Deel via

Tips over kokkerellen en heerlijke recepten!

November 2011

Kookinspiratie nodig? Op zoek naar een lekker recept? Of een vraag bij het maken van een gerechtje? Sluit je dan aan bij de mailgroep Koken. Je ontdekt lekkere oude familierecepten, leert meer te doen met seizoensproducten en krijgt met een beetje geluk antwoord op al je kookvragen!

"Binnenkort weer Kerst en Nieuwjaar.
Heeft er iemand tips voor lekkere hapjes (warm - koud) / warme of koude voorgerechten die men voor een groot deel op voorhand kan maken en op 't moment zelf kan afwerken. Liefst met vis of schaaldieren."

Liljaan

Feestelijk voorgerecht:
Buideltje van zalm met dille – 6 personen:
Klik hier voor het recept

Dag allemaal,

Ik heb bij mijn zoektocht naar een goede kookblog eentje gevonden die de moeite waard is om te delen: www.meersmaak.be

Het is een blog met goede, kwaliteitsvolle recepten die gemakkelijk haalbaar zijn thuis.

Je kan per rubriek gaan zoeken.

De foto's die erbij gevoegd zijn, zijn allemaal super en geven al meteen zin om eraan te beginnen.

Ik hoop jullie hiermee op weg te helpen voor een leuk gerecht en een goed etentje".

Vragen staat vrij

Wat ging er mis toen je het recept van een vriendin maakte en jouw gerechtje volkomen mislukte? Je ontdekt een recept met truffels dat je heerlijk lijkt, maar waar koop je dat ingrediënt nu best? Je wil een nieuwe mixer kopen maar waar moet je allemaal op letten bij de aankoop? Met dit soort vragen kan je terecht bij de mailgroep Koken.

Annick is al bijna 10 jaar mentor van de mailgroep. Al kookt ze heel graag, zelf plaatst ze nooit recepten op de mailgroep. Ze heeft haar handen vol om de groep "Koken" in goede banen te leiden. SenNet Magazine ging met haar praten.

Oude familiegerechten op je bord

"In onze groep gaan er heel wat mails over en weer om recepten door te geven, recepten te vragen, tips uit te wisselen, enzovoort", zegt mentor Annick. Vaak duiken er ook toffe familierecepten op. Dan vertelt iemand: "Mijn grootvader of -moeder maakte dit gerecht zus of zo". En door zo'n uitleg kan je een oud recept zo terug op je bord toveren. Dat is tof. "

Het gaat om de smaak

"Je moet niet verwachten recepten uit een 3-sterrenrestaurant in je mailbox te krijgen. Nu ik er over nadenk, er worden eigenlijk ook nooit tips uitgewisseld over bordschikking", zegt Annick lachend. In familiale kring draait het immers niet echt om de mooiste presentatie van een gerecht. Thuis gaat het erom dat het eten smaakt, dat je kinderen, echtgenoot of vrienden het lekker vinden".

Seizoensproducten

"De leden werken ook opvallend veel met seizoensproducten. Als de appels geoogst zijn, krijg je tips wat je er allemaal mee kunt doen. Dat gaat van appeltaart, tot confituur van appels en peren, appelmoes of appelbeignets. Je kan ook advies krijgen hoe je appels te bewaren en in te vriezen. Hoe je zelf fruit en groenten moet invriezen is trouwens een veel gestelde vraag".

En met de feestdagen in het vooruitzicht komen de eerste vragen binnen naar feestelijke recepten: van aperitiefhapjes tot het dessert. Maar feestelijke recepten worden evengoed gevraagd en verstrekt voor een communiefeest, verjaardagen of een zomerse barbecue.

Tips

"Je kan bij ons ook vragen waar je bepaalde ingrediënten kan vinden, richtlijnen krijgen om keukentoestellen aan te kopen en je wegwijs laten maken in leuke kookblogs."

Geen reclame

"Alles kan, zolang er maar geen onverbloemde reclame gemaakt wordt voor een warenhuis of merk. Want louter publiciteit maken mag natuurlijk niet op SeniorenNet. Helemaal vermijden kunnen we dat niet altijd. Ik zie het dus wel eens door de vingers."

Googlen

"Een nieuwe trend is dat leden vaker en vaker verwijzen naar internet. In plaats van een moeilijk recept uit te schrijven raden ze aan om het op te zoeken via Google of verwijzen ze naar een kookblog. Dat is natuurlijk jammer, maar een beetje eigen aan internet".

Sappig dialect

"Je moet je niet storen aan eventuele taalfouten in de mails als je lid wordt van onze groep", zegt Annick. "Mensen klagen wel eens over de schrijfwijze in de mails. Maar daar kijk ik niet naar. Daar gaat het immers niet om. Het gaat om de inhoud. Er zijn zelf mensen die nog schrijven in oud-Vlaams of in hun eigen dialect. En dat vind ik prima. Het is juist sappig. En nogmaals, het draait om wat er gezegd wordt!"

Meedoen?

Heb je zin gekregen om te mailen rond Kokkerellen? Schrijf je dan in op de mailgroep Koken. Ga naar de homepage van SeniorenNet. Klik op mailgroepen en scroll dan naar de Mailgroep Koken.
De Administrator Klussers kan je contacteren voor bijkomende vragen: annick@seniorennet.be
of je kan je inschrijven in deze mailgroep onder volgende link:
http://www.seniorennet.be/Pages/Mailgroepen/aanmelden.php?mlist=19

Het recept "Feestelijk buideltje van zalm met dille":

*600 gr.verse zalm * 1 potje zalmeitjes * 2 eetlepels olijfolie * 2 eetlepels citroensap * 2 eetlepels fijngehakte dille * peper en zout * 1 dunne plak gerookte zalm per persoon * 250 gr. grijze garnalen.

Voor de saus:
*200 ml magere yoghurt * 2 bakjes waterkers * 2 à 3 eetlepels mayonaise * peper en zout

  • snij de verse zalm met een scherp mes in kleine stukjes
  • vermeng de olijfolie met citroensap en gehakte dille + peper en zout
  • vermeng de zalmeitjes met de verse zalm, doe ongeveer 50 gr. garnalen bij en giet het olijfmengsel erover – roer goed
  • leg telkens een plak gerookte zalm op het werkvlak en schep een grote eetlepel van het zalmmengsel in het midden – vouw de randen naar elkaar toe, zodat je een buideltje krijgt en draai het om (ipv op het werkblad, kan je het in een klein kommetje doen, ik doe eerst een beetje folie, dan de gerookte zalm en dan de vulling. Dichtplooien en je hebt ineens een vorm die je zo in de koelkast kan plaatsen)
  • meng de yoghurt en de mayonaise, roer de afgespoelde en afgedroogde waterkers erdoor en kruid op smaak – mix de saus met de staafmixer
  • leg op elk bord een zalmbuideltje – giet er wat saus rond en garneer met de rest van de garnalen en een takje dille of bieslook
  • serveer met toast of Frans brood en een fris gekoeld wit wijntje
Héél lekker en kan 's middags al voorbereid worden
Persoonlijk doe ik er de zalmeitjes niet meer bij, vind dit te plat en geeft eigenlijk niet meer smaak. 600 gr. verse zalm is ook teveel, 50 gr.p.p. is zeker voldoende. Je kan eventueel iets meer garnalen gebruiken. Als vulling kan je ook krabsalade gebruiken (zelf gemaakt) in plaats van de verse zalm, is ook héél lekker.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels