Deel via

Schokdempers voor je portefeuille

February 2016
Voor wie regelmatig de columns van financiƫle expert Nico Pantelis leest, klinkt het vast bekend in de oren: bescherm je portefeuille door te werken met een riante cashpositie. Tot nu toe is beursjaar 2016 een wilde rit geweest voor beleggers, waardoor dat advies nu wel heel actueel is. Hoe je een cashpositie aanhoudt, lees je hier.

Behoud die cashpositie/116/Geld/geld2.jpg

Op de beurs zijn er twee manieren om een cashpositie aan te houden. Zo kunt u ‘harde’ cash aanhouden: een deel van de portefeuille wordt niet belegd en gewoon in cash vastgehouden. Daarnaast kunt u investeren in activa die inkomen genereren: obligaties, dividend en vastgoedfondsen bijvoorbeeld.

Inkomen

Het voordeel van inkomengenererende activa, is dat ze inkomen uitkeren ongeacht de marktsituatie. Ook in dalende markten keren dividendfondsen bijvoorbeeld dividend uit. Obligaties blijven ook gewoon de couponrente uitkeren.

Omdat dit soort fondsen in ieder geval dividend of cash uitkeren, zijn dit soort activa in trek bij beleggers ten tijde van dalende markten. Het is dan ook niet heel vreemd dat dividendaandelen veel beter presteren in dalende markten, dan aandelen zonder dividend.

/116/Geld/1.jpg

Bovendien heb je het voordeel dat het vrijgekomen dividend of de couponrente op obligaties kan worden ingezet om aandelen bij te kopen. In een dalende markt heeft dat extra veel effect: doordat de koersen zijn gedaald, krijg je meer ‘waarde’ voor elke vrijgekomen euro.

Spreiden

Er valt veel te zeggen voor dividendaandelen en blootstelling naar obligaties. Het zijn componenten die in een dalende markt beter blijven liggen en een zekere vorm van zekerheid bieden.

Een aandeel kopen, simpelweg omdat het bedrijf dividend uitkeert, is nooit een goede motivatieToch is voorzichtigheid wel geboden. Een bedrijf dat dividend uitkeert, is dat namelijk niet verplicht. Als er niet genoeg winst wordt gemaakt, kan ook worden besloten om het dividend gewoon te schrappen. Dat zien we nu gebeuren bij veel olie- en energiebedrijven.

/116/Geld/pie.pngSpreiden is daarom absoluut noodzakelijk. Een aandeel kopen, simpelweg omdat het bedrijf dividend uitkeert, is nooit een goede motivatie. Gelukkig leven we in een tijd waarin het heel makkelijk is om spreiding aan te brengen. Met behulp van ETF’s of beleggingsfondsen bijvoorbeeld.

Aristocrats

Wie graag wil investeren in dividendaandelen, kan prima kijken naar ETF’s die Aristocrats volgen. Dat is een elitegroepje op de beurs, bestaande uit bedrijven die het dividend elk jaar hebben verhoogd, en dat al 25 jaar lang.

Aristocrats verhogen jaar na jaar het dividend, ook in economisch moeilijke tijdenMet een ETF die dit soort aandelen volgt, investeer je in bedrijven die al decennia bewijzen voor beleggers te zorgen. En wie 25 jaar kan terugrekenen, weet dat er genoeg recessies, economische tegenslagen, oorlogen en omvallende banken zijn geweest. In al die tijd hebben dit soort bedrijven het dividend dus toch verhoogd.

Defensieve aandelen zoals de Aristocrats, kunnen prima fungeren als een schokdemper voor de portefeuille. En nu die aandelen ook door de recente verkoopgolf zijn afgestraft, ontstaat nu een leuk moment om eens te kijken naar dit soort posities.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels