik je bovendien meer. Je staat sterker in je schoenen, bent daadkrachtiger en bereikt veel sneller wat je wilt…

Focus op het "nu"

Daarom is het slimmer om je te focussen op het geluk dat je nu kunt ervaren. Los van de toekomst en het verleden. Je kunt nu goed in je vel zitten, ongeacht of je nu al dan niet de lotto wint.

Alleen vandaag telt

Geluk heeft niets te maken met verleden of toekomst. Je kunt het alleen nu zijn. Je bent het alleen wanneer je je op het nu focust. Zo lang je dit blijft doen zal je gelukkig kunnen zijn. Het is dus belangrijk dat je je vandaag op vandaag focust, iedere dag opnieuw.

Het zijn de kleine dingen

Hoe doe je dit dan? Hoe kun je gelukkig zijn terwijl je eigenlijk niet tevreden bent met de situatie waarin je je bevindt? Het antwoord is zowel simpel, als uitdagend: geniet van de dingen die wél goed zijn.

Gelukkig en blij

Geniet van een mooie zonsondergang, van de liefde van de mensen om je heen, van een lekkere kop koffie. Verheug je op een gezellige avond met je partner, verwen jezelf met een lekker geurend bad of maak een fijne wandeling.

Wees dankbaar

Het heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan. Dankbaarheid is een krachtige emotie van geluk, en wie zich dankbaar voelt is bijna per definitie gelukkig.

Lachen is gezond

Probeer jezelf te verwonderen over de schoonheid van de natuur, lach zo vaak als je kan, speel met je hond, geniet van een opgeruimd huis of lees een goed boek.

En geniet

Als je er voor open staat zijn er zoveel kleine, eenvoudige dingen waar je iedere dag van kunt genieten. Het is alleen wel nodig dat je beseft dat je moet genieten!

Wie geniet van alles wat nu goed is, zit lekker in zijn vel. Je voelt minder frustratie en meer rust en dankbaarheid. En vanuit deze basis kun je stap voor stap naar je andere doelen toe werken. En als je deze doelen bereikt, wordt het leven alleen nog maar mooier!

Geniet nu van het leven, en verwacht dat het nog mooier wordt

Door je te focussen op liefde, genieten, dankbaarheid, acceptatie en verwondering, merk je dat het leven eenvoudiger en leuker wordt. Je voelt je gelukkiger zónder dat je al je ambitieuze doelen hebt bereikt. Je kunt arm en gelukkig zijn. Je kunt single, werkloos, gehandicapt of te dik zijn, en je toch gelukkig voelen.

Geluk komt van binnenuit

Het gaat om het gevoel wat je nu ervaart. Niet om wat je in de toekomst wilt of gaat ervaren. Zorg dat je nu gelukkig bent, en werk aan de doelen die je naar jouw idee nog gelukkiger zullen maken.

Op die manier leef je met de verwachting dat het leven alleen nog maar mooier en mooier gaat worden. En dat is een leven waard om te leven.

Heb jij ook tips over geluk? Een zienswijze? Een benadering? Stuur ze ons door naar redactie@seniorennet.be

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels