Deel via

Inspelen op vergrijzing met vastgoed

December 2015
Bij investeringen in vastgoed denken veel beleggers onterecht aan hoge opstartkosten, onderhoudskosten, huurcontracten en fiscale rompslomp. Bovendien zou vastgoedbeleggen alleen maar zijn weggelegd voor beleggers met flink wat vermogen. In werkelijkheid is het vastgoedbeleggen voor iedere belegger toegankelijk. Nico Pantelis, financiƫle expert van Slim in Fondsen, toont hoe je met kleine bedragen toch kan inspelen op hele interessante vastgoedtrends: de vergrijzing bijvoorbeeld!

Wie, wat, waar?

/110/Geld/vastgoed.jpgBeleggers met vermogen, kunnen natuurlijk aandelen kopen, wat obligaties, goud of andere edelmetalen én een investering doen in vastgoed. Maar waar begin je? Koop je dan een flat, een studentenhuis, een parkeergarage of een winkelpand? En hoe ga je huurders vinden?

Belangrijker: hoe weet je of de huurder zijn verplichtingen kan nakomen? Door dit soort vragen wordt al snel duidelijk waarom een investering in vastgoed zelfs voor vermogende beleggers al een flinke uitdaging vormt.

Inflatiebescherming

Waarom dan toch een investering in vastgoed? Dat heeft alles te maken met inflatiebescherming. Zo biedt vastgoed een prima tegenwicht in tijden van hoge inflatie en beweegt het een stuk minder turbulent dan aandelen:

/110/Geld/1.jpg

Bovendien kan je met vastgoed profiteren van huurinkomsten en waardestijgingen. Daarom verdient vastgoed in elke portefeuille een plekje. Want de combinatie van inflatiebescherming, rendement en inkomen is ideaal voor vermogensopbouw.

Op de beurs zijn er genoeg manieren om te profiteren van vastgoed, zonder de bovengenoemde nadelen. Er zijn verschillende beursgenoteerde beleggingsfondsen die investeren in vastgoed en die aandeelhouders belonen met een winstuitkering in de vorm van dividend. En mocht het vastgoed zelf meer waard worden, dan komt dit vroeg of laat ook tot uitdrukking in de koers van het beursgenoteerde fonds, waardoor u profiteert van kapitaalstijgingen.

Zo is het dus toch mogelijk om met kleine bedragen in te spelen op de voordelen van vastgoed: rendement, inkomen en inflatiebescherming.

Vastgoedfondsen

Fondsen die inzetten op serviceflats, ziekenhuizen en rusthuizen zijn nu heel interessantAls belegger heb je veel keuze uit verschillende vastgoedfondsen. Zo kan je kiezen voor fondsen die uitsluitend beleggen in Europees vastgoed, of voor fondsen die juist inzetten op vastgoed in opkomende markten. Ook zijn er fondsen die alleen beleggen in warenhuizen en commercieel vastgoed, maar er zijn ook fondsen die vooral inzetten op serviceflats, ziekenhuizen en rusthuizen. En dat soort fondsen, zijn nu heel interessant.

Beleggingsfondsen die investeren in serviceflats en zorghuizen, spelen in op een steeds duidelijkere trend: de vergrijzing van de Westerse bevolking. De samenleving vergrijst en over een paar jaar tot enkele decennia zal er dus veel meer vraag zijn naar vastgoed dat specifiek is gericht op ouderen.
In Amerika is deze verschuiving heel duidelijk zichtbaar. De groep 65+ groeit hard, zo laat onderstaande grafiek zien. Elke dag komen er in Amerika nu 10.000 65-plussers bij. Onderstaande projectie laat ook zien dat de groep van 85+ vanaf de jaren 2020 tot 2050 flink zal toenemen.

/110/Geld/2.jpg

Daarmee zal de vraag naar vastgoed gericht op zorg (ziekenhuizen, serviceflats, rusthuizen) alleen maar toenemen. Wie daar nu op inspeelt, kan op de beurs kiezen uit een breed scala van fondsen die uitsluitend in dit soort vastgoed investeren.

REIT

Veel van dit soort vastgoedfondsen kunt u verhandelen op de Amerikaanse beurs. Het merendeel van deze fondsen zijn ingericht als een Real Estate Investment Trust. Dat is een speciale fiscale constructie waarin het vastgoedfonds een groot deel van de bedrijfsbelastingen mag schrappen, mits het fonds minimaal 90% van de winst uitkeert aan aandeelhouders. Dat is zowel voor het bedrijf als voor aandeelhouders een mooie constructie. Aandee/110/Geld/budget.jpglhouders ontvangen immers een royaal dividend en het bedrijf heeft een fiscaal zeer voordelige regeling.

Er zijn genoeg healthcare-REIT’s die inspelen op bovenstaande trend. En vaak hebben dit soort fondsen dividendrendementen van 5 tot 10% op jaarbasis. Een zeer royaal dividend voor een vastgoedfonds. En daar kan je zelfs met een kleine portefeuille al van profiteren!

Auteur: Nico Pantelis

1 reactie

aronjaco
Volgens mij is zijn er ook in Belgiƫ vastgoedfondsen , bv. Befimmo en cofinnimo die interessant zijn om in te beleggen. Is er daar niet ook een afwijkende belastingregeling ( voordelige voor de belegger) i.v.g. tot aandelen en dividenden ?
22/12/15 10:38 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels