Deel via

3 gouden tips voor meer doorzettingsvermogen

December 2015
Voor veel mensen gaat een nieuw jaar gepaard met een heleboel goede voornemens. Je kent het wel: je begint vol goede moed, maar na een aantal maanden, weken of soms zelfs al na een paar dagen, gooi je de handdoek in de ring. Doorzetten is vaak veel moeilijker dan je had gedacht. Dankzij deze tips van life coach Wim Annerel hebben je voornemens dit jaar wel een kans van slagen!

Denk ook eens aan jezelf!

/111/Geluk/healthy-person-woman-sport.jpgVaak begin ik heel enthousiast aan iets nieuws, zoals Start to Run of avondschool fotografie of Frans,’ schrijft Elise. ‘Ik heb er dan echt zin in, maar zodra ik er echt mee van start ga of er een tijdje mee bezig ben, verlies ik mijn interesse. Ik kom dan wat obstakels tegen en begin te denken dat ik er misschien toch maar beter mee stop.’

Elise is niet alleen. Doorzetten is een hele klus, zeker als het gaat om iets dat je helemaal voor jezelf doet. Als je een taak voor iemand anders uitvoert, heb je vaak geen enkel probleem om die te voltooien of op tijd af te leveren. Zeker als je job en je inkomen ervan afhangen.

En toch, als het gaat om jouw persoonlijke doelstellingen, geef je om de een of andere reden vaak sneller op. Hoe komt het toch dat we harder werken voor een ander dan voor onszelf? Is dat niet de omgekeerde wereld? Doen jouw eigen dromen er dan niet toe?

Herken je dat gevoel? Dan wil ik als life coach graag drie manieren met je delen om tóch door te zetten om je eigen doelen te bereiken.

1. Beslis of je het écht wil

Er zijn dingen die we willen, en dan zijn er dingen die we écht willen. Stel dat je tegen jezelf zegt ‘Ik denk dat ik yogales ga volgen,’ maar toch zet je niet door. Als je merkt dat jij dat ook doet, vraag je dan af of je het wel écht wil. Misschien zei je dat je yoga wou doen omdat een vriendin het al doet of omdat je een artikel hebt gelezen over de weldadige effecten op je lichaam? Maar innerlijke motivatie om actie te ondernemen ontbreekt dan veelal … Als de motivatie vanuit jezelf komt, is het verlangen om in actie te schieten veel sterker.

Conclusie: Wees eerlijk met jezelf. Beslis of je echt intrinsiek gemotiveerd bent om actie te ondernemen, of dat het eerder iets is waarvan je denkt dat je het ‘zou moeten’ doen.

2. Pak de angst aan

Als je eenmaal hebt bepaald dat je het écht wilt gaan doen, kan je nog altijd angst voelen. Je denkt misschien: ‘Ik wil graag yoga doen, maar ik ben bang dat ik er raar zal uitzien, of niet lenig genoeg ben, …’ Die negatieve gedachten komen dan automatisch in je op.

Het leven is te kostbaar om je dromen niet te volgen: schiet in actie!Als je écht iets wilt, moet je verlangen sterker zijn dan die angst. Geef jezelf peptalk tot je in actie komt: ‘Als het een project was voor je werk, dan zou je het doen. Welnu, dit project is je eigen leven!’ Beslis om evenveel voor jezelf te zorgen als je zou doen voor je job. Een magisch pilletje om actie te ondernemen is er niet, maar het leven is te kostbaar om je dromen niet te volgen! Stel je dus voor dat je leven ervan afhangt (wat eigenlijk ook zo is!) …

3. Plannen is de boodschap

/111/Geluk/agenda.jpgAls je eenmaal hebt beslist dat je graag iets wilt en dat je klaar bent om actie te ondernemen, moet je ook zeker zijn dat je daadwerkelijk de stap zal zetten. Dat kan niet altijd onmiddellijk op dit moment. Als dat wel het geval is, stop dan nu met lezen en start nu!

Is het niet zo simpel, leg je eerste stap dan vast in je agenda, net zoals je een afspraak bij de tandarts zou inplannen. Je engagementen tegenover jezelf verdienen dezelfde zorg als je engagementen tegenover anderen. Bovendien maak je het concreter als je het op papier zet, want dat is al een fysieke actie. En die creëert het momentum dat je nodig hebt om door te zetten en je doel te bereiken.

Elke dag een stapje dichter

Als je de eerste stap hebt gezet, moet je natuurlijk ook verder actie ondernemen! Als je bijvoorbeeld naar die eerste yogales bent geweest en je hebt ervan genoten, leg dan ook meteen je volgende les vast. Projecten en dromen bestaan zelden uit één enkele actie, plan daarom onmiddellijk na de eerste stap, al je tweede, derde, vierde … stap in. Ideaal is dat je elke dag een actie onderneemt om jouw droom waar te maken.

Wil je graag nog meer tips lezen om je doel te bereiken? Neem gerust een kijkje op mijn website.

Welke actie ga jij ondernemen? Deel het hieronder zodat je ook anderen inspireert om hun dromen waar te maken.

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

daanbruylandt
Intrinsieke (of interne) motivatie is de beste garantie voor succes.
Extrinsieke motivatie, bv beloning/straf daarentegen is de minst succesvolle. Dat zie je ook in het onderwijs, cfr Van Parreren: "Leren op School".
http://www.ikleerinbeelden.nl/op-school/beelddenken-leren/intrinsieke-en-extrinsieke-motivatie/
Ik ben een gepensioneerde leraar, zie je.
29/12/15 01:57 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels