Deel via

Mailgroep Klussers: Gouden raad om elk klusje op te knappen!

November 2011

Knap je klusjes graag zelf op? Ben je een doe-het-zelver? Dan zit je vast wel eens met een probleem(pje). In de groep 'Klussers' staan handige Harry's en Henrietta's elkaar met raad en daad bij. Stel gewoon je vraag en gouden raad is al onderweg.

Grote klusvragen

'Hoe moet ik een expansievat ophangen?', 'Hoe moet ik hardhout tegen een aluminium raamprofiel lijmen?', 'Hoe maak ik smidstangen?', 'Hoe voorkom ik het afbladderen van verf op betonnen tuinplaten?', 'Wat kan ik nog ondernemen om het gaslek op te sporen in mijn caravan?' Als we deze vragen in de mailgroep Klussers bekijken, lijken die wel van erg ervaren klussers te komen.

Bovendien heeft SenNet Magazine een bruin vermoeden dat de meeste klussers toch nog steeds mannen zijn. Daar wilden we het fijne van weten. We bellen administrator Gerard op om poolshoogte te nemen.

Klussers zijn meer mans

"Hoe de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen is in onze mailgroep kan ik niet exact zeggen", merkt administrator Gerard op. "Iedereen logt immers in met een "nickname". Maar ik vermoed dat de mailgroep toch wel uit 85 procent mannen bestaat".

'Techneuten'

"Als de vragen en gesprekken heel technisch worden, merk je dat er een man schuilgaat achter de 'nickname'. Dat technische zal toch in onze genen ingebakken zitten, dat is nu eenmaal de natuur", zegt Gerard lachend.

"Vandaag kregen we een vraag van iemand die een lichtschakelaar van 50 jaar oud wil vervangen. Die krijgt dan verschillende mailtjes met technische uitleg in onze groep. Hij stelt opnieuw vragen om er het fijne van te weten en zo ontstaat een heel mailverkeer. Je merkt dat hij al heel wat weet van de materie. Dat is bij de meeste vrouwen niet het geval".

Zeg niet te gauw, 't is weer een vrouw

"Maar het gaat niet altijd over elektriciteit leggen of badkamers verbouwen in onze groep. Kleine huisklusjes komen ook aan bod hoor. En vrouwen zijn van harte welkom in onze groep, met welke vraag dan ook: 'Hoeveel verf heb ik nodig bij het schilderen', 'Wat zijn de trucjes om blazenvrij te behangen?', 'Hoe verwijder ik de ruitjes uit mijn potkacheltje zonder ze te breken?' enzovoort. Iedereen kan terecht bij de Mailgroep Klussers voor tips en goede raad".

Onverschrokken met verstand (van zaken)

"Een echte klusser durft alles en nog wat aan te pakken. Maar toch moet je je grenzen kennen. Met elektriciteit is er bijvoorbeeld gevaar gemoeid. Dat weet iedereen. Zelf heb ik thuis alle elektriciteit vernieuwd. Maar aan de zekeringskast ben ik gestopt. Daar ken ik niets van, dat is te gevaarlijk. Dus heb ik een vakman ingeschakeld. Met andere woorden, je gaat zelf aan de slag maar je moet wel je verstand gebruiken".

Veiligheid voor alles

"Ik ben ook een voorstander van veiligheid. Zo volg ik al 10 jaar meubelmakerij en heb ik voor de houtbewerking een professionele zaagmachine staan.

Onlangs hoorde ik mijn buurman zagen... (lacht). Letterlijk dan. Aan het geluid hoorde ik dat hij met een zeer botte zaag aan het werk was. Toen heb ik mijn hoofd over de schutting gebogen en voorgesteld dat hij mijn zaagmachine zou gebruiken. De eerste keer dat hij daarmee aan de slag ging, gebeurde dat welbewust onder mijn toezicht. Toen ik zag dat mijn buurman ermee kon werken mocht hij het toestel zelfstandig gebruiken".

Creatief en intelligent

"Ik denk dat een goede klusser iemand is die creatief oplossingen zoekt voor uitdagingen. En je moet materialen gebruiken die de markt rijk is.

Zo heb ik eigenlijk een te kleine badkamer. Ik heb daarin een zeshoekige wastafel hangen. Er is niet meteen genoeg ruimte voor een wasmand.

Ik heb dus bij Ikea een houten wasmand in lattenwerk gekocht , die gedemonteerd en mooi op maat gemaakt, passend onder mijn zeshoekige wastafel. Voor die prijs kon ik zo'n lattenwerk zelf niet maken. En zo heb ik een originele oplossing op maat bedacht die nog heel betaalbaar is ook".

Hergebruiken of weggooien?

"Klussen is vaak een oplossing zoeken die tijd en moeite kost maar de moeite waard is. Soms kun je materialen nog best hergebruiken, een andere keer moet je zeggen: 'Foert met die oude brol'.

Bij de aanleg van mijn elektriciteit was er bedrading die nog uitstekend was van dikte en kwaliteit. Deels bestond deze uit groene en gele kabels die ieder een aparte functie hadden. Niet te verwarren met de huidige aardingsdraad die geel/groen gestreept is.

Ik heb gewoon mijn oude bedrading gebruikt en over bepaalde draden een geel/groen gestreept plastic hoesje (een kous) getrokken. Zo is er geen verwarring en weet iedereen wat de functie van de kabel is. Die oplossing heeft mij heel wat geld bespaard. Iemand anders had de nog goede oude kabels gewoon vervangen.

En zo zijn er talloze tips en goede raad die de klussers in onze mailgroep met elkaar uitwisselen".

Dank je wel Gerard, voor de nuttige tips!

Ook jij bent van harte welkom met je kleine en grote klusvragen bij de mailgroep.
De Administrator Klussers kan je contacteren voor bijkomende vragen: gerard.ombelets@telenet.be
of je kan je inschrijven in deze mailgroep onder volgende link:
http://www.seniorennet.be/Pages/Mailgroepen/aanmelden.php?mlist=23

Surf naar de homepage van SeniorenNet, zoek bij de mailgroepen naar de 'Klussers' en schrijf je in. We wensen je veel doe-het-zelf plezier!

1 reactie

sylvain321
Ik zou wel graag klusjes opknappen maar het ontbreekt mij aan geduld en inventiviteit!
at is hieraan te doen?
8/11/14 12:56 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels