Oefening baart kunst
Ik had al een paar pogingen gedaan om bananenbrood (of banana bread, zoals dat ook vaak wordt genoemd) te bakken. En echt mislukt waren ze niet, maar toch waren de recepten elke keer nét niet goed genoeg om te delen. Maar nu jongens, nu heb ik een overheerlijk, smeuïg bananenbrood dat fris en licht is. De combinatie van de citroen, de blauwe bes en de vanille zorgen voor de perfecte balans tussen lichtzoet en fris. Wat fijn is aan dit bananenbrood is dat het compleet glutenvrij is. Ik gebruik namelijk een mix van amandelmeel en havermout. Daarnaast is het lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers. Inmiddels is bij ons de eerste lading al lang en breed op. Omdat het zo lekker vullend is, kan het prima als ontbijt of als tussendoortje. Wij gingen uiteraard voor beiden en aten het ook nog als post-workout-snack ;-). Ga je ook bananenbrood maken? Laat het me weten in de comments, altijd leuk om te lezen!
Ingrediënten
- 4 bananen
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl honing
- 25 ml
- kokosolie
- sap van 1 citroen
- zeste van 1 citroen
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 150 gram amandelmeel
- 140 gram havermout
- snuifje zout
- 200 gram blauwe bessen (vers of uit de diepvries)
Benodigdheden
Met bakpapier beklede bakvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160° C.
Prak de bananen met een vork. Kom je in de verleiding grover geweld (een staafmixer of iets dergelijks) te gebruiken? Niet doen! Dan krijg je namelijk een smoothie en wordt de consistentie veel te dun.
Meng de gesmolten kokosolie, eieren, vanille-extract en honing door de bananen heen.
Voeg vervolgens de citroenzeste en het citroensap toe.
In een andere kom meng je amandelmeel, havermoutvlokken, zout, kaneel en bakpoeder.
Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten.
Roer tot slot voorzichtig de blauwe bessen door het beslag heen.
Giet het beslag in de bakvorm en bak in 50 à 60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is en bak hem anders nog enkele minuten langer.
De cake is vers natuurlijk overheerlijk, maar je kunt hem ook goed invriezen om er later van te genieten!
Auteur: Judith Pagrach
3 reacties