Deel via

Ziekenhuisbacterie eist jaarlijks duizenden doden, maar gevaar wordt weggewuifd

November 2015
Jaarlijks sterven er in ons land enkele duizenden mensen aan de ziekenhuisbacterie. Dat meldde het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid onlangs, maar de medische wereld relativeert de cijfers en hier en daar wordt het bericht zelfs belachelijk gemaakt. SenNet Columnist licht de situatie toe.

8 slachtoffers per dag

Volgens het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) bezwijken ieder jaar 2500 tot 3000 mensen (ofwel 8 per dag) aan een dodelijke infectie die ze in het ziekenhuis opliepen. Experts stellen dat het er ook meer kunnen zijn, maar zeer waarschijnlijk niet minder.

Laksheid

Ieder jaar sterven 2500 à 3000 mensen door de ziekenhuisbacterieHet is toch wel onthutsend en al te gek, zo meent onze columnist Jan Schils, dat de Belgische ziekenhuizen er anno 2015 met alle moderne hulpmiddelen die er bestaan, maar niet in slagen juiste gegevens en cijfers bij te houden over dit toch wel zeer ernstige probleem. Of willen ze misschien hun onmacht en onvermogen om deze dodelijke plaag te bestrijden niet toegeven? Er worden toch ook cijfers bijgehouden over het aantal verkeersdoden en –gewonden, dat, in vergelijking met andere landen, hoog is?

/107/Inzicht/mrsa.jpgToch liggen die cijfers nog een stuk lager dan de dodelijke slachtoffers door de ziekenhuisbacterie. Daarom is het des te verbazingwekkender dat er zo lichtjes en laks over het dodelijke gevaar van de ziekenhuisbacterie wordt heen gestapt. Alsof er een taboe op rust! De overheid noch de medische wereld lijkt zich erover te bekommeren. En in de media werd nauwelijks aandacht besteed aan de noodkreet van het WIV. Het item werd volledig overschaduwd door de vluchtelingencrisis.

Gebrek aan controle

Het slechte nieuws over de vele slachtoffers van de ziekenhuisbacterie was onderdeel van een rapport van het WIV over ziekenhuishygiëne in 105 Belgische ziekenhuizen. De consumentenorganisatie Test-Aankoop wijst erop dat het rapport van het WIV er is gekomen als gevolg van gerechtelijke procedures voor de Raad van State om gegevens te verkrijgen over ziekenhuisinfecties ‘op niveau van elk ziekenhuis’. Het hoogste rechtscollege van het land moest er met andere woorden aan te pas komen om de ziekenhuizen (medische wereld) te dwingen openheid van zaken te geven. Het gevolg van deze rechtsgang was wel dat voortaan kwaliteitsparameters gemeten en transparant gemaakt moeten worden. In Vlaanderen was dat al deels het geval, in Brussel en Wallonië niet. Maar van een controlesysteem om de betrouwbaarheid van gegevens en cijfers na te gaan is nog steeds geen sprake, ook al heeft het WIV een dergelijk systeem wel aanbevolen. Zolang er geen onafhankelijke controle is, kunnen de ziekenhuizen dus blijven aanmodderen en met de natte vinger gegevens en cijfers verstrekken …

Registratie faalt

/107/Inzicht/registratiee.jpgHet WIV maakte een inventaris op rond de vraag wat de ziekenhuizen ondernemen tegen de dodelijke bacterie. Daarbij kwamen vragen ter sprake als: heeft het ziekenhuis wel een strategisch plan tegen besmettingen, wordt er personeel voor vrijgemaakt en zijn er opleidingen om het probleem te voorkomen en/of te behandelen? De vraag of het aantal infecties wordt bijgehouden en of er sprake is van screening moet helaas ontkennend worden beantwoord. De zwakste score wordt volgens het WIV behaald bij de registratie van de infecties. Zo wordt niet nauwkeurig bijgehouden hoeveel patiënten een infectie oplopen nadat ze geopereerd zijn. Ook wordt bijvoorbeeld niet nagegaan wat gedaan kan worden om te verhinderen dat een patiënt besmet geraakt als hij een katheter krijgt. Het WIV heeft vastgesteld dat het risico vooral op de afdelingen intensieve zorg groot is, maar dat de ziekenhuizen daar te weinig aandacht aan besteden. Gevolg: jaarlijks 110.000 tot 130.000 patiënten die een besmetting oplopen en 2500 tot 3000 die sterven.

Twee oorzaken

Slechte handhygiëne en te kwistig antibioticagebruik zijn de belangrijkste oorzaken van de ziekenhuisbacterieVolgens het WIV zijn de twee belangrijkste oorzaken van de besmettingen onvoldoende handhygiëne bij artsen en verplegend personeel en te kwistig antibioticagebruik (of moeten we misbruik zeggen?), waardoor deze en andere bacteriën resistent worden. Geregeld handen wassen en voorzichtiger omspringen met antibiotica zouden dus een deel van het onheil kunnen voorkomen.

Zoals eerder opgemerkt staat de medische wereld niet te juichen bij de publiciteit over de ziekenhuisbacterie. Een team van de Gentse universiteit is zelfs van oordeel dat het aantal doden als gevolg van de ziekenhuisbacterie zwaar overdreven is. Het zou namelijk moeilijk vast te stellen zijn waaraan een desbetreffende patiënt precies is overleden. Het is niet aan ons om over dat standpunt een oordeel te vellen. Anderzijds is het WIV niet zomaar de eerste de beste instelling die met ongefundeerde feiten naar buiten treedt.

Risicogroepen

Het is evenwel zo, dat sommige patiënten meer kans hebben op een besmetting met al dan niet fatale afloop dan andere. Daarbij denken we aan mensen na een zware operatie, kankerpatiënten, zieke en oudere patiënten en mensen met een zwak immuunsysteem. Over de bewering dat vooral bezoekers en patiënten het ziekenhuis besmetten, lopen de meningen uiteen. Toch zijn er manieren om besmetting met de ziekenhuisbacterie terug te dringen, namelijk:/107/Inzicht/wassen.png

- handen wassen of ontsmetten voor en na een bezoek aan een patiënt,
- wegblijven uit het ziekenhuis als je een verkoudheid hebt,
- onnodig fysiek contact met een patiënt vermijden.

Auteur: Jan Schils

8 reacties

Grace
blij dit even gelezen te hebben!
30/11/15 17:55 REAGEER
ronald
Laat je (klein)kinderen niet over de ziekenkamer kruipen en laat ze alleszins niet rondlopen langs trappen en gangen !
30/11/15 19:47 REAGEER
Rever
Zeker weten we hebben het zelf 2 keer meegemaakt maar spijtig genoeg was het de 2de keer fataal voor mijn vrouwtje en als ge er dan iemand over aanspreekt krijg je als antwoord dat zijn dingen die kunnen gebeuren.Er wordt inderdaad gezegd dat er te weinig handen gewassen worden volgens mijn mening is dat fout er worden teveel en ongepast ontsmettings middelen gebruikt zodat ook de goede bacterien dood gaan en wat volgens mij ook de oorzaak zou kunnen zijn is dat de verpleging in de ziekenhuizen de baas zijn wanneer de dokter antibiotica voorschrijft en er bij vermeld dat die 't smorgens moeten toegediend worden beslissen zij dat die zal toegediend worden wanneer het voor hun past en dat is soms alle dagen op een ander uur en dan ook met een verschil van 2 uren.
30/11/15 22:21 REAGEER
hugocoolsaet
Sommige ziekenhuizen zoals UZ Gent passen de handhygiëne stipt toe. Latex handschoenen en ontsmettingsmiddel in de gang aan elke kamer. Het nut van de sociale controle is niet te onderschatten. In een ander ziekenhuis met Sint in zijn naam vindt men het tegengestelde. De handhygiëne herleidt zich tot het symbolisch plaatsen van een handontsmettingsmiddel in de kamer. Geen sociale controle, het verplegend personeel gaat gewoon van de ene naar de andere kamer zonder de handen te ontsmetten zelfs nadat men geneesmiddelen met de hand in de mond van de patiënt heeft gebracht. Dat is geen medische verzorging meer!
1/12/15 06:32 REAGEER
Rudy12345
Een oplossing is om in ziekenhuizen en zorgcentra te kuisen met EM (effectieve micro-organismen). Die vernietigen die MRSA maar onderdrukken die op een spectaculaire wijze.
Een filmpje van wat EM inhoud vind je op onderstaande link.
http://www.embelgium.org/video.html
De toepassingen in huis en tuin zijn bijna onbeperkt.
Vernevel wat EM in de overloop en uitloop van lavabo's, een stinkende stofzuigerzak, het zeepbakje van de wasmachine, de nestbak van kat of hond, enz...
Ik heb er zelfs een witte zwam op de keldermuur mee bespoten... na enkele dagen weg zwam en weg geur.
Met EM werk je mee met de natuur ipv die tegen te werken, zoals we doen met antibiotica, conserveermiddelen en pesticiden in het algemeen.
1/12/15 07:41 REAGEER
Rudy12345
Sorry, foutje in zin:
Die vernietigen geen MRSA maar onderdrukken die...
1/12/15 07:43 REAGEER
yolande
bij de meeste ziekenhuizen hangt in elke kamer, ontsemetting, latex handschoenen, maar ze gebruiken om een kleinigheidje wordt dikwijls niet gedaan, door de hoge werkdruk. Als ik dan zie dat je vrouwelijke artsen, verpleegsters zie rondlopen met kunstnagels met juweeltjes erop of wat ook, stel ik me vragen hoor, dit maakt ook deel uit van hygiëne, dus als je deze draagt, doe dan tenminste handschoenen aan, om eender welke verzorging van een zwaar zieke patient!
1/12/15 12:39 REAGEER
Julieke
Er is een ding dat ik niet goed begrijp, waarom mogen ze de kamers en het meubilair niet meer kuisen met ontsmettingsstoffen? Volgens mij zou dit toch veel oplossen.
Nu waar een patiënt gelegen heeft met de ziekenhuisbacterie laten ze een andere persoon plaatsnemen zonder alles te desinfecteren. Dat begrijp ik dus niet.
Voor de rest respect voor het verplegend personeel die steeds het hoofd moet bieden aan de enorme werkdruk. Leve de besparingen! Te gek voor woorden.
1/12/15 15:00 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels