Deel via

Hoe profiteer je van een renteverhoging?

November 2015
Het is een gekke gedachte: sommige professionals op Wall Street hebben in hun beleggingscarrière nog geen renteverhoging meegemaakt. Maar daar lijkt in december verandering in te komen. Fed-baas Janet Yellen lijkt vastberaden om de rente te verhogen. Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, bekijkt of dat goed of slecht nieuws is voor de aandelenmarkten.

Renteverhoging

Er wordt al maanden gesproken over een renteverhoging. Een maand geleden verwachtte nog iets meer dan de helft van de markt dat er in december een renteverhoging zou komen. Nu houdt bijna 70% van de professionele beleggers rekening met een verhoging van minimaal 0,25%.

Nieuwe cyclus/106/Geld/verhoging.jpg

Wie de financiële media volgt, weet dat een renteverhoging het nieuws domineert. Waarom is dat toch zo belangrijk? Een verhoging van 0,25% is namelijk geen hele grote stap en heeft niet direct hele grote gevolgen. Maar een renteverhoging komt nooit alleen. Beleggers vrezen een nieuwe cyclus van meer renteverhogingen. En dat kan drukken op het toekomstige rendement.

Sinds de crisis van 2008 is de rente in Amerika gedaald tot 0 procent. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, heeft de rente verlaagd om zo de economie een boost te geven. Door de lage rente werd sparen veel minder interessant en vloeide veel van het geld naar de aandelenmarkten. Daarop volgde een lange periode van stijgende aandelenkoersen.

Verschillende partijen kunnen in de problemen komen door een renteverhoging van slechts 0,25% Door de lage rente hebben veel landen en bedrijven buiten de VS massaal geld geleend in dollars. Omdat de rente zo laag stond, was schuld in Amerika goedkoop. Ook veel opkomende markten hebben goed gebruik gemaakt van de goedkope leningen: sinds 2009 is de dollarschuld in opkomende landen verdubbeld tot 3000 miljard dollar. Beleggers vrezen dat juist die landen in de problemen komen bij een nieuwe rentecyclus. Het wordt voor dat soort landen ineens een stuk moeilijker om aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Niet alleen opkomende landen kunnen in de problemen komen. Sinds 2009 is de wereldwijde schuldpositie flink verhoogd. En, omdat er nu veel meer schuld uitstaat, zijn veel partijen een stuk gevoeliger voor renteverhogingen.

De obligatiemarkt kan ook negatieve gevolgen ondervinden van een renteverhoging. Wanneer de rente wordt verhoogd, daalt de koers van de bestaande obligaties.

/106/Geld/1.jpg

De renteverhoging heeft ook veel invloed op de wereldwijde geldstromen. Als de Fed de rente verhoogt, kan de dollar nog verder in waarde stijgen. Amerikanen hebben namelijk hun geld geïnvesteerd in activa die wél mooie rendementen lieten zien, vaak in het buitenland. Het geld in het buitenland kan nu weer worden teruggehaald.

Haviken en duiven

/106/Geld/wereld.jpgZelfs een kleine renteverhoging van 0,25% kan dus flinke gevolgen hebben. Niet alleen voor Amerika, maar voor de wereldwijde economie. De Fed is dan ook niet helemaal eensgezind over een renteverhoging. Zo zijn de centrale banken verdeeld in twee kampen: de duiven, voorstanders van een soepel beleid en de haviken, voorstanders van een strak monetair beleid. De haviken zien graag een renteverhoging, terwijl de duiven het beleid liever soepel houden.

Fed-voorzitter Janet Yellen is een duif, maar de druk om de rente in december te verhogen wordt steeds groter. In 2015 is al verschillende keren gehint op een renteverhoging en als Yellen nu weer uitstelt, komt de geloofwaardigheid van de Fed op het spel te staan. En als beleggers de centrale bank niet meer kunnen vertrouwen, slaat de paniek op de markten pas écht toe.

Een renteverhoging lijkt dan ook voor de hand te liggen. De vraag is nu: hoe kunnen we daar als beleggers van profiteren?

De winnaars van de renteverhoging

Een sterke dollar en duurdere schulden, dat is voor Amerika als exportland niet direct een gunstige situatie. Maar dat neemt niet weg dat er partijen zijn die goed kunnen profiteren van een renteverhoging.

Banken hebben baat bij een hogere rente, want zo kunnen zij meer verdienen Banken kunnen namelijk meer geld verdienen bij een stijgende rente. Het wordt aantrekkelijker om geld uit te lenen, omdat ze meer geld kunnen verdienen. Bovendien voelen veel ondernemers druk om te lenen: het is waarschijnlijk dat de rente stapsgewijs wordt verhoogd, dus de noodzaak om nu nog te profiteren van een goedkopere rente is hoog.

In Amerika zijn er verschillende manieren om in te spelen op de banken. Je kan de grote spelers zoals Goldman Sachs of J.P. Morgan kopen. Maar interessanter zijn de kleinere regionale banken. In tegenstelling tot de grote zakenbanken zoals J.P. Morgan, zijn dat banken die zich nog bezighouden met traditioneel ‘bankwerk’: leningen en hypotheken verstrekken aan particulieren en het MKB.

/106/Geld/2.jpg

Juist de regionale banken kunnen daardoor goed profiteren van een renteverhoging. En dat is ook de reden, waarom de Dow Jones Regional Banks Index sinds oktober weer flink in de lift zit: beleggers lijken voor te sorteren op een renteverhoging.  En als de rente echt wordt verhoogd, zijn regionale banken de winnaars op de beurs.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels