Deel via

Don't fight the Fed!

February 2016
Don’t fight the Fed, het was jarenlang de stelregel op de beurs. Met miljarden aan liquiditeiten, hielp het Amerikaanse stelsel van centrale banken de beurs flink vooruit. Maar nu lijkt diezelfde Fed de aanstichter van een hoop beursgeweld. Volgens Nico Pantelis, financiële expert van Slim in Fondsen, is het ook nu handig om vooral niet af te wijken van de moderne beurswijsheid.

Renteverhogingen in 2016?

In heel 2015 hielden beleggers rekening met een renteverhoging door de Amerikaanse Fed. De Amerikaanse banenmarkt trok aan en voorzitter Yellen en haar kompanen achtten de economie sterk genoeg om een verhoging door te voeren.

De beurzen bleken alleen niet zo goed bestand tegen een stijgende rente. Neem bijvoorbeeld de Dow Jones Industrial Average, die slechts enkele dagen na het doorvoeren van de hogere rente begon aan een wekenlange daling:

/118/Geld/1.jpg

Wie al wat langer meedraait op de beurs, weet dat de Fed in de voorgaande jaren altijd de markten heeft ondersteund. Met stimuleringsprogramma’s of sussende woorden. Maar nu de markt de Fed écht kan gebruiken, blijft het verdacht stil. Meer nog, sommige leden van de Fed geven zelfs aan nog steeds in te zetten op meerdere renteverhogingen in 2016.

De Fed kan de markt niet redden

/118/Geld/koers.jpgAnalisten, beleggers en prominente fondsmanagers beginnen zich openlijk af te vragen of de Fed wel eens een koersenbord ziet. Het stug vasthouden aan een beleid van renteverhogingen, kan catastrofaal uitwerken op de beurzen, zo verwachten marktparticipanten.

Hoewel de Fed nog niet heeft aangegeven een renteverhoging in maart even te laten voor wat het is, houdt de meerderheid van de professionele beleggers al geen rekening meer met een verhoging.

/118/Geld/2.jpg

Om de markten nu te helpen, zou de Fed gewoon aan kunnen geven dat een renteverhoging even van de tafel is gehaald. Alleen liggen de zaken niet zo simpel. Vorig jaar heeft de Fed namelijk meerdere malen aangestipt dat de rentecyclus data-afhankelijk is. Als de Fed nu, een maand voor het officiële rentebesluit, al inzet op het schrappen van een verhoging, blijkt de data-afhankelijkheid een farce. En dat schaadt weer het vertrouwen bij beleggers.

Maar er is meer: door de renteverhoging heeft de dollar aan kracht gewonnen. Een drama voor landen die veel schulden hebben in dollars en nu worstelen met het terugbetalen daarvan.

Wanneer de Fed de markt sust, kan de dollar weer aan kracht inboeten, de markten wat herstellen en krijgen veel opkomende landen weer wat ademruimte. Maar, als dit gebeurt bestaat ook de kans dat de markten weer zo goed herstellen, dat er voor de Fed eigenlijk geen tegenargumenten zijn voor een renteverhoging.

Jawboning/118/Geld/dilemma.jpg

Het is een dilemma voor de Fed. Nu de markten sussen of nog even een maandje volhouden en pas in maart bekend maken dat de rente niet wordt verhoogd? En daarmee wel het risico nemen dat de markten veel verder kunnen corrigeren?

Waarschijnlijk zal de Fed in de komende weken gaan jawbonen: sterke hints uitsturen tijdens speeches en commentaar, waaruit blijkt dat een renteverhoging niet wordt doorgevoerd in maart. Daarmee wordt een renteverhoging ook niet uitgesloten.

Het is beter om je wat voorzichtiger te positioneren, want de Fed weet nog niet helemaal wat ze moet doenDat is voor veel beleggers natuurlijk geen ideale situatie. Ook niet voor de Fed overigens. Daarom zien wij maar één goede oplossing voor beleggers: don’t fight the Fed. De Fed weet namelijk nog niet helemaal wat ze moet doen, en daarom is het beter om wat voorzichtiger te positioneren.

Concreet: hanteer een stevige cashpositie – iets waar wij al eindeloos op hebben gehamerd in onze columns voor SeniorenNet – en investeer in activa die inkomen opleveren (bijvoorbeeld in de vorm van dividend). Tot er duidelijkheid is over het beleid, zien wij geen redenen om een hoge blootstelling aan de markt te hebben.

Auteur: Nico Pantelis

2 reacties

aronjaco
Fed of geen Fed , de schuldenbubbel die gecreëerd is , met hoge waarderingen voor heel veel bedrijven op de beurs , die moet en zal barsten. De economie trekt aan ! Komaan zeg , bekijk eens de grondstofprijzen. Men heeft het steeds over dalende olieprijzen, maar die daling is klein bier als men de andere grondstoffenkoersen bekijkt. Bergaf en heel snel. Hoe valt dit te verklaren met een aantrekkende economie ? Neen dus .De crash moet nog komen; wat we nu zien op de beurzen is slechts voorspel. Dus , mij niet gezien momenteel bij het beleggen.
16/02/16 09:45 REAGEER
Tiltje
Wij beleggen in ons eigendom en nooit op de beurs!
18/02/16 22:17 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels