Deel via

Cash, de koning van uw portefeuille

October 2015
Wie denkt aan een beleggingsportefeuille, denkt vaak aan een portefeuille met wat aandelen, wat vastgoed, wat goud en wat obligaties. Een cashpositie wordt voor het gemak vaak vergeten. Want cash rendeert immers niet zo goed. Toch is het verstandig om te blijven waken over een stevige cashpositie, zeker in de huidige marktomgeving. Nico Pantelis, financiƫle expert van Slim in Fondsen, legt uit waarom.

Historisch dieptepunt

/100/Geldwerk/piggy-bank-850607_640.jpgHet spaarboekje levert al tijden niet meer zo veel op. Door de lage rente daalt ook de rente op het spaarboekje en dat betekent weer dat je geld minder rendeert. Een alternatief is daarom hard nodig. Aandelen vormen zo’n alternatief, zeker de variant die je laat meedelen in de winst: bedrijven die dividend uitkeren. Toch is het goed om niet direct te enthousiast te raken en al je geld in aandelen te stoppen.

 In deze turbulente tijden is het van essentieel belang om over een cashpositie te beschikken. Elke portefeuille heeft namelijk baat bij een reserve in de vorm van cash. Zeker in de huidige marktomgeving. Dat werd begin september nog maar eens bevestigd door de actie van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed). De Fed liet de rente namelijk ongewijzigd. Nu staat de rente al jaren op een historisch dieptepunt (0 tot 0,25%). Dat hoeft niet zo te verbazen. Veel beleggers houden al tijden rekening met een lage rente:

/100/Geldwerk/grafiek.jpgBron: Macrobond

Veel opvallender waren de begeleidende woorden van Janet Yellen, voorzitter van de Fed. Yellen heeft tijdens de persconferentie over het rentebesluit aangegeven dat de turbulentie op de financiële markten heeft meegewogen in het besluit om de rente nog niet te verhogen.

Dat is een forse koerswijziging. Voorheen werd het mandaat alleen afgestemd op de inflatie, rond de 2% is wenselijk, en een dalende werkloosheid. De inflatie zit al tijden niet meer boven de 2%, zoals je kan zien op onderstaande grafiek. Maar de werkloosheid daalt wel. Er viel dus wel iets te zeggen voor een renteverhoging.

/100/Geldwerk/grafiek22.jpg

Bron: Macrobond

Turbulentie

Dat de renteverhoging is uitgebleven, is voor veel beleggers niet zo erg. Bedrijven kunnen immers heel goedkoop lenen en dat geld gebruiken voor investeringen of, voor beleggers veel gunstiger, de inkoop van eigen aandelen. Geen wonder dat investeerders het liefst een lage rente zien: het stuwt de beurskoersen.

/100/Geldwerk/time_is_money_highdefinition_picture_2.jpgIs er ooit een beter moment geweest om te beleggen? Wie de besluitvorming van de Fed leest, zou haast denken van niet: het monetaire systeem wordt aangepast aan de beurzen. De machtigste centrale bank ter wereld neemt de turbulentie op de financiële markten zelfs mee in de besluitvorming. Een flinke beleidswijziging!

Veilig cash

Beleggen met ondersteuning van de centrale bank. Dat klinkt mooi, maar helaas heeft dit marktondersteunende beleid ook een keerzijde. Aan de ene kant heeft de Fed namelijk al veel van haar troeven uit handen gegeven, met renteverlagingen en een soepel monetair beleid. Aan de andere kant blijkt dat de economie en de financiële markten nog niet sterk genoeg zijn voor een renteverhoging. Hierdoor wordt het dus steeds moeilijker om de Fed te vertrouwen.

Iets wat je beleggingsadviseur nooit zegt, maar wat cruciaal is: je moet niet altijd beleggen!Vertrouwen is voor beleggers van cruciaal belang. Want als je de Fed niet meer kan vertrouwen, dan komt er veel meer risico in de markt. Dat heeft gevolgen voor de waardering van aandelen. Beleggers zijn dan bereid om minder te betalen voor aandelen, omdat het risico stijgt. De stappen van de Fed kunnen op korte termijn dus zorgen voor meer turbulentie op de markt, ook al had de Fed met het besluit precies het omgekeerde effect voor ogen.

Op dit soort momenten is het fijn om te beschikken over een cashpositie. Dit is namelijk niet de tijd om risico’s te nemen. Het is veel beter om te wachten op wat meer duidelijkheid, voordat je nieuwe posities inneemt. Je moet niet altijd beleggen, ook dat is een advies. Maar helaas hoor je het zelden of nooit bij je adviseur. Toch is dit vandaag wellicht de beste insteek voor je vermogen.

Auteur: Nico Pantelis

3 reacties

aronjaco
Cash moet men altijd achter de hand hebben, OK Maar nu praktisch : en wat met de te verwachten eindejaar rally en het geld printen in Europa ( Draghi) ?
13/10/15 10:00 REAGEER
VGGerrit
Gezien elektronisch betalen de laatste weken heeft bewezen onbetrouwbaar te zijn is het nu wel duidelijk dat cash gewoon onmisbaar is. En dan ging het nog om "menselijke" fouten met software. Je moet er niet aan denken wat mogelijk is als het systeem wordt platgelegd door duistere figuren.
Jammer dat Belgiƫ weer heiliger (in het kader van algemene betutteling) dan de paus is met zijn 3000 Euro als maximum toegelaten cash betaling. Alsof de misdadigers daar zich een fluit van aantrekken.
13/10/15 10:59 REAGEER
Hugoo
Volgens mij is dat hetzelfde als gewoon een spaarrekening te hebben.
Niet ?
13/10/15 11:31 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels