Deel via

Hoop doet leven, maar hoe krijg je hoop?

January 2016
Hoop doet leven, luidt het gezegde. En daar zit ontzettend veel waarheid in. Het verbetert onder andere je prestaties, maakt je gelukkiger en creatiever! SenNet life coach Wim Annerel verkondigt de heilzame werking van hoop en geeft je eenvoudige tips om in geen tijd hoopvoller in het leven te staan.

Laten we hopen

/113/Geuk/kaars.jpgVolgens Van Dale is hoop een zekere mate van verwachting (van iets goeds).

Maar hoop is niet zomaar een aangename emotie. Uit onderzoek blijkt immers dat mensen die hopen, ook de wil en de vastberadenheid bezitten om doelen te bereiken en meer kans maken om te realiseren wat ze willen.

Daarnaast heeft hoop ook voorspellende waarde. Mensen zonder hoop vermijden grotere uitdagingen aan te gaan, geven sneller op en handelen meer vanuit een staat van hulpeloosheid. Ze hebben minder vaak een gevoel van controle over hun omgeving. Ze geloven niet dat ze in staat zijn om de toekomst te bereiken die ze willen. Ze hebben dus … geen hoop.

Ook voor studenten is hoop belangrijk: onderzoek toont aan dat studenten met veel hoop meer kans hebben om hun diploma te halen dan studenten zonder hoop.

Bovendien maakt hoop je creatiever: mensen met veel hoop komen op meer ideeën om problemen op te lossen.

Nog sterker: hoop voorspelt prestaties zelfs béter dan intelligentie of persoonlijkheid.

Hoop maakt gelukkig


Het leven draait natuurlijk niet enkel om het verbeteren van prestaties.

/113/Geuk/paardenbloem.jpgVolgens onderzoekers heeft hoop nog meer positieve effecten op je leven:

  • Hoop maakt je gelukkiger.

  • Hoop zou essentieel zijn om gezond ouder te worden.

  • Hoopvolle mensen hebben meer zelfvertrouwen, dragen beter zorg voor hun lichaam en kunnen zelfs beter tegen pijn.

  • Hoopvolle mensen zijn dankbaarder en ervaren meer vreugde.

Hoe krijg je meer hoop?

Zowel hoop als wanhoop kunnen zelfvervullende voorspellingen zijn. Dat wil dus zeggen dat je je gaat gedragen naargelang je voorspelling. Een eenvoudige oefening kan ervoor zorgen dat jij hoopvoller in het leven staat, waardoor ook je resultaten beter zullen zijn.

Dit is wat je doet om meer hoop te krijgen voor je een grote uitdaging aangaat:

  1. Stel jezelf duidelijk je doel voor. Wat wil je bereiken?
  2. Schrijf alles op dat je kan tegenhouden om dat doel te bereiken.
  3. Bedenk plannen om met die obstakels om te gaan.
  4. En dat is alles!

Kies één realistisch en specifiek doel en bereid je voor op alle mogelijke obstakelsHet start duidelijk met een doel. Een duidelijk doel dat je kan nastreven en dat je richting kan geven in je leven. Heb je op dit moment een doel dat je graag wilt bereiken? Eén doel, geen tien verschillende. Wil je een betere relatie? Een betere baan? Of een betere fysieke gezondheid? Kies er eentje en werk dat uit: realistisch en specifiek. Dus niet ‘meer bewegen’, maar bijvoorbeeld ‘elke namiddag een half uur wandelen’.

Heb je je doel duidelijk benoemd, dan is het tijd voor de voorbereiding. Door op voorhand na te denken over mogelijke hindernissen en wat je kan doen om ze te overkomen, heb je meer grip op de situatie. Een goede voorbereiding geeft je het gevoel dat je alles onder controle hebt, waardoor je hoopvoller bent over het resultaat.

/113/Geuk/lopen.pngVoorbeeld: Stel dat je doel ‘elke namiddag een half uur wandelen’ is. Wat kan er dan allemaal als obstakel in de weg komen? Bijvoorbeeld: het regent dat het giet, er is bezoek, je knie doet pijn, …

Wat kan je doen in elk van die situaties? Stel dat het regent: ga je toch wandelen? Met een paraplu? Of ga je in een overdekt winkelcentrum wandelen? Of heb je thuis een fitnesstoestel waarop je gaat bewegen? Of wandel je de volgende dag dubbel zo lang? Noteer je plan bij elk obstakel. 

Je hebt nu een reden om te geloven dat je het goed zal doen. Je hebt je namelijk goed voorbereid. En dat is hoop.

Heb jij een duidelijk doel? Wat zijn de mogelijke obstakels en wat zijn je strategieën om ermee om te gaan? Deel het hieronder. Want jouw reactie kan andere lezers inspireren.

Auteur: Wim Annerel

8 reacties

marc25071955
Dat is inderdaad een gezegde . Maar hoop doet niet leven , hoop doet stilstaan en wachten tot er iets uit de lucht komt vallen .
De zever dat ik hier lees ... waar halen ze het toch uit hé .
En dat noemt zich een life coach ? Get a life man .
12/01/16 00:36 REAGEER
Leni1
Toch, hoop doet wel degelijk leven maar ... wat in het artikel nog eens duidelijk staat: er moet EERST een DOEL zijn.
Als er geen DOEL is, valt er niets te hopen.
12/01/16 09:39 REAGEER
moemoe
Als men in een leven de ene mokerslag na de andere op allerlei gebied moet verwerken, is er niet veel meer over om "te hopen" Ik hoopte zoveel, maar de obstakels waren te groot om ze te omzeilen!!
Leven van dag tot dag, en dankbaar zijn dat we van die dag kunnen en mogen genieten, dàt maakt gelukkiger dan hoop.....
12/01/16 10:52 REAGEER
Jaives
Y. Verbeeck

Van alle kwalen is hoop de ergste, want zij verlengt de kwelling!!
12/01/16 17:24 REAGEER
Hoop, tja, voor sommigen: doe maar , je verliest je tijd Voor mezelf heb ik allang ondervonden dat de HOOP, de moeder is van al de idioten :))) Voorts: volledig akkoord met L.Vandamme & Y Verbeeck , jullie hebben 'n zèèr goede kijk. Groetjes Nicky
12/01/16 20:12 REAGEER
Navili
Hoop ontstaat vanzelf wanneer je actie onderneemt om je doel te bereiken. Bvb.: Wanneer je begint te roeien in je bootje om de kust te bereiken, dan hoop je dat het lukt.
13/01/16 11:01 REAGEER
Greta
Zonder hoop is het leven saai.
Hoop geeft je de moed om door te gaan.
Een doel in je leven en dat ook proberen te realiseren maakt het leven zoveel rijker, mooier, plezanter.
Spreek uit ervaring !!!!
20/01/16 12:04 REAGEER
Tiltje
Ik ga volledig akkoord met Liégeois en Uyttebroeck. Men moet positief blijven denken, al is het soms moeilijk en niet zomaar beweren dat het bla-bla is. En hopen doet echt leven hoor. Ik spreek eveneens uit ervaring!
2/03/16 22:32 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels