Deel via

Verdient smart beta een plek in je portefeuille?

November 2015
Veel beleggers kunnen niet meer zonder: de exchange trade funds (ETF’s). In tegenstelling tot actieve fondsmanagers, die zelf een beleggingsvisie vormen en ernaar handelen, zijn ETF’s vooral bedoeld om een index te volgen. Maar sinds kort is er een tussenweg: de smart beta ETF. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, legt uit of dat voor beleggers een slim idee is.

Wat zijn smart beta ETF’s?/104/Geld/stock.jpg

Smart beta ETF’s zijn producten die wel een index willen volgen, maar dan met een andere weging. Voorstanders van de smart beta ETF vinden namelijk dat veel indices een vertekend beeld geven. Zo is de BEL20 een samengestelde index van maximaal twintig aandelen met een verschillende weging, wat betekent dat sommige aandelen meer doorwegen dan andere.

Smart beta ETF’s geven een beter beeld omdat ze de index wel volgen, maar zelf de effecten wegenMet een ongelijke weging van aandelen is op zich niets mis, maar het kan wel betekenen dat je onbedoeld veel meer investeert in bijvoorbeeld olie- of bankaandelen. Daarom zijn de smart beta ETF’s uitgevonden. Die fondsen volgen wel de index, maar wegen zelf de effecten. Doordat smart beta ETF’s de effecten zelf wegen, kan de producent op een slimme manier meer of minder risico aanbrengen.

Actief of passief

Steeds meer professionele beleggers weten de weg naar smart beta ETF’s al te vinden, zo blijkt uit onderzoek van Invesco Powershares.

/104/Geld/1.jpg

Particuliere beleggers zijn nog niet helemaal mee, maar nu het aanbod zich langzaam maar zeker heeft uitgebreid, lijkt dat slechts een kwestie van tijd. En dan is het de vraag: is smart beta beleggen ook voor particuliere beleggers geschikt?

Wie belegt in fondsen kan dat doen bij een actief beheerd fonds, of bij een passief beheerd fonds. Bij een actief beheerd fonds, formuleert de fondsmanager een visie die actief wordt uitgevoerd. Het doel van het actieve fonds is om de markt te verslaan. Hier betaal je als belegger voor. En die kosten kunnen drukken op het rendement.

Passieve fondsen proberen juist niet de markt te verslaan, maar kopiëren de markt simpelweg. Het grote voordeel: de kosten zijn hierdoor een stuk lager, wat weer een positief effect heeft op het rendement.

De tussenweg

Passieve beleggers hebben vandaag de dag verschillende instrumenten tot hun beschikking. De ETF, ook wel indextrackers genoemd, zijn daar een mooi voorbeeld van. En nu is er een tussenweg: de smart beta ETF.

/104/Geld/stock-exchange-911608_640.jpgEen smart beta manier om te investeren, zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan door de aandelen uit de S&P 500 te kopen, maar dan allemaal met een gelijke weging. Hierbij wordt dus niet gekeken naar de marktkapitalisatie van de bedrijven, maar puur naar een wegingspercentage.

Maar smart beta kan ook worden aangebracht door de index te wegen aan de hand van fundamentele criteria. Bedrijven die winstgevend zijn, krijgen dan een grotere weging dan bedrijven die geen winst maken. Of wat te denken van smart beta-strategieën waarbij wordt getracht de beweeglijkheid van de index te verminderen?

Er zijn veel verschillende manieren om te beleggen in smart beta. En net zoals met actieve fondsen, zijn er veel smart beta ETF’s die allemaal op een andere manier beter proberen te presteren dan de markt.

Het grote verschil tussen een actief fonds en een smart beta ETF zit hem in de manier waarop. Bij een smart beta ETF is het beleggingsproces automatisch: er wordt van te voren bepaald welke criteria worden gebruikt. Dit automatische proces – zonder dure fondsmanager – kan de kosten van actief beheer laag houden.

Marketingmachine

Beleggers hebben dan het beste van twee werelden in handen: het volgzame karakter van de ETF met de bijbehorende lage kosten, maar wel met een actieve benadering. En dat werpt in veel gevallen vruchten af.

Door het automatische beleggingsproces heeft de belegger het beste van twee wereldenNeem bijvoorbeeld de S&P 500, die bedrijven rangschikt aan de hand van marktkapitalisatie. Apple maakt ongeveer 4% uit van de index. Maar de S&P 500 Equal Weight ETF van Guggenheim (Ticker: RSP) weegt elk aandeel uit de S&P 500 gelijk. Dit fonds heeft het in de afgelopen 3 jaar, gemiddeld 1% beter gedaan dan de normale S&P 500.

Dat klinkt heel goed, maar zoals altijd is het wel zaak om kritisch te blijven kijken naar de producten die je koopt. Want het is absoluut geen gegeven dat smart beta ook daadwerkelijk beter presteert dan een passieve strategie.

Zo is de PowerShares Dynamic Biotech & Genome ETF (PBE), die specifiek inzet op bepaalde bedrijven uit de biotechsector, een flinke underperformer als we dit rendement afzetten tegen de iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB). De smart beta-strategie levert een rendement op van -3,47% sinds de start van dit jaar, terwijl het passieve broertje een plus van 4,25% laat zien.

/104/Geld/2.jpg

Koop dus niet zomaar iets, omdat het product ‘smart beta’ is. Want fondshuizen duikelen nu over elkaar heen om smart beta-producten aan te bieden. En al die fondshuizen hebben ook een marketingafdeling. Gehaaide marketeers die graag een product aanprijzen als een unieke manier om meer rendement te boeken. Slimme beleggers weten beter, en kijken eerst naar het type ‘smart’ dat in de portefeuille wordt gestopt.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels