Deel via

Zo ga je om met mislukking in je leven

November 2015
Alles gaat niet altijd vanzelf. Soms misluk je. En dat is niet leuk. Zeker niet als het net is gebeurd. Maar door de jaren heeft SenNet life coach Wim Annerel samen met zijn coachingklanten enkele stappen geleerd die je kunnen helpen om op een slimmere en gezondere manier om te gaan met een mislukking. Gedaan met jezelf in zelfmedelijden te wentelen of met maandenlang niets meer te durven ondernemen!

Zit het even niet mee?

/107/Geluk/setback.jpgHeleen had zopas een date die faliekant is afgelopen. Maarten is gestopt met zijn dieet: na twee weken is hij nog geen gram afgevallen. Jo kreeg geen positief antwoord op zijn sollicitatiebrief. En Saskia greep naast de langverwachte promotie op het werk. Stuk voor stuk situaties waardoor je je hoofd al eens kan laten hangen. Hoe je met zo’n mislukking omgaat, kies je echter zelf. De volgende stappen volgen, kan je al een heel eind verder helpen als het even niet meezit!

Stap 1. Blijf bewust even bij jouw gevoel

Als je je mislukking aanvaardt, zal je het sneller kunnen verwerken Wanneer je faalt, doet het pijn. Soms een beetje, soms wat meer. En dat is oké! Tracht het niet te verbergen met een oppervlakkige glimlach, maar aanvaard je gevoel in plaats van ertegen te vechten. Want als je het toelaat en je accepteert je mislukking, dan kan je het vaak sneller verwerken. Als je daarentegen jouw echte gevoelens afwijst, dan zullen die op onverwachte momenten naar boven komen en je boos, droevig of pessimistisch maken.

Opgelet: bewust bij jouw gevoelens zijn en ze accepteren is geen vrijgeleide om jezelf in zelfmedelijden te wentelen of je weken- of maandenlang in een slachtofferrol te duwen!

Het is één stap. De volgende stappen zijn minstens zo belangrijk.

Stap 2. Herinner jezelf eraan dat mislukken maar iets tijdelijks is

/107/Geluk/yes.jpgAls iets je niet gelukt is, dan is het makkelijk om te beginnen te denken dat je op dat vlak altijd zal blijven mislukken. Of zelfs dat jij een mislukkeling bent.

Laat je niet vangen aan zo’n destructieve zelfvervullende voorspelling! Dat iets je vandaag of gisteren niet lukte, wil niet zeggen dat dat ook de volgende keer het geval zal zijn. Wees gerust, er komt een tijd dat je wel zal slagen in je opzet, op voorwaarde dat je actie blijft ondernemen.

Wat negatief is bekijk je het best als iets tijdelijks in plaats van als iets permanents: dàt is de sleutel tot een optimistische attitude. En die attitude helpt je om een leven te leiden waarbij je jouw potentieel ten volle ontwikkelt.

Stap 3. Denk eraan dat je niet alles perfect kan doen en niet altijd àlles kan doen

Streef geen perfectionistische idealen na. Want dan voel je je alsof je altijd op een of andere manier faalt. Of dat je nooit goed genoeg bent.

Focus op verbetering in plaats van op perfectie: dat is veel realistischer én gezonder Focus in de plaats daarvan op verbetering. Focus bijvoorbeeld op gezond eten in plaats van op die kilo’s. Of op optimistisch blijven gedurende 80% van de tijd. Later kan je op 90% mikken. Dat is veel gezonder voor jou, jouw optimisme en eigenwaarde. Bovendien is dat een veel realistischer benadering, omdat mislukken nu eenmaal deel uitmaakt van het leven. Zeker wanneer je buiten jouw comfortzone gaat.

Stap 4. Zet stappen voorwaarts

/107/Geluk/optimist.jpgDe voorgaande stappen helpen jou om een omwenteling te maken: van gekwetst terug naar optimistisch. De volgende stap dient om actie te ondernemen en op die manier weer vooruitgang te boeken.

Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wat is één ding dat ik geleerd heb uit wat er is gebeurd?
  • Wat is één ding dat ik de volgende keer anders kan doen?
  • Wat is één kleine stap die ik vandaag voorwaarts kan zetten?

Misschien vind je zelf méér dan één ding dat je kan leren, anders doen of wat jou vooruitgang kan doen boeken. Maar focus eerst op één ding voor elke vraag. Zo zet je alvast een stap voorwaarts.

Hoe ben jij omgegaan met mislukking in je leven? Deel het hieronder om andere lezers te inspireren.

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Grace
goede raad om ook door te geven!
30/11/15 17:23 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels