Deel via

Op rondreis door Polen met de SenNet mailgroep Reizen

November 2015
In augustus trok de SenNet mailgroep Reizen naar Polen. Dat is waarschijnlijk niet meteen het eerste land waar je aan denkt als je een reisje plant. Jammer! Want er valt wel een heleboel te zien! Het werd een reis langs prachtige steden, door mooie natuur, met een intrigerende geschiedenis op de achtergrond. Lees hier hun verhaal.

Met z'n allen naar Polen

PolenIn augustus vertrokken we met zeventien vrienden van de SenNet mailgroep Reizen op een fantastische rondreis door het boeiende Polen. We leerden er in een paar dagen tijd een heleboel bij over de geschiedenis, die nog overduidelijk op de achtergrond aanwezig is. Onze gids sprak naast Pools, gelukkig ook Nederlands, zodat zij ons met veel enthousiasme meer inzicht kon geven in de situatie in haar moederland.  

De weergoden waren ons goed gezind, want we hadden een aantal heel zonnige dagen! Het landschap was hoofdzakelijk vlak, met opvallend mooie kleurschakeringen in de velden. Veel groen!

Vernietigd, maar heropgebouwd

We brachten een bezoek aan verschillende stemmige, statige plaatsen waar we prachtige huizen en pleinen konden bewonderen. Het was duidelijk te zien dat veel van die gebouwen heropgebouwd waren na de oorlog.

Een van die plaatsen was Gdansk, een voormalige Hanzestad, waar de geschiedenis nog heel duidelijke sporen heeft achtergelaten. Bij Gdansk springt misschien meteen het woord Solidarność je binnen? De vakbeweging die in Gdansk opgericht werd door verschillende stakingscomités?

Daar in de buurt wandelden we door nog een aantal interessante steden. Zo was de havenstad Gdynia heel bijzonder om te zien, net als het kustplaatsje Sopot, waar we op de Molo kuierden, de langste houten pier van Europa!

Polen Gdynia

Prachtige kerken en paleizen waren een mooi voorbeeld van de rijkdom die er toch ook was in Polen. Onder andere Marlbork (Mariënburg), een middeleeuwse burcht die verwoest werd tijdens de oorlog, maar daarna weer opgebouwd, was heel indrukwekkend om te zien. Ook in de hoofdstad Warschau bezochten we schitterende parken, tuinen en paleizen. Ook ons monumentale hotel was een pareltje! Aan het Elblag-Oberlandkanaal zagen we een knap staaltje techniek uit 1900. We kwamen net op tijd aan om de waterbouwkundige installatie in actie te zien.Czestochowa

Het was heel toevallig dat we net op 26 augustus De Zwarte Madonna en het bedevaartsoord Czestochowa bezochten. Op die dag houden ze er een belangrijke viering, waardoor we die traditie in zijn volle glorie konden meemaken, met een heleboel andere mensen om ons heen.

Krakau is een van de weinige steden die ongeschonden bleven in WO IIUiteraard kon een bezoekje aan een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa, Krakau, niet ontbreken! De vroegere koninklijke hoofdstad is een van de weinige Poolse steden die ongeschonden bleven in WO II. De geschiedenis is er nog duidelijk voelbaar: de Wavelburcht, de zetel van de Poolse koningen, het marktplein, een oude Joodse wijk, het museum en de fabriek van Schindler’s List … Geen wonder dat het stadscentrum een plaatsje heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.  

WieliczkaWat ook absoluut een bezoekje waard is: de zoutmijnen van Wielicszka. Je vindt er onder andere de kapel van de heilige Zinga ... Alles in de mijn is er gehouwen uit zout!

Daarna gingen we naar Auschwitz en Birkenau. Iedereen onderging de confrontatie met het gruwelkamp in stilte. Omdat het zo warm was die dag, hadden ze er verfrissende sproeiers geïnstalleerd … Niet echt gepast.

Als het einde van onze reis nadert, sluiten we ons bezoek aan Polen af in Wroclaw (Bresnau), de vierde stad van het land. We keren terug, richting Duitsland, waar we ook nog even de sfeer van Dresden kunnen opsnuiven.

Krakau Auschwitz

Kortom, het was een reis om nooit meer te vergeten! Leuke groep, goede hotels en een fantastische begeleiding. Genoten van de plaatselijke specialiteiten in de leuke restaurantjes, veel moois gezien en beleefd. Polen is na onze intense rondreis zeker een land geworden dat in ons hart blijft!

Francine
Helena

Foto's van meerdere leden van de mailgroep Reizen

Wil jij ook eens mee op uitstap met de mailgroep Reizen?

Elke maand organiseert de mailgroep Reizen een leuke uitstap. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten van de SenNet mailgroep Reizen? En wil je ook mee op uitstap? Dat kan! Schrijf je in bij de mailgroep Reizen!

Voor meer informatie kan je ook steeds bij de mentor van de mailgroep Reizen, Greta, terecht. Je mag haar steeds een mailtje sturen op gretl@seniorennet.be.

Polen PolenPolenBirkenauDresdenElblagGdyniaKoninklijk paleis WarschauPoznanTorunWroclaw

1 reactie

rikaatje
Polen is één prachtig land ook zoals Tjchechie,wij zijn op dooreis naar de Baltische staten in geweest en overnacht de stad Poznan,het stadje Torun ;waar Copernicus geboren is en in het merenrijk gebied Mazurie geweest en door de Russische enclave Kalingrad gereden.
3/11/15 12:11 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels