Deel via

Vernederende uithuiszettingen zijn een schandvlek voor onze maatschappij

February 2016
Begin dit jaar berichtten verschillende kranten dat in Vlaanderen maar liefst 80 tot 250 mensen per week letterlijk met hun inboedel op straat worden gezet. Bijna twee maanden later, zo tekent onze columnist Jan Schils op, doen de politieke partijen, die anders klaar staan om bij de minste of geringste mistoestand moord en brand te schreeuwen, of hun neus bloedt en zwijgen ze in alle talen. Toch moet de oplossing voor dit schrijnende probleem van hen komen.

Vrederechter

Als de huurder na een maand niet vertrokken is, wordt de hele inboedel op straat gezet: pijnlijk en vernederendBij een uithuiszetting heeft een vrederechter altijd het laatste woord. Die zal doorgaans een verzoeningspoging wagen om verhuurder en huurder tot een afbetalingsprogramma te bewegen als er sprake is van een betalingsachterstand. Lukt dat niet, dan start er een gerechtelijke procedure. Beslist de rechter tot uithuiszetting, dan krijgt de huurder nog een maand de tijd om de woning te verlaten. Geeft de huurder geen gevolg aan het vonnis, dan komt een deurwaarder met de politie ter plaatse en wordt de complete inboedel op straat gezet. Dat is uiteraard een heel pijnlijke en vernederende aangelegenheid voor de huurder. Tot overmaat van ramp gebeurt het vaak dat het verkeer op de openbare weg hierdoor bemoeilijkt wordt. Dan worden de goederen door de gemeente opgehaald en zes maanden bewaard op kosten van de huurder.

Vluchtelingen beter af

Je zou de slachtoffers van deze massale uithuiszettingen (in Vlaanderen tot 13.000 huishoudens op jaarbasis of enkele tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen) in zekere zin kunnen vergelijken met de massale stroom van vluchtelingen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten die hier een toevlucht zoeken. Zowel de vluchtelingen als de mensen die uit hun woning werden gezet zijn immers op zoek naar een dak boven hun hoofd. Met dit verschil dat de overheid en hulporganisaties de vluchtelingen uit het buitenland wel onderdak verschaffen, maar de uit hun huurwoning verdrevenen aan hun lot overlaten en letterlijk in de kou laten staan. Vaak gaat het, zoals ook bij de vluchtelingen, om gezinnen met kinderen. Je zou deze nalatigheid zonder meer discriminatie van een eigen bevolkingsgroep kunnen noemen, die om welke reden ook getroffen door geldgebrek en armoede, zonder enig medelijden met inboedel en al op straat wordt gezet. Deze conclusie heeft niets te maken met racisme. Ze is louter gebaseerd op (schrijnende) feiten, waarvoor de samenleving zich zou moeten schamen.

/119/Jan/4326761005_0ee69407a5.jpgHet is onderzoekster en sociologe Jana Verstraete van de KU Leuven die deze dramatische toestand onlangs aan de kaak stelde. Vroeger ging het bij gedwongen uithuiszettingen volgens haar vaak om personen, dikwijls oudere mannen, die door drank of andere redenen aan lager wal waren geraakt. Ook huurders die hun woning ernstig verwaarloosden, illegaal onderverhuurden of vernielingen aanrichtten werden toen uit hun woning gezet. Maar daarin is verandering opgetreden.

Het kan iedereen overkomen

Verstraete: ‘Nu kan het iedereen overkomen, zelfs tweeverdieners met kinderen als een van de partners ziek is of zijn of haar job verliest, maar ook jonge koppels en huishoudens die met een sociale uitkering moeten zien rond te komen.’

/119/Jan/geld.jpgVolgens haar onderschatten de beleidsmakers het probleem. Zelfs de precieze cijfers over de uithuiszettingen worden officieel niet bijgehouden zodat het er waarschijnlijk meer zijn dan de cijfers die de ronde doen. Voor Verstraete is elke uithuiszetting een persoonlijk drama en een schending van het recht op wonen. Ze erkent dat er gegronde redenen zijn (zoals hierboven vermeld) om iemand uit een woning te zetten, maar in de meeste gevallen is een betalingsachterstand van de huur de oorzaak. Daarbovenop worden huurwoningen in Vlaanderen steeds duurder, neemt het tekort aan betaalbare woningen toe en kan de wachttijd voor een sociale woning oplopen tot maar liefst acht jaar. Intussen stijgen de kosten voor levensonderhoud gestaag. Vooral de laagste inkomens zijn de dupe. Vaak gaat tot driekwart van hun inkomen naar de huur, wat een menswaardig leven onmogelijk maakt, meent Verstraete. In veel Vlaamse gemeenten is het inderdaad niet mogelijk om een huis of appartement te huren voor minder dan 700 euro per maand. Wanneer men bedenkt dat een leefloon maar 800 euro bedraagt, is de rekening snel gemaakt. In theorie kunnen huurders bij een uithuiszetting sinds 1998 hulp vragen aan het OCMW, maar in de praktijk blijkt dat om financiële redenen niet overal een succes te zijn. 

Creatieve oplossing

Uithuiszettingen zijn mensonwaardig, daarom moet er een creatieve oplossing gevonden worden voor het probleemGegrond of ongegrond, anno 2016 zouden uithuiszettingen eigenlijk niet meer mogelijk mogen zijn. Ze zijn mensonwaardig, ook al mag er geen afbreuk worden gedaan aan de rechten van de verhuurders. Daarom is het de taak van de politiek om een creatieve oplossing te vinden voor dit nijpende probleem. Natuurlijk moeten de rotte appels onder huurders worden aangepakt en dat kan vaak niet zonder uithuiszetting. Maar voor de vele andere duizenden gevallen die niet tot die categorie behoren, moet er een andere oplossing komen. Tot het zover is, zou het beter zijn als de inboedels niet meer te kijk op straat worden gezet. De gemeenten zouden die meteen kunnen laten opslaan om de slachtoffers deze openbare vernedering te besparen.

Auteur: Jan Schils

5 reacties

marc25071955
Ikzelf ben ook op straat geraakt dankzij de RVA die me geschorst had zonder dat ik het wist omdat ik rugproblemen had en niets meer mocht heffen . Kon mijn huur niet op tijd betalen, en dan hebben de erfgenamen die het huis , waar ik indertijd 180.000,- Bf. kosten zelf heb aan gedaan om het leefbaar te maken , dat was al mijn spaargeld notabene, dan maar verkocht aan een verhuurbureau. Ze waren het huis al aan het afbreken terwijl ik er nog woonde .
Dat was wel 180.000,- in het water voor mij en een meerwaarde voor deze erfgenamen, en hen kon het niet schelen.
Ik was zelfs al bijna uitgeschreven uit het rijksregister . Niemand uit de overheid geeft ook maar een bal om onze mensen.
En huiseigenaars geven zeker niet om de huurders, die dienen enkel maar om op te brengen.
22/02/16 22:11 REAGEER
Christi
Wat denk je dan van huurders die 1 maand huur betalen en dan 9 maand niets meer? Die in een pas volledig gerenoveerd appartement/duplex, ondertussen heel de boel naar de vaantjes helpen, inclusief sanitair, tot de verwarmingsketel toe!(Installateur begrijpt nog steeds niet wat ze daar mee uitgespookt hebben)
Uiteraard hebben ze ook geen borg betaald (ze gingen dat zo snel mogelijk in orde brengen, maar is nooit gebeurd). Nu niet dat de borg toereikend zou zijn om nog maar de herstellingskosten te dekken.
Ondertussen kom je dan zelf in de financiƫle problemen omdat je wel elke maand je lening moet afbetalen terwijl er niets van huishuur binnen komt, en dat zoveel maand na elkaar.
Op aangetekende brieven reageert men niet. Dan blijft op den duur niets over dan de deurwaarder inschakelen. Wat dan weer een pak extra kosten meebrengt. Ondertussen zit je dan een jaar aan te modderen en in de miserie. En dan kun je nog eens een pak geld ophoesten om alles weer te laten herstellen en het weer netjes te maken.
Als je huurt weet je dat je huishuur moet betalen dat er anders problemen komen. En als er persoonlijke omstandigheden zijn die het tijdelijk moeilijk maken om te betalen, praat er dan over. Maar gewoon denken te profiteren en gratis te wonen, dat blijft uiteraard niet duren.
Ik zou dus(in dit geval)kunnen stellen: huurders geven niet om de eigenaar.
23/02/16 06:50 REAGEER
aronjaco
Moet een uitzetting kunnen of niet ? Ik denk dat iedere situatie op zich staat. Vooraleer de uitzetting plaats vind is er reeds een hele procedure aan voorafgegaan. Moeten we de resultaten van die procedures dan ook in twijfel trekken ? De vergelijking hier met het lot van vreemdelingen in ons land , zij die wel een dak boven het hoofd krijgen , wel , dat slaat nergens op, en wel omdat het ene helemaal niets te zien heeft met het andere; het is een vergelijke van appels met peren en populistisch gebracht..
Wat ik bedoel is : dat ik een hekel heb aan dat soort artikelen , deze waarbij gestart wordt met een " niet bewezen / onderbouwde stelling" en van daaruit wordt dan een discours geopend.
Enig diepte-inzicht in de gemelde situatie zou heel verhelderend zijn. Dat vanuit dergelijke analyse er ook mensen zullen naar voor komen wiens situatie onafhankelijk van de eigen wil/ gedrag is ontstaan , da's ongetwijfeld juist. Die laatste groep , wel dat zijn dan ook slachtoffers van een " onmenselijk systeem" en dat kan best heel snel veranderen. In deze moet een rechter op basis van normen en waarden kunnen beslissen, daartoe heeft hij of zij nl. de mogelijkheid. Ook in deze moeten verschoningsgronden , ver- rechtvaardigingsgronden en verzachtende omstandigheden kunnen spelen , dat alhoewel het hier niet om strafrecht gaat.
23/02/16 10:59 REAGEER
Triest hetgeen M.Uytborck heeft meegemaaakt, je ziet maar..In hetgeen C. Vandenbossche schrijft, zulke toestanden komen ook helaas voor, je zal het maar voorhebben. Ikzelf heb 19 jaar gehuurd, altijd alles netjes nageleefd, en mijn huisbazen waren top. Nu ben ik 36 jaar eigenaar, kleine flat in gebouw van 15. Wij hebben hier eigenaars die verhuren, nooit problemen, gelukkig maar, en hun huurders zijn overwegend nieuwe Belgen die zich prima gedragen, en alles respecteren, zo hoort het. Indien er iets is, er wordt gepraat, en n' mouw aangepast. De beiden partijen moeten respect voor elkaar hebben, dan doe je al veel goed nietwaar. Als verhuurder weet je nooit wie je over de vloer zult krijgen.....pech is nu eenmaal nooit uit te sluiten, jammer. MVG Nicky
23/02/16 23:49 REAGEER
Rudy12345
Er is duidelijk een onevenwicht tussen huurprijzen en inkomens.

Huurprijzen te hoog zijn en inkomens te laag:
Is een huurprijs van 700 Euro nog realistisch?
Zijn de vele lage pensioenen nog realistisch?
Goed voor een eindeloos debat.
1/03/16 09:02 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiƫn. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels