Deel via

De valkuil van je verwachtingen

February 2016
Verwachtingen waaraan niet voldaan worden. Je kent het wel, dat subtiele gevoel van teleurstelling. Als je verwacht dat iemand anders iets realiseert in jouw leven, kan er natuurlijk heel wat fout gaan. Healing coach Isabelle Lambrecht toont je waarom verwachtingen meer kwaad dan goed doen en geeft je tips om zelf het heft in handen te nemen!

Wat is dat toch met die verwachtingen?

Je verwachtingen zorgen voor heel wat (om niet te zeggen àlle) spanningen en problemen in je leven. Daarom is het heel belangrijk dat je begrijpt hoe het achterliggende mechanisme eigenlijk werkt.  

/117/Healing/vinger.jpgIn het woordje verwachtingen zit het woord wacht vervat.

Een verwachting is dus eigenlijk iets waarop je wacht. Meer nog, als je er dieper durft in te graven, zal je ontdekken dat er een onbewuste eis in zit. Je wacht op iets en je wilt (eist) dat de ander het je geeft of het voor je doet. Als we iets verwachten van iemand anders, leggen we onze macht als het ware in de handen van de ander. We maken ons afhankelijk van de ander en dat kan wel eens voor heel wat ongenoegen zorgen.

Die andere persoon kan namelijk beslissen om:
Verwachtingen maken je afhankelijk van iemand anders en dat kan voor ongenoegen zorgen
- het wel of niet doen,
- het te doen wanneer het hem uitkomt,
- het te doen op zijn eigen manier die nooit helemaal de jouwe kan zijn,
- iets terug te verwachten,
- de situatie te verdraaien en naar zijn hand zetten,
- …

Verwachtingen zijn een ideale kweekvijver voor problemen

Wanneer je je macht aan iemand anders geeft, kan je moeilijk krijgen wat jij echt wil. Want wat elke mens echt wil: is zelfbeschikking, zelfvertrouwen, zelfgeloof, geluk en vreugde om zelfvervulling te oogsten.

Als je verwachtingen stelt, wacht jij letterlijk op de macht van die andere persoon.Om je wil tot uiting of tot schepping te brengen heb je dus macht nodig. Wanneer je echter verwachtingen stelt, wacht jij letterlijk op de macht van die andere persoon. Op dat moment kies jij er (onbewust) voor om de macht van de ander aan te wenden om iets in jouw leven te realiseren.

/117/Healing/macht.pngWaarom ga je niet zelf aan de slag met de macht die in jou aanwezig is? Elke mens heeft namelijk dezelfde macht, de macht om ja of nee te zeggen tegen iemand of iets. Dat kan jij toch? Maar ben je je er wel bewust van, hoe krachtig die macht is om keuzes te maken? Ben jij je ervan bewust dat het jouw keuzes zijn die je leven vorm geven?

Een vraag die je jezelf kan stellen: Waarom verwachtingen stellen aan anderen, waarom wachten op vervulling als jij zelf beschikt over dezelfde macht?

Probeer in de volgende dagen te ontdekken waarom jij je macht weggeeft, welke onderliggende angsten of denkpatronen hierbij een rol spelen.

Waarom neem je zo’n positie van onmacht aan?

Omdat je bang bent. Je hebt als kind geleerd te wachten op de respons van de buitenwereld om je noden ingevuld te zien. Als baby/peuter/adolescent was je afhankelijk van je ouders en je omgeving om te overleven. Voedsel, een dak boven je hoofd, de handleiding van het reilen en zeilen op deze wereld. Telkens je jouw ding wou doen, werd je teruggefloten en erger, zelfs afgewezen. Dat kan ervoor gezorgd hebben dat het vertrouwen in jezelf werd weggeblazen. En hier staan we dan, als volwassenen nog steeds in onze kinderschoenen.

Tips

  • /117/Healing/verre.jpgNieuwe inzichten zoals die hierboven, kunnen voor wonderen zorgen in je leven. Wees daarom nieuwsgierig naar het leven zelf. Ontdekt zélf het echte reilen en zeilen van het aardse ‘spel’.

  • Durf anders naar de dingen te kijken. Een ander gezichtspunt opent vanzelf nieuwe deuren.

  • Hou de macht en teugels in eigen handen omdat je nu weet dat er macht huist in de beslissingen die je neemt. Ja, ik wil geloof hechten aan … of nee, ik volg mijn eigen gevoel. Ja, ik wil, nee, ik wil niet. Meer is het niet.

  • Zoek wat je wil/verwacht van de buitenwereld en begin dan eerst bij jezelf. Wil je erkenning? Begin dat met jezelf te erkennen en te waarderen. Wil je dankbaarheid, wees dan dankbaar voor je zijn en je gaven. Wil je vertrouwen, besluit dan nu om jezelf te vertrouwen.

  • Probeer je gevoel te volgen als je een keuze moet maken. Datgene wat je spontaan en gemakkelijk afgaat, datgene wat je energie en vreugde geeft, toont je de weg die je het beste volgt.

Het is uiteraard een stapsgewijs proces om het heft zelf in handen te nemen en je niet meer te laten teleurstellen door je verwachtingen. Maar in elk proces primeert de keuze die jij maakt, een keuze waar je je dan ook moet aan houden.

Blijf jij ook vaak teleurgesteld achter omdat iemand of iets niet aan je verwachtingen voldoet? Of neem jij zelf het heft in handen? Vertel het ons in de reacties.

Auteur: Isabelle Lambrecht

2 reacties

Monique1
Ook ik ben hooggevoelig en heb CVS en draaid alles soms vierkant,en ga ik sommigen tips wel eens uitproberen
Ik leer graag van mensen die me anderen inzichten kunnen geven omdat ik soms wel eens vast zit
Dank aan Isabelle lambrecht
9/02/16 14:06 REAGEER
hopeloos
Inderdaad, verwachtingen kunnen voor ongenoegen zorgen.
Zeker als het wit op zwart p papier staat, en niet nagekomen.
Dit is een heel ernstige situatie
Ik kan er van meepraten, heb het zelf meegemaakt
12/02/16 15:34 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels