Deel via

Word vriendelijker in 10, 9, 8, 7 …

January 2016
Wie hoort er niet graag eens een vriendelijk woord? Het kost je geen moeite, maar vaak vergeet je wel eens vriendelijk te zijn. Nochtans maakt het je eigen leven, én dat van iedereen rond je, een heel stuk aangenamer. SenNet life coach Wim Annerel geeft je 10 manieren om vanaf nu meer vriendelijkheid uit te stralen.

Waarom vriendelijk zijn goed voor je is

Een vriendelijk woord tovert al gauw een glimlach op je gezicht. Maar hoe kan vriendelijk zijn je nog helpen?

Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos 
– Moeder Teresa
Ten eerste omdat je terugkrijgt wat je geeft: ben je vriendelijk tegen iemand, dan zal die persoon hoogst waarschijnlijk ook vriendelijk zijn tegen jou. Uiteraard heb je enkele chagrijnige uitzonderingen, maar de meeste mensen zullen op dezelfde manier omgaan met jou zoals jij met hen omgaat. Goeiedag, smakelijk: dat maakt je dag al heel wat prettiger!

/115/Geluk/smile.jpgTen tweede omdat je door vriendelijker te zijn tegenover anderen, meer geneigd bent om vriendelijker te zijn tegenover jezelf. Je eigenwaarde neemt toe en je voelt je al een stuk beter in je vel.

Ten derde creëer je een gelukkigere plaats om te leven: vriendelijker zijn maakt jouw eigen wereld aangenamer om in te leven.

Hoe doe je dat dan precies, vriendelijker zijn?

Dit zijn 10 eenvoudige manieren om dat te doen. Kies er eentje (of meerdere!) uit die jou het meeste aanspreekt en je wordt in de toekomst de vriendelijkheid zelve!

1. Vervang oordelen en kritiek

Niemand wordt graag beoordeeld. En hoe meer oordelen je erop nahoudt over anderen, hoe meer je geneigd bent om ook jezelf te beoordelen. Als je de neiging om een ander te beoordelen voelt opkomen, vraag je dan beter af of er iets vriendelijks is dat je in de plaats kan denken of doen. Probeer de ander eens aan te moedigen in plaats van te bekritiseren. Dat helpt hem of haar ook een stuk verder en maakt de samenwerking heel wat aangenamer.

2. Ga eens in de ander zijn schoenen staan

Als je alles enkel uit je eigen perspectief bekijkt, kan je al snel onvriendelijke opmerkingen voelen opborrelen. Twee vragen helpen je om beter het standpunt van de ander te zien én (belangrijk!) te begrijpen:

  • Wat zou ik denken en hoe zou ik me voelen als ik in zijn of haar schoenen stond?
  • Wat herken ik van mezelf bij deze persoon?  

Hoe heeft de vriendelijkheid van een ander jou geraakt?

3. Denk eraan hoe de vriendelijkheid van anderen jou deed voelen

Tracht je te herinneren hoe de vriendelijkheid van iemand anders je echt heeft geraakt en je heeft vooruitgeholpen. Bedenk dan hoe jij hetzelfde kan doen voor iemand in jouw leven.

4. Verstop een vriendelijk briefje als verrassing

Stop een klein briefje met een lieve of aanmoedigende zin in de brooddoos, muts, tas of het boek van je partner of kind. Dat luttele minuutje van je tijd geeft hem of haar zonder twijfel een warm gevoel vanbinnen.

5. Toon dat je dankbaar bent

/115/Geluk/bedankt.jpgWaarvoor ben jij iemand dankbaar? Misschien kan die ene collega goed naar je luisteren, helpt je zus je graag verder met van alles en nog wat of houdt je partner de deur voor je open?

Het is makkelijker om vriendelijkheid te tonen wanneer iemand het moeilijk heeft of iets geweldigs heeft gepresteerd. Maar denk er ook aan om dankbaarheid te tonen wanneer iemand veel liefde steekt in de maaltijd die hij/zij elke dag bereidt. Of om elke dag op tijd te zijn en zijn/haar job goed te doen.

Druk je dankbaarheid uit met een eenvoudige ‘dank je wel’ of in een paar welgemeende zinnen.

Meer weten over de dankbaarheidstechniek? Lees dan hier hoe je je 25% gelukkiger kunt voelen in slechts 5 minuten tijd.

6. Luister

Schenk iemand ál je aandacht als hij z'n hart wil luchtenLuister – zonder aan iets anders te denken – wanneer iemand zijn/haar hart wil luchten.

Wees er gewoon volledig. Met al je aandacht. Of help iemand met een gesprek om zijn of haar weg uit een probleem te vinden.

7. Denk aan kleine vriendelijke gebaren

/115/Geluk/kindness.jpgLaat iemand voorsteken in het verkeer als die duidelijk gehaast is. Houd de deur voor iemand open. Of vraag iemand die er verward uitziet waarmee je kan helpen.

Wanneer iemand iets vriendelijks voor jou doet – om het even hoe klein of groot – tracht dan die vriendelijkheid door te geven door zo spoedig mogelijk ook iets te doen voor een ander.

8. Geef iemand een inspirerend cadeautje

Ken je iemand die een moeilijke periode doorspartelt? Stuur hem of haar dan een inspirerend boek of een inspirerende film. Of stuur gewoon een e-mail met een link naar een inspirerend artikel (bijvoorbeeld uit SenNet Magazine?) of iets grappigs dat je op het internet hebt gevonden.

9. Help iemand bij iets praktisch

Help iemand een handje wanneer hij/zij verhuist, eten maakt, een feestje voorbereidt.  Of als iemand informatie nodig heeft, help dan door mee te zoeken op het internet of het te vragen aan iemand die jij kent.

/115/Geluk/kikkers.jpg10. Wees vriendelijker voor jezelf

Dan zal je vanzelf ook anderen vriendelijker benaderen. Een win-win gewoonte dus.

Een eenvoudige manier om vriendelijker te zijn tegenover jezelf is om elke avond in een boekje drie dingen te noteren die je die dag gedaan hebt en waarvoor je jezelf apprecieert.

Wat ga jij doen om meer vriendelijkheid uit te stralen? Deel je reactie onder dit artikel zodat je ook anderen inspireert.

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Metgezel
Voor deze bijdrage krijg jij een 10 op 10.

Suc6 en doe verder met het brengen van het goede nieuws.

In een gedragen verbondenheid met de Metgezel.

Jan
27/01/16 07:20 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels