Deel via

Wat als je kind gaat scheiden?

November 2015
Niet alleen voor ouders en kinderen is een echtscheiding moeilijk, ook voor grootouders is het een ingrijpend en aangrijpend gebeuren. Er is steeds een impact op de relaties met zowel het eigen kind, schoonkind als de kleinkinderen. Als grootouder heb je ook heel wat vragen. Wat kan ik doen om mijn kind in scheiding te steunen? Zal ik mijn kleinkinderen nog zien? Welke contacten zijn nog mogelijk? Erkend bemiddelaar Eric De Corte geeft duiding.

De rol van grootouders bij een scheiding

/104/Bemiddeling/opa.jpgVaak “ondergaan“ grootouders de scheiding van hun kinderen en soms vervaagt of verstomt het contact met de kleinkinderen. Dat is jammer, want zij kunnen zowel tijdens als na de scheiding een grote steun zijn voor de kleinkinderen. Grootouders kunnen als het ware een vluchtheuvel zijn, een toeverlaat, een plaats van rust.

Blijf contact zoeken met je kleinkind

Grootouders hebben het er vaak heel moeilijk mee als ze hun kleinkinderen niet meer zien. Ze hebben verdriet, ervaren sterk het gemis. Maar grootouders kunnen volharden. Ze blijven contact zoeken, blijven kaartjes sturen, ze laten een verjaardagscadeautje bezorgen. Kortom, zij blijven blijk geven dat ze de kleinkinderen niet vergeten en hen een warm hart toedragen.

Alles wat ooit vanzelfsprekend was, is dat nu niet meer. En dat is wennenMaar ook grootouders die hun kleinkinderen nog wel zien, ervaren grote veranderingen. Zo hoor ik regelmatig dat de spontaniteit weg is, dat het samen feestdagen vieren niet meer vanzelfsprekend is. Alle dingen die voor de scheiding vanzelfsprekend waren, zijn het nu niet meer. En dat is meer dan wennen voor hen.

Hoe omgaan met de ex?

De omgang met de ex-schoonzoon of de ex-schoondochter ondergaat eveneens een grote verandering. De houding van de grootouder wijzigt, maar ook de houding van de ex wijzigt. Soms hoor ik dat grootouders die aap of die troela nooit nog willen zien, maar die ex blijft wel vader of moeder, en de grootouders blijven de grootouders.

De omgang met de ex-schoonzoon/-dochter staat vaak gelijk met ‘op eieren lopen’. Daarom is het belangrijk dat grootouders geen kwaad spreken over de vader of moeder van het kleinkind. Kleinkinderen hebben immers niet graag dat hun vader of moeder wordt slecht gemaakt, zij zijn loyaal en willen niet kiezen tussen vader en moeder.

Kinderen willen geen partij kiezen, spreek dus niet slecht over hun vader of moederBeter is het om als grootouder je eigen kind te steunen en duidelijk te laten horen dat je er voor hem/haar bent. Aan de kleinkinderen kun je vragen hoe het met mama en papa gaat. Toon belangstelling en maak de nieuwe gezinssituatie bespreekbaar. In woord en gebaar help je hiermee daadwerkelijk de kleinkinderen, en onrechtstreeks ook de vader en de moeder.

Grootouders tonen met zo’n positieve constructieve houding ook dat ze meeleven, maar dat ze geen deel zijn van het conflict. Zo kunnen zij voor de kleinkinderen die echte vluchtheuvel zijn waarnaar kleinkinderen verlangen in die moeilijke periode en vaak tumultueuze thuissituatie.

Concrete tips voor grootouders

Enkele tips, geput uit Plus NL:

Hoe je je kind kunt ondersteunen, hoe je kan omgaan met de ex-partner van je zoon of dochter, en hoe je de kleinkinderen kan helpen op een goede manier:

  • Sta boven de conflicten./104/Bemiddeling/oma.jpg
  • Vang de kleinkinderen op zonder stemming te maken tegen één van de ouders.
  • Wees loyaal aan je kind, maar word geen onderdeel van het krachtenspel door je kind door dik en dun te verdedigen.
  • Verbeter maximaal de band met je kleinkind door het uit te nodigen om te komen logeren of maak uitstapjes.
  • Blijf vragen naar het gezin waarvan de kleinkinderen deel uitmaken; toon interesse voor hun (nieuwe) thuis
  • Als je je kleinkind niet meer mag zien, blijf dan toch de verjaardagen en de examens volgen, en blijf kaartjes sturen.

Als het moet en echt niet anders kan, vraag dan de rechter omgang met je kleinkind. Over die allerlaatste mogelijkheid en hoe deze juridische weg te bewandelen, lees je meer in een volgend artikel. Maar alvorens een omgangsrecht af te dwingen, ga je beter eerst ten rade bij een bemiddelaar. Een erkend bemiddelaar gespecialiseerd in familiale zaken en generatieconflicten tracht beide partijen bij elkaar te brengen zodat ze samen tot een vergelijk komen en een omgangsregeling afspreken. In de nieuwsbrief van 23 november krijg je tekst en uitleg over wat bemiddeling concreet is, hoe het verloopt, welke randvoorwaarden vervuld moeten zijn, en welke verbindingskracht er van bemiddeling uitgaat.

Herken jij je als grootouder in dit artikel, vertel het ons in een reactie onder dit artikel.

Auteur: Eric De Corte

1 reactie

Omaopa
Mijn dochter en schoonzoon zitten in een vechtscheiding. De dochter beld me iedere dag wel 2 u op met alle details.soms 3 maal per dag. Ik ben daar ziek van, ik luister probeer neutraal te blijven maar zei blijft maar doordrammen. Ze begrijpt niet dat ik droevig Ben.. Zoveel verdriet heb en me zo machteloos voel.als ik mijn gedacht zeg is ze boos. Ik ben op heb geen energie meer. Kun je me aub wat tips geven want ik weet het niet meer.. Dank u
21/11/19 11:39 REAGEER

Login Registreer

Eric De Corte

Erkend bemiddelaar
Erkend bemiddelaar
Eric bemiddelt bij scheidingen, conflicten tussen ouders en kind, generatieconflicten. Door op een zachte warme manier om te gaan met mensen in een conflictueuze situatie, slaagt hij erin om mensen dicht(er) bij elkaar te brengen en hen samen tot ‘hun’ oplossing te brengen. Op zijn website www.ericdecorte.be vind je honderden artikels die mensen wegwijs maken in de doolhof van conflicten en scheiding. Meer info over Eric vind je hier.

Meer artikels van Eric De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels