Deel via

Je bent verkeerd, en 4 andere dodelijke zinnen

February 2016
Bliksemende ogen kan je verwachten als je iets verkeerd zegt. Toch is het vaak niet wat je zegt dat aanstoot geeft, maar wel wat de ander hoort. Bepaalde uitspraken doen namelijk het zelfvertrouwen van je gesprekspartner kelderen, waardoor hij of zij al snel iets helemaal anders begrijpt. Dit zijn de 5 dingen die je volgens SenNet life coach Wim Annerel maar beter nooit tegen iemand zegt.

De 5 dingen die je beter niet tegen iemand zegt

De volgende 5 zinnen zou je dodelijke zinnen kunnen noemen. Door ze uit te spreken, maak je je niet bepaald populair bij je gesprekspartner. Bovendien geven ze een flinke deuk in zijn of haar zelfvertrouwen, wat uiteindelijk nefast kan zijn voor je relatie met die bepaalde vriend, collega of dat familielid. Je beseft echter vaak zelf niet eens hoe verkeerd de volgende uitspraken overkomen bij iemand anders. Daarom zet ik die 5 dodelijke zinnen even op een rijtje.

1. ‘Het kan me niet schelen.’

Wat de ander hoort: ‘Laat me met rust. Ik heb betere dingen te doen dan naar /117/geluk/care.jpgjou te luisteren.

Wat je beter doet: Leg uit waarom je meer wil horen, en waarom nu niet het beste moment is voor jou. Iedereen doet ertoe. Als iemand jou niets kan schelen dan ontken je het bestaan van die ander. Maar als mensen belangrijk voor je zijn, dan zal jij dat ook voor hen zijn.

2. ‘Jij kan dat niet.’

Wat de ander hoort: ‘Hoe je ook probeert, het gaat je niet lukken. Dus waarom zelfs nog proberen?’

Natuurlijk wil je je vrienden behoeden voor mislukking en tegenslag, maar hoe kan jij beoordelen wat goed is voor iemand anders? En wat als mislukken nu eens de beste manier was om te groeien? Een goed oordeel komt vaak voort uit ervaring, maar ervaring komt vaak voort uit een slecht oordeel.

Wat je beter doet: Moedig mensen aan die ervoor kiezen om een uitdaging aan te gaan.

/117/geluk/fout.jpg3. ‘Je bent verkeerd.’

Wat de ander hoort: ‘Je bent dom. Je weet niets. Je bent waardeloos.’

Wat je beter doet: Verkies tactvollere uitdrukkingen zoals ‘Ik zou eerder denken dat …’, ‘Wat ik ervan begrijp is dat …’ Stel vragen om zeker te zijn dat jij en je gesprekspartner vanuit dezelfde veronderstellingen vertrekken.

 

4. ‘Ik heb het je nog zo gezegd.’

Wat de ander hoort: ‘Je hebt niet naar mij geluisterd, dus is het allemaal jouw fout. Ik ben zoveel beter dan jij.’

Gedane zaken nemen geen keer. Het is nutteloos om erop terug te komen, zeker als de ander je hulp meer dan ooit nodig heeft. Zet geen streepjes van hoeveel keer jij gelijk had, en hoeveel keer de ander.

Wat je beter doet: Help de ander, en maak het niet nog erger door hem of haar te beschuldigen.

5. ‘Altijd, nooit

/117/geluk/bull.pngZinnen met de woorden ‘altijd, nooit, overal, nergens, niemand, of iedereen’ houden geen rekening met nuances en uitzonderingen. Deze generalisaties werken vaak als een rode lap op een stier in een conversatie. Hoe voel je je zelf als iemand een van de volgende dingen tegen je zegt?

‘Jij doet nooit wat ik je vraag.’
‘Ik moet altijd alles twee keer zeggen.’
‘Je bent altijd …’
‘Jij bent nooit …’

Wat je beter doet: Nuanceer wat je zegt. Houd je aan de (recente) feiten en verwoord ze op een niet-verwijtende manier.

Extra tips om een betere gesprekspartner te worden vind je in het artikel 'Zo verbeter je jouw communicatievaardigheden in 5 stappen'.

/117/geluk/speech-1027384_960_720.jpgEffectief communiceren is een van de waardevolste vaardigheden om onder de knie te krijgen. Want communiceren doen we in elke situatie, op het werk en in de privésfeer.

Slecht communiceren kan desastreuze gevolgen hebben: tijdverlies, gekwetste gevoelens, misverstanden, onproductieve vergaderingen, ondoeltreffend teamwerk en stukgelopen relaties.

Ben jij je bewust van de enorme impact die je woorden elke dag hebben op je relaties? Deel gerust je ervaringen onder dit artikel. Zo inspireer je ook anderen.

Auteur: Wim Annerel

4 reacties

Lowieke34
Oei-oei! Ik beken! Ik herken me wel op enkele van die 5 punten! Die ga ik beslist vermijden in de toekomst. De impact van die korte zinnetjes worden doorgaans wel flink onderschat me dunkt. Afleren, van die ondoordachte "standaardzinnetjes", is de boodschap, En die je toch eigenlijk in je diepste binnenste, niet echt meent. En je ook soms niet kunt beseffen wat ze bij je gesprekspartner kunnen aanrichten. Mea culpa!
9/02/16 16:20 REAGEER
Na dit te lezen, ben 'n beetje zoals u, ik maak ook die fouten. Nu zal het opletten geblazen zijn. Ik was mij daar nooit van bewust....ik struikel er zelf niet over, heb wel 'n olifantenvel, uit zelfbehoud gekweekt :) Goed artikel, 'n eyeopener, yes!!! ;) Nu nog toepassen is de boodschap!!
9/02/16 23:33 REAGEER
Dicksy
" ......niet kunt beseffen wat ze bij je gesprekspartner kunnen aanrichten " MR/Mevr Momont is wat deze Life Coach er van maakt en natuurlijk is hij beter geplaatst om in de zieltjes van anderen te kijken om te zien wat ze denken !!! Maar daarom dit projecteren voor elke relatie !
Mochten mijn echtgenote en ik zo communiceren zoals hij schrijft zou onze relatie pas naar de knoppen gaan, wij zeggen tegen elkaar hoe de vork in elkaar zit en apprecieren dat van elkaar. Eerlijkheid troef in de relatie zonder omwegen of zoeken naar woorden en toch houden wij zielsveel van elkaar.
Dat allemaal " gemaakt " doen is er meestal teveel aan en gaat de relatie toch stuk dan was men gewoon niet voor elkaar bestemd.
10/02/16 09:53 REAGEER
Tiltje
Dit is UW zaak Mr/Mevr. Theunis van dat zo te vinden! Volgens mij heeft de life coach volkomen gelijk (behalve uiteraard in jullie relatie dan!!!)
19/02/16 23:10 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels