Deel via

Trend gespot: Belandt jouw CD-verzameling binnenkort bij de oude rommel?

November 2011

"De compact disc is passé. Op het internet gonst het van geruchten dat de muziek CD (of Audio CD) volgend jaar van de markt verdwijnt." Dat lezen we op de mailgroep Filmen in het artikel "Toekomstmuziek" van Garf. Onze generatie heeft al oude platen op zolder staan, een bandrecorder in de kelder en cassetjes met onze favoriete muziek of videobanden op het containerpark. Gaat jouw CD verzameling daar binnenkort ook bij belanden? En wat dan?

Toekomstmuziek volgens Garf:

CD niet langer rendabel

"Minder en minder mensen kopen CD's. Muziek wordt immers steeds meer (gratis) aangeboden via het internet. Binnenkort verdwijnt de CD Daardoor loopt de aankoop van CD's (compact discs) zwaar terug en zou het niet langer rendabel zijn om CD schijfjes op de markt te brengen. Binnenkort verdwijnt de CD dus.

Muziek online beluisteren

Na muzieksites als Napster en iTunes werd zojuist ook Spotify op de Belgische markt gelanceerd. Spotify is de grootste streaming-muziekdienst ter wereld met een aanbod van 15 miljoen platen Het is de grootste streaming-muziekdienst ter wereld met een aanbod van 15 miljoen platen. Je kan de nummers niet downloaden maar speelt ze af op het internet via streaming.

Niet de eerste, wel de grootste

Spotify is niet de eerste streaming-muziekdienst in Belgiƫ. Een week voordien werd nog de kleinere concurrent Simfy gelanceerd. Maar het Zweedse Spotify is wel de toonaangevende speler.

Online muziekabonnement

Het vijf jaar oude bedrijf Spotify slaagde er als eerste in om het idee van een muziekabonnement via internet aantrekkelijk en eenvoudig te maken voor het grote publiek. Bovendien wist ze de muziekindustrie aan boord te krijgen.

Spotify heeft ondertussen 2 miljoen betalende gebruikers Spotify heeft ondertussen 2 miljoen betalende gebruikers, terwijl nog eens 8 miljoen mensen gebruik maken van de gratis basisdienst.

LP weer hip

De oude langspeelplaat is ondertussen begonnen aan een wederopstanding Het verdwijnen van de CD is toch een eigenaardige situatie. Zeker nu de oude langspeelplaat net begonnen is aan een wederopstanding. De verkoop van LP's zit duidelijk in de lift, zij het dan als niche product.

Duur genieten

Tegenwoordig gaat dergelijke langspeelplaat voor zo'n 30 euro per stuk over de toonbank. Kenners zweren erbij dat een LP een veel "warmer" geluid reproduceert dan een CD of digitale muziek. Het kostenplaatje hebben ze er kennelijk graag voor over.

Digitaal is de toekomst

Hoe men het ook bekijkt, het wordt steeds duidelijker dat onze muziek digitaal zal worden aangeboden en op andere wijzen dan we nu kennen.

Onze muziek zal digitaal worden aangeboden

Voor mij niet gelaten. Sinds kort ben ik de gelukkige bezitter van een "Squeezebox". Zo'n apparaatje kan worden aangesloten aan een stereo installatie en aan een netwerk. De bijgeleverde afstandsbediening met schermpje laat mij toe muziek te kiezen uit de bijna 2000 cd's die bij mij op een netwerkschijf staan.

Digitaal schept ruimte

Via mijn "Squeezebox" kan ik ook luisteren naar duizenden radiostations uit de gehele wereld. Dus gedaan met kasten of lades vol met cd schijfjes, geen gezoek meer naar een onvindbare cd uit mijn verzameling, geen schrik meer om een cd uit te lenen en te vergeten aan wie ik die bezorgd heb.

Toekomstmuziek

Telenet en Belgacom zijn dan geschiedenis, want al dat moois komt gewoon binnen via een glasvezelkabel Binnen enkele jaren zit onze volledige muziek- en filmcollectie op een geheugenkaart , niet groter dan een pakje sigaretten, komt het geluid letterlijk uit het behang en hebben we allemaal een scherm net zo dun als een blad papier (OLED). Daar horen en zien we dan alles wat in de wereld gebeurt. Telenet en Belgacom zijn dan geschiedenis, want al dat moois komt gewoon binnen via een glasvezelkabel die in iedere woning voorzien zal zijn. Mondiale providers zullen dan de hoofdrolspelers zijn.

Jij kan dat meemaken

Toekomstmuziek, zeg je? Vergis je niet. Het zal er vlugger zijn dan je denkt. Toekomstmuziek, zeg je? Vergis je niet Vijftien jaar geleden is de PC aan zijn opmars begonnen, stond de GSM nog in de kinderschoenen en had niemand ooit gehoord van LCD- of Plasma schermen. GPS was ondenkbaar en satelliet tv leek ons iets uit de verre toekomst. Wij zijn opgegroeid met de langspeelplaat, de muziekcassette en de zwart/wit tv. Indertijd waren die voor ons het summum.

Bovenstaande heeft niet meteen met filmen en monteren te maken, maar ook daarin staan de nodige veranderingen te gebeuren. Probeer nu nog maar eens een camcorder met tape te vinden zonder daarvoor een half jaarloon te moeten neertellen. Neen, bovenstaande is geen droom. Toekomstmuziek is er al. Lekker dromen doen we over het verleden."

Bedankt Garf, voor deze mooie beschouwing over de (digitale) toekomst!

CD weg? Wat nu?

Als de CD binnenkort geschiedenis is, hoe gaan we dan onze favoriete muziek beluisteren?

Stel je eigen digitale muziekbib samen!

Heb je zin om je muziek ook via je computer of laptop, tablet PC of smart TV te beluisteren? Stel dan je eigen muziek bibliotheek samen.

Garf legt je precies uit hoe je dat doet! Surf voor alle tips en uitleg naar:
http://mailgroepfilmen.seniorennet.be/INDEX PAGINA/Netwerk.html

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels