Deel via

Moderne technologie versus menselijke zorg

October 2015
Begin oktober werden op Expo60+ enkele nieuwe gadgets en hulpmiddelen voorgesteld die van pas kunnen komen bij ouderenzorg. De digitale en technologische revolutie is ongetwijfeld een meerwaarde voor alle betrokken actoren in de zorgsector, toch moeten we oppassen dat de slinger niet te ver doorslaat. Technologie mag namelijk nooit de plaats innemen van menselijke zorg. Peter Catthoor van Familiehulp brengt verslag uit.

Nieuwe hulpmiddelen en technologie voor de ouderenzorg

/102/Welzijn/expo.jpgBegin oktober vond in de Nekkerhal te Mechelen Expo60+ plaats, een vakbeurs voor de zorgsector. Op de agenda: een heleboel standen van zorgprofessionals die hun producten en materialen kwamen voorstellen, naast een hele reeks seminaries over diverse onderwerpen als ouderenzorgbeleid, woonzorgzones, rouw en dementie, eenzaamheid, diversiteit en valpreventie. Best interessante materie voor wie werkzaam is in alle geledingen van de zorg. Wat onmiddellijk opviel, waren de vele thema’s die specifiek gericht waren op ouderenzorg. Het logische gevolg van een maatschappelijke nood, die gevoed wordt door de verdere vergrijzing.

Deze producten verdienen een extra woordje uitleg:

Kookboek voor Parkinsonpatiënten

Yves Meersman, kok van beroep, presenteerde zijn boek ‘Zorgzaam koken: Als eten moeilijker wordt… Koken met smaak, ook in functie van kauw- en slikproblemen en geur- en smaakverlies’.

Geur- en smaakverlies is namelijk een van de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson. Later ontwikkelen patiënten daarbij ook nog eens kauw- en slikproblemen.

/102/Welzijn/park.pngYves is zelf sinds enkele jaren Parkinsonpatiënt. Hij merkte al vlug dat zijn voeding de werking van zijn medicatie beïnvloedde. Samen met Randy Mellaerts en Dirk Lemaitre richtte hij Parki’s Kookatelier op om een duurzaam voedingsproject uit te werken voor alle mensen met een chronische ziekte. De unieke kookgids ‘Zorgzaam Koken’ is daar het gevolg van. Het geeft je als patiënt met specifieke noden de kans om opnieuw lekker en gezond te eten. Meer informatie vind je terug op www.parkiskookatelier.be.

Embracelet en Doff N’ Donner

/102/Welzijn/embra.jpgEen van de nieuwe digitale gadgets die vandaag beschikbaar zijn binnen de ouderenzorg, is de Embracelet: een armband waarmee ouderen continu in verbinding kunnen staan met andere personen, zoals familie of verzorgenden. Door twee seconden op de armband te duwen, worden de geselecteerde contactpersonen één voor één opgebeld tot er iemand effectief de telefoon beantwoordt. Ideaal om heel snel hulp in te roepen als je als oudere gevallen bent, je ziek voelt of een ongeluk hebt gehad. Meer informatie opwww.embracelet.be

/102/Welzijn/kous.jpgIets minder ernstig, maar daarom niet minder praktisch: Doff N’ Donner, een handig hulpmiddel voor het aan- of uittrekken van steun- en compressiekousen (www.doffanddonner.eu).

Vergeet de menselijke zorg niet!

De vele hulpmiddelen of moderne technologieën mogen de ouderenzorg dan wel gemakkelijker maken, ze mogen echter nooit in de plaats komen van de echte menselijke zorg. En dus zeker geen excuus vormen om minder aandacht te schenken aan oudere zorgbehoevenden. “Ach, ze zullen het zonder ons nu ook wel redden, meneer. Ik maak me geen zorgen meer.” Die ingesteldheid mag geen uitloper worden van de technologische en digitale revolutie. Menselijke waarden als warmte, contact en verbondenheid moeten primair blijven in de ouderenzorg. Daar staat Familiehulp garant voor. Onze organisatie zal er mee over waken dat technologie menselijke zorg nooit volledig zal vervangen, gelukkig maar!

Auteur: Peter Catthoor

0 reacties

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels