Deel via

Wat als je je kleinkinderen niet meer mag zien?

November 2015
Ook als grootouder ervaar je aan den lijve wat de scheiding van je kind met zich meebrengt. Een scheiding vertroebelt vaak de relatie met je kind en ex-schoonkind, en dat straalt vaak af op de relatie met je kleinkinderen. Als het echt niet anders kan, kan je als grootouder naar de rechter stappen om een bezoekrecht af te dwingen. Dat is echter vaak een tweesnijdend zwaard. Erkend bemiddelaar Eric De Corte geeft tekst en uitleg bij enkele alternatieven.

Waarom is het inroepen van de rechtbank een ultieme stap?

/106/ERic/oma.jpgOmdat je dan als grootouder misschien (!) wel bezoekrecht krijgt, maar dat blijft dan ook vaak een twistpunt. De kleinkinderen zijn niet zichzelf, want pa of ma hebben ‘moeten’ toegeven dat ze opa en oma zien. De kinderen zijn ook loyaal ten opzichte van vader en moeder. Hoe graag ze je ook zien, ze realiseren zich dat ze dan partij moeten kiezen en kinderen willen dat niet. Het hoeft ook geen betoog dat zo’n afgedwongen bezoekrecht niet in goede aarde valt bij de ex-schoonzoon of -dochter. Daarom zoek je best naar een alternatieve oplossing om als grootouder toch nog een ‘gewoon’ contact te hebben met je kleinkinderen. Wat zijn die alternatieven dan?

Een familiaal bemiddelaar bemiddelt

Je kan een beroep doen op een erkend familiaal bemiddelaar, die geschoold is in bemiddeling en die als onpartijdige derde met de betrokkenen aan tafel gaat zitten. Maar samen aan tafel zitten vereist dat elke partij vrijwillig aanwezig is en bereid is om samen naar een oplossing te zoeken. De bemiddelaar begeleidt het gesprek, zorgt ervoor dat men naar elkaar luistert, ontzenuwt spanningen, benoemt het gemeenschappelijk belang, helpt om samen tot een vergelijk te komen waar elke betrokkene akkoord mee gaat én een goed gevoel bij heeft.

Een bemiddelaar leidt het gesprek in goede banen en helpt de partijen om tot een oplossing te komenDe bemiddelaar is dus niet diegene die ‘dé’ oplossing op tafel legt, maar wel de verwachtingen, wensen en verlangens vertaalt. Hij nodigt de aanwezigen uit om niet te reageren maar om vragen te stellen, zodat iedereen 100% begrijpt wat wordt gezegd en bedoeld. De bemiddelaar benoemt de gemeenschappelijke standpunten en visies en lijst op waar de meningsverschillen zich situeren. Vaak is het de manier waarop naar de omstandigheden en feiten gekeken wordt, die bepalend is voor de hardheid en onverzettelijkheid van meningen. Een onafhankelijke derde kan verwoorden en herformuleren. Hij verwoordt de mogelijkheden, maar onthoudt zich van het formuleren van “de” oplossing. Daarvoor zorgen de aanwezigen zelf. Het beste is dan ook dat er werkbare mogelijkheden op tafel komen.

Ik doe het wel zelf

Sommigen ervaren het inroepen van een derde partij als een nederlaag voor hun eigen ‘onderhandelingsvaardigheden’. Maar zo is dat niet. Als je er al in zou slagen om zelf een gesprek aan te gaan met de ouder of het ex-schoonkind, dan kan dat ook tot een positief resultaat leiden. Ware het niet dat je als betrokken partij niet als facilitator kunt optreden; je bent immers zelf belanghebbende. Maar niets is onmogelijk, er zijn mensen die dat kunnen en dat dan ook doen. Zorg er dan wel voor dat je het gesprek op neutraal terrein voert, een openbare gelegenheid is daarvoor een goede keuze. Er zijn mensen om jullie heen, waardoor je anders praat. Het menselijk opzicht is hieraan niet vreemd.

Een niet-betrokken familielid of vriend

/106/ERic/handshake.jpegJe kan ook een beroep doen op een familielid of een goede vriend(in) die geen rechtstreekse betrokkene is. Voorwaarde is dat die persoon door alle betrokken partijen wordt aanvaard en als deskundige buitenstaander wordt gezien en ervaren. Die persoon treedt dan op als bemiddelaar. Nuttig is dat deze persoon de nodige skills en kennis heeft van bemiddelings- en onderhandelingstechnieken om zichzelf niet te verliezen in de gesprekken.

Het recht op persoonlijk contact ‘opeisen’

En als het echt niet anders zou kunnen is er de wet.

In een artikel in de wet (art 375bis van het BW) is een clausule opgenomen voor de grootouders, waardoor voorkomen wordt dat het contact tussen grootouder en kleinkind wordt verbroken. De formele tekst van het artikel luidt als volgt:

'Grootouders hebben het recht om persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Datzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij een bijzondere affectieve band met het kind heeft.'

Een rechter kijkt altijd naar het belang van het kind en niet van de grootoudersBelangrijk is dat de wet uitgaat van het belang van het kind en dus primeert niet het belang van de grootouders. Hoezeer je als grootouder ook hebt geïnvesteerd in de zorg en contacten met het kind, de rechter zal steeds evalueren in welke mate de kinderen zelf lijden onder de breuk. De rechter zal dus ten allen tijde willen voorkomen dat door een contactrecht te bevelen de kinderen in een moeilijke positie komen.

Als de rechter van de familierechtbank een bezoekrecht toekent aan de grootouder, dan wordt de frequentie bepaald en worden specifieke voorwaarden aan dat bezoekrecht gekoppeld. Het contact dat de rechter uitspreekt bestaat doorgaans in de schoolperiode uit één dag per maand of twee halve dagen; in de schoolvakantieperiodes kan dat soms 2 of 3 dagen zijn al naargelang de hechtheid van de band tussen grootouder en kleinkind.

/106/ERic/rechter.jpgEn zelfs al heeft de rechter een bezoekrecht bevolen, dan is het de kwaliteit van de naleving die bepalend zal zijn. Een grootouder die besluit om een bezoekrecht af te dwingen, moet bij voorbaat weten dat het recht hem toegekend is ‘op papier’, maar dat de niet-naleving ervan in de praktijk de grootouder vaak met lege handen achter laat. Bij niet-naleving sta je als grootouder vaak nergens. Je kan aan de rechter een dwangsom vragen of je kan bij de politie of het parket een strafklacht indienen; de vraag is of het dat is wat je als grootouder wil en of het kleinkind hiermee gebaat is.

Dus als grootouder dan maar alles lijdzaam ondergaan? Neen, maar bezin alvorens je als grootouder tot de rechtbank te richten. Het is meer dan aangewezen om te zoeken naar een alternatieve oplossing.

Heb je als grootouder een goede of minder goede ervaring met het ‘bezoekrecht’? Vertel het ons dan in een reactie onder dit artikel.

Auteur: Eric De Corte

14 reacties

Toka
Ik vind onze wetgeving toch wel hypocriet wanneer het gaat om de niet naleving van een uitspraak van de rechter. In plaats van te benadeelde ertoe doen over te gaan een dwangsom of wat ook te eisen bij niet naleving van het vonnis zou men beter direct een dwangsom en andere dwingende maatregelen aan zulk een uitspraak vast hangen zodat de mogelijke overtreder wel eens tweemaal zou nadenken alvorens de overtreding te begaan.Natuurlijk moet elk geval apart worden bekeken en het belang van het kind primeren. Dus zou de rechter de maatregelen kunnen aanpassen naargelang de situatie en niet omgekeerd zoals het nu is.
23/11/15 20:49 REAGEER
Ieteke
En wat ga je doen als de ouders van geen bemiddeling willen weten!
Dan blijft er alleen maar als enige uitweg naar de jeugdrechtbank te gaan om je kleinkinderen een dag per maand te zien.
Weet je, KINDEREN hebben GEEN rechten. Ze zijn onderworpen aan de grillen van hun ouders!!!
24/11/15 09:40 REAGEER
pahu
Ben het het er mee eens wat er hier word gezegd,het zijn de ouders die hun kind gebruiken omdat ze opa en oma niet meer mogen zien en zo worden ze onderworpen aan de grillen van de ouders!!!ook al heb je het kleinkind (in ons geval dan )groot gebracht omdat de ouders er niet voor konden zorgen,en het doet enorm pijn als je je kleinkind niet meer mag zien,grootouders staan altijd in de kou en hebben geen rechten.....
24/11/15 18:30 REAGEER
Annemie1a2b3a
ik besloot na eindeloze pogingen om toch maar de rechtbank in te schakelen zonder advocaat omdat ik vind dat je als moeder niet praat met je zoon en partner via een advocaat, dit vonnis heb ik verloren omdat me nooit een vraag werd gesteld op de rechtbank
omdat ik nooit misstappen deed ivm mijn kleinkinderen die gek op me zijn was ik er van overtuigd dat de rechter me bezoekrecht zou geven
waar ik geen rekening had mee genomen is dat zij wel een advocaat hadden en ik beschuldigd werd door mijn schoondochter van een hoop verzinsels, mijn zoon van zijn kant heeft nooit 1 woord gesproken en nog steeds niet
het verslag van de gerechtsdeskundige stond vol foute meldingen dus mijn conclusie, reken niet op de rechtbank, luisteren doen ze niet als je geen advocaat hebt, ik had telkens een andere rechter die kwam opdagen en het dossier was zelfs zoek zodat ik het niet kon inkijken
30/11/16 11:32 REAGEER
OudersNetwerkVlaanderen
Kinderen hebben uiteraard rechten zoals vervat in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Door dat Verdrag hebben ouders ook plichten, maar van grootouders is er geen sprake in dat Verdrag. Wel heeft een kind het recht om bij zijn ouders te verblijven en contact te houden met de ruimere familie. Bij echtscheiding in België wordt automatisch het bezoekrecht geregeld (meestal co-ouderschap) maar het bezoekrecht van de grootouders niet. Misschien moeten onze parlementsleden zich daarover eens buigen? Bijvoorbeeld kan afgesproken worden dat het kind in de week dat het bij de ene partner verblijft het in die week ook minstens een bepaalde tijd bij de (groot)ouders van die partner op bezoek moet komen. Het kinderrecht wordt dan door de wettelijke ouder uitgevoerd. Marcel De Beukeleer, algemeen secretaris van OudersNetwerk.Vlaanderen
24/11/15 10:38 REAGEER
pahu
Helemaal mee eens met dit bericht
24/11/15 18:36 REAGEER
Ceedee
C. Dierick

Mijn dochter eigent zich het recht toe om te oordelen dat ik haar kinderen niet mag zien omdat ik als alleenstaande moeder geen goede moeder zou geweest zijn. Kort door de bocht want hoe kan een jong meisje oordelen over het wel en niet kunnen opvoeden tijdens een heel benarde financiële periode.Vader was degene die naliet om te betalen en ik moest dan overal maar op bezuinigen. Voor mij stond geen familie klaar en ik heb het allemaal op mijn eentje moeten klaren. Door de grillen van mijn kinderen ben ik dan eveneens mijn werk kwijtgeraakt dus nog meer problemen. Kortom mijn dochter wil geen contact en dat geldt ook voor mijn kleinkinderen. Ondertussen neemt mijn zus de grootmoeder rol op en ik kan niet zeggen wat mij het meeste pijn doet. Ik kan u verzekeren dat het moeilijk is om dit naast mij te leggen. Er is enkel de hoop dat mijn kleinkinderen ooit volwassen zullen zijn en dan op zoek gaan naar oma.
26/11/15 12:29 REAGEER
Annemie1a2b3a
er is dringend nood aan een zelfhulpgroep voor grootouders die hun kleinkinderen niet mogen ontmoeten
30/11/16 11:36 REAGEER
geva
Volledig me eens, ben ook op zoek naar een zelfhulpgroep voor grootouders die hun kleinkinderen niet mogen zien.
7/04/17 10:36 REAGEER
rogemi
Wijzelf zijn erg teleurgesteld in de rechtbanken en advokaten. Ze behandelen de grootouders alsof ze een gunst moeten toekennen aan hun.
Ik zou die Eric Decorte wel eens willen spreken. Die man is wereldvreemd.
Voor iedereen is er in ons land een hulpgroep : OCMW, bejaardenhulp, vreemdelingen-en daklozen opvang, maar voor getreiterde grootouders is er niets.
Er is inderdaad dringend gezamenlijk hulp nodig voor ons en een stem die zich laat horen.
Ge weet toch waarom grootouders altijd in de kou blijven staan ? Het is een uitstervend ras! Niemand heeft er belang bij om het voor die mensen op te nemen.
En rechters en advokaten, psychologen en aanverwanten, veel blabla.

Tot wederhoren.
Roger Boussé
7/01/18 21:36 REAGEER
Lilike
Ik weet nu niet meer wat het beste is om te regelen dat ik mijn kleinkinderen mag zien. Effen de zaken uiteen doen. Met mijn zoon gaat he niet goed. Deze zit totaal op het verkeerde spoor. Heeft met niemand van de familie nog contact ook niet met zijn kinderen 8/10jaar. Na de scheiding 6 jaar geleden woonde hij terug bij mij thuis. Zag ik Om de 2 weken de kinderen van de vrijdagavond tot de zondagavond. Kinderen waren erg aan mij gehecht. Nu ze uiteen zijn doet de mama van de kleinkinderen volgens mij alles eraan om de kinderen van mij weg te houden. Verwijt mij dat het niet haar schuld is dat de papa5mijn zoon° in ruzie ligt met mij en zij er dan niet kan aan doen dat ik daardoor de kinderen niet meer te zien krijg. Anderzijds is mijn mening, want het is ook niet mijn fout dat er kinderen zijn. Wanneer ik tot bij haar deur ga om eens de kinderen te zien, zie ik wel dat dit voor haar niet kan. Intussen wil het oudste kleinkind niet meer tot bij mij komen. Maar ik zie hem wel staan aan het raam achter het gordijn. Daar zit iets meer achter. Ik begrijp heel goed dat kinderen mama's kant gaan kiezen. De jongste is nog samen met mij verleden jaar een namiddag weg geweest. Wanneer ik de voorlaatste maal aan de deur stond te praten met de mama, kwam hij naar buiten en maakte zijn huiswerk op de vensterbank in mijn bijzijn. Roept zijn broer om te komen, maar helaas. Nu vind ik dat de mama voor mij te ver gaat. Want ze zegt me dat ze dagelijks gaat werken, en de zaterdag en zondag zelf met haar kinderen wil doorbrengen. helaas bestaan er geen 8 dagen in een week. Het was de 17de zijn 8ste verjaardag en heb ieder uur van de avond gebeld tot 22uur Geen antwoord. heb dan nog 2 dagen ieder uur gebeld . Helaas niet te bereiken. Morgen ga ik naar haar huis en bel aan met zijn verjaardag geschenk. Ik hoop dat ze de deur opent anders zal het contact met de jongste ook verzuren en dit wil ik voorkomen. Ik weet dus niet wat ik kan doen en wat het beste lijkt. Want de mama is ook niet de gemakkelijkste. Heb ze ooit mijn zoon nog zien slaan pal in zijn gezicht, en ze sloot mijn zoon in het begin na de geboorte van het eerste zoontje eens op in de slaapkamer. Ze wou alleen naar haar ouders gaan en papa mocht het huis niet uit. vreemde vrouw. Ik heb ze helemaal niet graag, maar kan niet anders dan beleefd zijn ertegen, omwille van de kinderen. Wat raden jullie me aan.
20/08/19 02:16 REAGEER
Steffi
Misschien moet je je ex-schoondochter gerust laten? Bij een scheiding of breuk tussen de ouders van het kind, moeten de grootouders zich ook aanpassen. Heb jij ruzie met je zoon, dan is dat niet het probleem van je ex-schoondochter.
Misschien wordt het hoog tijd om het bij te leggen met je zoon en hem aan te klagen in de rechtbank. Waarom moet de mama haar tijd met de kinderen aan jou afstaan als dat in de momenten met papa moet gebeuren? Ik zou eerlijk gezegd mijn deur ook niet open doen.
29/01/20 15:31 REAGEER
Jojeminne
Ik ben oma van 3 kleinkinderen, mijn zoon is gescheiden en wij mogen onze kleindochter niet zien van onze ex-schoondochter en haar moeder, wij willen ook graag onze kleine meid zien en ook eens bij ons hebben, maar helaas is dit niet het geval. Wij zagen haar vroeger om de veertien dagen op zondag namiddag als we haar terug deden bij haar moeder, maar toen we haar eens op een dag gingen halen om haar bij de papa te doen omdat hij in het buitenland zat voor het werk kregen we haar niet mee, dus zijnde vertrokken zonder haar te mogen zien, twee weken later gingen we er terug om en wat denk je we kregen het antwoord “ik geef haar niet mee aan jullie” erg hè en me mochten haar terug niet zien zelf niet eens vijf minuten, ze deed de deur dicht en we konden terug vertrekken.
Wetende dat haar moeder achter deze hele situatie zit en zij wel elke dag op onze kleindochters past, dat doet heel veel pijn. Zo erg dat ze volledig afgeschermd wordt van ons, zodat we haar op geen enkele manier te zien krijgen, zelfs niet in de stad of winkel, er wordt een tas of jas voor gehouden zodat we geen enkele glimp van haar kunnen hebben of krijgen. Plezant is anders en dat doet heel veel pijn en verdriet. Wat moet ik aan de andere twee kleinkinderen zeggen als ze de foto’s zien van haar, dit is jullie nichtje en ze is schattig en hopelijk zien jullie haar ooit eens, en kunnen jullie spelen met haar hier in de tuin.
Soms heb ik het heel moeilijk en zou ik aan de deur willen gaan bellen maar dat kan tegen mij gebruikt worden, ze zijn heel verbaal en dreigend in woorden.
23/01/20 14:34 REAGEER
Steffi
De moeder heeft het recht om jullie kleindochter bij niet mee te geven aan jullie, dit is nu eenmaal de wet (tenzij in de rechtbank iets anders geregeld is).
Waarom moet de moeder haar kleindochter afgeven aan jullie als het haar moment is?
Als ze bij papa is, moet hij zorgen dat jullie haar zien. Misschien eens bij hem gaan horen waarom jullie haar zo weinig zien?
29/01/20 15:34 REAGEER

Login Registreer

Eric De Corte

Erkend bemiddelaar
Erkend bemiddelaar
Eric bemiddelt bij scheidingen, conflicten tussen ouders en kind, generatieconflicten. Door op een zachte warme manier om te gaan met mensen in een conflictueuze situatie, slaagt hij erin om mensen dicht(er) bij elkaar te brengen en hen samen tot ‘hun’ oplossing te brengen. Op zijn website www.ericdecorte.be vind je honderden artikels die mensen wegwijs maken in de doolhof van conflicten en scheiding. Meer info over Eric vind je hier.

Meer artikels van Eric De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels