Deel via

Succesvol door deze netwerktips!

October 2015
‘Het gaat er niet om wat je kent, maar om wié je kent,’ hoor je wel eens. Netwerken is dé manier om aan een nieuwe job te komen, klanten te vinden, een goeie nieuwe poetsvrouw of tuinman te vinden, en goed op de hoogte te blijven. Want: twee weten (en kennen) meer dan één. SenNet Lifecoach Wim Annerel geeft je 6 nuttige tips die je van jou een krak in het netwerken maken.

/101/GelukkigZijn/netwerk.jpgWat is netwerken?

Netwerken is het offline en online (bijvoorbeeld via LinkedIn of andere sociale media) leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk en je privéleven. Maar dat netwerk is er niet alleen voor jou: het is geven en ontvangen. Dus ook jij helpt mensen in je netwerk aan informatie en nieuwe contacten en geeft iemand misschien op die manier net die gouden tip. Zo help je elkaar.

Beurzen en tentoonstellingen zijn perfecte netwerkgelegenheden. Net als babyborrels en trouwrecepties!Je kan nieuwe mensen ontmoeten op netwerkevenementen zoals beurzen, tentoonstellingen, en initiatieven van verenigingen. Maar ook een trouwreceptie, een babyborrel, een communiefeest, een jubileum of een opendeurdag vormen opportuniteiten. Je hoéft er niet te netwerken, maar het kan wel.

Wil je van de gelegenheid gebruik maken om je kennissenkring uit te breiden en te netwerken op deze evenementen, dan krijg je hier 6 gouden tips.

  1. /101/GelukkigZijn/doel.jpgWeet wat je wil
    Netwerken gaat makkelijker als je weet wat je doelen zijn, want dan kun je er met anderen over praten. De bedoeling is dat je mensen ontmoet die jij kan helpen en mensen die jou kunnen helpen. Je weet nog niet wié ze zijn, en daarom is het belangrijk om er voldoende te ontmoeten zodat je jouw kansen vergroot. 

  2. Glimlach, luister en toon interesse voor je gesprekspartnerGlimlach en wees vriendelijk
    Wees niet te serieus. Mensen zien het vaak als een bedreiging wanneer je te overheersend bent in een gesprek of meteen in een zwaar onderwerp duikt. Relax een beetje en schenk mensen jouw mooiste glimlach.

  3. /101/GelukkigZijn/blabla.jpgLuister eerst, en spreek dan pas
    Start met een vriendelijke, veilige vraag. Stel vragen over je gesprekspartner en zijn of haar interesses. Geleidelijk aan zal het gesprek zich ook op jou richten zodat je zelf ook wat achtergrond kan geven. Denk eraan dat jij er bent om anderen te helpen en dat je zeker nuttige informatie en contacten hebt voor de mensen die je ontmoet.

  4. Zorg voor een visitekaartje
    Zeker als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, is het van belang om voor kaartjes te zorgen met jouw naam en contactgegevens. Zo zorg je ervoor dat mensen jou niet vergeten én jou makkelijk kunnen contacteren achteraf.

  5. Praat met meerdere personen om je kansen te vergroten‘Circulez!’
    Blijf niet de hele tijd hangen bij de eerste mensen die je hebt ontmoet als je aan het netwerken bent. Na een tijdje kan je je verontschuldigen, bijvoorbeeld ‘Het was fijn om jou te ontmoeten, maar ik ga nog enkele mensen een goeiedag zeggen.’ Ga dan verder en maak een praatje met andere mensen.

  6. /101/GelukkigZijn/email-309491_640.pngVolg op
    Stuur nog een mailtje of een ander berichtje naar mensen één of een paar dagen nadat je ze hebt ontmoet. Heb je hen iets beloofd, doe dat dan. Herinner hen eraan waar jij naar op zoek bent, en bied aan om hen te helpen. Ben je actief op LinkedIn, vraag dan om een connectie te leggen op dat netwerk. Tracht geen standaardberichtje te sturen, maar maak het persoonlijk.

Ziezo, met deze 6 tips word jij een meesternetwerker! En dat helpt jou om succesvoller te zijn in wat je doet.

/101/GelukkigZijn/businessmen-42691_640.jpg Heb je zelf nog een extra tip om te netwerken?
Deel ze hieronder zodat je ook anderen inspireert.

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels