Deel via

Sorry vakbonden, maar stakingsrecht tolereert geen geweld of intimidatie

November 2015
De drie grote Belgische vakbonden liggen onder vuur. Directe aanleiding is het feit dat onlangs door wegblokkades van Waalse arbeiders in het Luikse twee mensen niet meer op tijd naar het ziekenhuis konden worden gebracht en daardoor overleden. SenNet columnist Jan Schils neemt de vakbonden op de korrel.

Schokeffect

Deze twee dodelijke voorvallen hebben een schokeffect veroorzaakt in het hele land. Ze hebben veel mensen diep geraakt en hen doen beseffen dat ze machteloos staan tegenover vakbondgeweld waartegen politici (uit electorale overwegingen) en bijgevolg ook de politie niet durven of mogen optreden. Reden voor deze schuldige nalatigheid:  het stakingsrecht zou daardoor worden aangetast … Maar sinds wanneer wordt geweld door het stakingsrecht gedekt?!

Na WOII traden de vakbonden op als tegenwicht tegen armoede en uitbuiting als gevolg van het liberalismeDe publieke opinie is duidelijk geschrokken van de wetteloosheid en straffeloosheid, waaraan vakbondsleden zich keer op keer schuldig maken. Dat blijkt uit talloze reacties, o.m. op de sociale media. Kritiek op de vakbonden heeft altijd (en vaak volkomen terecht) bestaan. Machtsmisbruik en intimidatie zijn hen niet vreemd. Ooit werden ze echter opgericht om op te komen voor de rechten van de werknemers en om hun levensomstandigheden te verbeteren. Vooral in de eerste helft van de vorige eeuw en een periode van goed twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, was het maar al te goed dat er vakbonden bestonden. Ze fungeerden toen als tegenwicht tegen armoede en uitbuiting, veroorzaakt door een meedogenloos liberalisme.

Gezien de recente golf van kritiek op de vakbonden lijkt het aangewezen een en ander in zijn context te plaatsen, zo meent onze columnist Jan Schils.

Democratie?

In onze westerse samenleving met een democratische staatsvorm hebben de gekozen parlementen het officieel voor het zeggen. In de praktijk is dat niet helemaal zo, ook niet in Belgie.

/105/Inzicht/verkiezing.jpgIn dit land wordt het te voeren beleid in de praktijk (zowel federaal als regionaal) uitgestippeld door de voorzitters van de regeringspartijen, al dan niet onder invloed van drukkingsgroepen als de drie grote vakbonden, werkgeversorganisaties en machtige financiële groepen. Deze laatsten zijn wel zo verstandig zich op de achtergrond houden. Hun macht en invloed zijn er niet minder om! Voor de parlementsleden van de meerderheidspartijen (of het nu om België, Vlaanderen, Wallonië of Brussel gaat) blijft er weinig anders over dan braaf en kleurloos in de pas te lopen van hun politieke voormannen, merkt onze columnist op. Hen is hoogstens toegestaan tijdens al dan niet geanimeerde debatten in het parlement de show te stelen, maar als het erop aankomt de partijlijn te verdedigen en vooral daarvan niet af te wijken. In feite wordt dit land dus geregeerd door een particratie en is van een echte sterke parlementaire democratie geen sprake. Zoals dat in de vorige eeuw onder de verschillende regeringen-Martens ook al het geval was toen de vakbonden eveneens hun rol opeisten.

Toch heeft deze particratie op zijn Belgisch, die met succes haar meerderheid in het parlement zonder morren naar haar pijpen doet dansen, het niet helemaal alleen voor het zeggen, zoals we hierboven reeds opmerkten. Meer dan bijvoorbeeld in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Duitsland laten in België vooral de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB en hun Waalse tegenhangers zich gelden om het beleid te beïnvloeden, naar hun hand te zetten of bij te sturen. Vreedzaam als het kan, met straatgeweld als het moet. Zoals de twee doden bewijzen die onlangs te betreuren vielen in het Luikse.

Deze incidenten hebben ertoe geleid dat het stakingsrecht momenteel fel ter discussie staat. Sommige rechtse partijen, zoals Open VLD en N-VA, zien de kans schoon de vakbonden aan te pakken en hun te machtige rol terug te schroeven. Voor hen is dit ‘het moment’: nu of nooit.

Stakingsrecht

Het stakingsrecht laat de werknemer toe om het werk neer te leggen bij ontevredenheid over loon en andere zakenMaar wat houdt het stakingsrecht in feite in? Het is geen overbodige luxe om daar even bij stil te staan, aangezien vakbonden met miljoenen leden er een eigen theorie op na houden. Bij het stakingsrecht gaat het om een door het Europees Sociaal Handvest erkend grondrecht. Het kent werknemers het recht toe om onder bepaalde voorwaarden het werk neer te leggen om op die manier hun loon- en andere eisen tegenover de werkgever te onderstrepen.

Maar het is wel al tientallen jaren duidelijk dat de vakbonden in België het zo niet begrepen hebben. Ze houden er een eigen interpretatie op na. Eén die het toelaat om (gevaarlijke) wegblokkades met brandende autobanden te organiseren en hele industriegebieden of afzonderlijke bedrijven af te sluiten om het grondrecht van werkwilligen om te werken en zich vrij te bewegen onmogelijk te maken. Zelfs het gijzelen van bedrijfsleiders, fysiek geweld plegen tegenover werkwilligen en beschadigen van eigendommen worden als voortvloeiend uit het stakingsrecht goedgepraat. Het kan en mag toch niet voortduren dat justitie en politie niet durven of mogen optreden omdat het om ‘legitiem’ vakbondsgeweld zou gaan. Dat is pure wetteloosheid. Dat is toegeven aan de wet van de jungle.

Rechtspersoon

/105/Inzicht/hame.jpgNa aanvankelijk dwars te hebben gelegen, hebben de drie grote vakbonden zich bereid verklaard met de federale regering te overleggen over een aanpassing van het bestaande ‘herenakkoord’ over wat wel en niet mag bij stakingen. Daarover hoeft echt niet lang te worden gepraat. Belangrijker is dat besloten wordt tot rechtspersoonlijkheid voor de vakbonden (zoals in Nederland) zodat de justitie ze ter verantwoording kan roepen als ze strafbare feiten plegen. Als rechtspersoon moeten de vakbonden ook transparant zijn over hun financiële handel en wandel, die nu in een waas van geheimzinnigheid is gehuld. Begrijpelijk dat zij daarvoor niet staan te springen. Zeker niet als ze iets te verbergen hebben. Ook de vraag of het niet de normaalste zaak van de wereld is dat vakbonden belastingen betalen, is op zijn minst het overwegen waard.

Belastingregering

In een opiniestuk in De Standaard merkte Vincent Scheltiens, historicus en onderzoeker aan de Antwerpse Universiteit van kennelijk linkse signatuur dezer dagen op dat ‘de regering de vakbonden nodig heeft om haar beleid te legitimeren’ en dat ‘geen enkele organisatie de representativiteit bezit die de vakbonden hebben’.

Onze columnist ziet dat anders: ‘De regering steunt op een meerderheid van door de bevolking gekozen parlementsleden en ontleent alleen daaraan haar legitimiteit. Vakbonden zijn geen gekozen parlementen.

Volgens Scheltiens verzetten de vakbonden zich terecht tegen de afbraakpolitiek van de regering. Daar valt wat voor te zeggen als men nagaat wat de regeringspartijen aan verkiezingsbeloften ventileerden om ze nadien weer schaamteloos in te slikken. Deze regering zou geen ‘belastingregering worden zoals de voorgaande regering-Di Rupo’! De werkelijkheid is anders: loon- en steuntrekkers worden extra belast, grote vermogens (voor zover nog niet gevlucht naar het buitenland) worden ontzien. En intussen wordt massaal op van alles bespaard, regent het taksen en heffingen op allerlei diensten en producten (zoals energie), die in werkelijkheid pure belastingverhogingen zijn. Ook worden rijken rijker en armen (er zijn er anderhalf miljoen in dit land) almaar armer ... 

Maar dat alles rechtvaardigt niet dat de vakbonden hun toevlucht nemen tot straatgeweld en vernielingen, het molesteren van werkwilligen etc. na eerst hun leden en de bevolking opgehitst te hebben. Niet alleen de geweldplegers, ook zij die deze heethoofden opruien, zouden zich voor de rechter moeten verantwoorden in plaats van te genieten van onschendbaarheid omdat ze geen rechtspersoon zijn.

Auteur: Jan Schils

8 reacties

cadris
Belastings regering ,,, bla,bla bla .
de put moet nu eenmaal gevuld worden , omdat men zo veel jaren boven onze stand geleefd hebben , en daar hebben de vakbonden zeker ook schuld aan .
het word tijd dat orde opzaken gesteld word en het stakingsrecht in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert , maar ook het recht moet terug erkent worden.
rechtspersoonlijkheid voor vakbonden moet er komen zodat bij overschrijding van de wetten het gerecht een onafhankelijk oordeel kan vellen zoals voor ieder staatburger
17/11/15 10:55 REAGEER
Anduril71
Niet alleen de bonden dienen ter verantwoording geroepen te worden, maar ook de politici en politie wegens nalatigheid en plichtsverzuim. Nu zijn er twee doden gevallen, maar dat worden er meer als de burger het zat is en voor eigen rechter gaat spelen door de 'stakers' omver te rijden bij blokkades. Het stakingsrecht omvat niet het recht van vernieling, aanranding en gijzeling.
17/11/15 11:29 REAGEER
aronjaco
Ja
17/11/15 12:04 REAGEER
aronjaco
Ja , de vakbonden zijn de pineut , dat alhoewel zij met het feit op zich helemaal niets te maken hebben. individuele acties kennen gevolgen , wel de betrokken individuen moeten zich verantwoorden zo er misdrijven werden gepleegd. Dat is aan algemeen rechtsprincipe . Wat wel juist is , dat is dat " onschendbaarheid " niet van deze tijd is , zo ook voor onze politici. Het is al te gemakkelijk om zich te verstoppen achter dit achterhaald principe. Daden stellen is inderdaad ook verantwoordelijkheid nemen. Vanaf het vertrek vanuit zo'n standpunt zal de onschendbaarheid van de vakbonden helemaal niet meer zo hoog op de agenda staan. Zie maar valuta en drugssmokkel door diplomaten. Vakbonden moeten belastingen betalen . Akkoord , maar dan ook al die anderen , de multinationals. Recht is recht en recht beoogt gelijkheid in rechtstoepassing en dus met het oog op legitimiteit. Het liberalisme als ideologie voor uitbuiting van de arbeider. Ja , juist , en nu ? Neoliberalisme als ....
gekozen parlementsleden , de regering tout court , hebben het voor het zeggen. Neen , zij moeten zich houden aan gedane beloften. De kiezer kiest voor partijen met bepaalde beoogde doelen; wel , eens verkozen kan men daar niet meer van afwijken. Dat is democratie. Democratie is niet te verwarren met vrijheid in het installeren van een dictatuur : cfrm. ik heb het voor het zeggen , want jullie hebben voor mij gekozen. Neen dus . Populisme als verkiezingsslogans en vervolgen s zich beroepen op de " democratie " , maar dan in de zin van " ik ben verkozen en ik doe nu wat ik wil". Dat is nl. dictatuur.
Verder : een spoedgevallendienst zonder dokters ter plaatse! Eigenaardig niet. De spoedgevallendokter moet ter plaatse komen , wel ,misschien wel ,maar dan met een dienstvoertuig met zwaailicht en sirene . Altijd en overal dient er ook vrije doorgang voorzien te zijn voor hulpdiensten , staking of niet . Kwestie van prioriteiten te leggen in het algemeen belang en kwestie van verantwoordelijkheden te bepalen bij incidenten.
Vraag in deze : wie is waar in de fout gegaan ? Niet DE vakbonden in elk geval.
17/11/15 13:31 REAGEER
Sylvain
Ziekenwagen, brandweer, Politie..... Dezen hebben ALTIJD voorrang.
Onder geen enkele omstandigheid mogen dezen verhinderd worden.
17/11/15 14:30 REAGEER
Dicksy
Vakbonden dienen zich bezig te houden met problemen en werkomstandigheden op de werkvloer, punt uit. Een autoweg of kruispunt bezetten is geen werkvloer en ze moeten stoppen met aan politiek te doen. De vakbonden hebben steeds meer en meer hun invloed kunnen uitbreiden omdat de politici ( partij waartoe ze behoorden ) dit toelieten en lieten begaan. De vakbonden hebben hier gretig gebruik van gemaakt en stelselmatig hun kluwen uitgebreid tot domeinen waar zij niet voor in leven werden geroepen. Maak ze verantwoordelijk voor de daden die ze stellen buiten de werkvloer/werkpoort en het zal hopelijk wat minder zijn.
17/11/15 21:18 REAGEER
MjjS
De regering wil enkel de vakbonden uit de weg hebben. Zodat zij vrij spel hebben om de gouden jaren van voor de volksopstand terug te brengen!!!
Dat is hun enige doel!
11/01/16 19:41 REAGEER
Tiltje
Ik ga volledig akkoord met dit artikel van Jan Schils
22/02/16 19:07 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiƫn. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels