Deel via

5 tips om je geld beter te beheren

November 2015
We worden vandaag bestookt met 1001 tips hoe we efficiënt kunnen besparen. Toch hoef je geen Paul D’Hoore te zijn om je geld goed te beheren. Een overzicht van je financiën, gecombineerd met wat discipline en gezond verstand helpen je al een flink eind op weg om je uitgaven onder controle te houden. Maar hoe begin je eraan?

1) Een goed begin/103/Levensstijl/Een goed begin.jpg

Maak een lijst van je huidige facturen. Houd een kalender bij en noteer de uiterste betaaldatum van elke factuur. Door je rekeningen op tijd te betalen voorkom je extra kosten en boetes.

2) Maak een budget op

Budgetbeheer begint uiteraard met een budget. Een budgetplanner is hier een ideaal instrument voor. Hierin houd je je inkomsten en je uitgaven bij. Vervolgens plaats je de uitgaven in de juiste categorieën:

  • /103/Levensstijl/Maak een budget op.jpgVoeding
  • Onderhoud
  • Kleding
  • Wonen
  • Energie
  • Vervoer
  • Gezondheid
  • Hobby & ontspanning

Nu heb je een duidelijk overzicht van wat je maandelijks en jaarlijks uitgeeft en kan je bepalen waar je eventueel wilt besparen.

3) Stel een doel voorop

/103/Levensstijl/Stel een doel voorop.jpgGemotiveerd blijven om je budget bij te houden is veel gemakkelijker als je een doel vooropstelt. Op die manier ben je niet bezig met het geld dat je elke maand opzij zet maar met wat je kunt doen als je je doel bereikt.

Splits je doel op in doelstellingen op korte termijn. Welk bedrag wil je bijeen gespaard hebben na drie maanden? En na zes? Zo kom je telkens een stapje dichter bij die verre reis of die nieuwe auto.

4) Orde op zaken

  • /103/Levensstijl/Orde op zaken.jpgHoud je abonnementen en contracten in de gaten.
  • Zorg ervoor dat je op tijd overstapt naar de goedkoopste energieleverancier.
  • Vergelijk jaarlijks de tarieven van je gsm- of internetabonnement. Is je huidige formule nog steeds de goedkoopste?
  • Bekijk ook je verzekeringen. Heb je de voordeligste verzekering? En ben je niet dubbel verzekerd?

5) Kweek goede gewoontes/103/Levensstijl/Kweek goede gewoontes.jpg

Door enkele eenvoudige gewoontes aan te kweken kan je zonder veel moeite heel wat geld besparen. Zo kan je elke keer als je gaat winkelen een boodschappenlijstje maken en enkel kopen wat op je lijstje staat. Nutteloze aankopen vermijd je door jezelf de vraag te stellen: “Heb ik dit echt nodig?”. En door alles in je huis een vaste plaats te geven, koop je nooit meer iets dubbel.

/103/Levensstijl/cover Huishoudagenda kadertekst.jpgDe Huishoudagenda 2016 is het ideale instrument om je budget te beheren. Met ruimte om je dagelijkse uitgaven en inkomsten te noteren, een katern met maand- en jaaroverzichten en praktische budgettips.

Bestel hier je exemplaar!

De Huishoudagenda is een uitgave van Decom in nauwe samenwerking met het Wit-Gele Kruis.
Decom, dienst Huishoudagenda, 't Hofveld 6C4, 1702 Groot-Bijgaarden - bestellingen@decom.be

3 reacties

Hugoo
Ik ga alvast 15 euro besparen door het aangeprezen boekje NIET te bestellen...
3/11/15 11:14 REAGEER
albertmunten
Vanuit Nederland is meer dan 25 euro voor een eenvoudige huidshoudagenda wel heel erg veel geld. Dus volg ik het goede voorbeeld van bovenstaande schrijver door het aangeprezen boekje OOK NIET te bestellen...
4/11/15 11:02 REAGEER
Tiltje
E. Demont
Daar heb ik geen "gekochte" huishoudagenda voor nodig: ik maak het zelf en hou wel de 5 puntjes zelf in het oog. Toch zijn die 5 puntjes voor veel jonge mensen belangrijk, vind ik.
15/02/16 19:43 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels