Deel via

Splinternieuw Forum Fotografie: DigitCrea

January 2012

Heb je de basis van fotograferen onder de knie, maar ben je hongerig om bij te leren? Dan kan je terecht op het nagelnieuw Forum 'DigitCrea'. De hobbyfotografen kennen hun toestel op hun duimpje. Maar ze blijven leergierig om hun foto's nog mooier te maken. Ze willen dan ook niets liever dan opbouwende kritiek en vakkundig commentaar van hun medefotografen om hun fotografische grenzen te verleggen.

Zijn de foto's niet mooi?

Natuurlijk wel! Als je op het nieuwe Fotografie Forum DigitCrea gaat kijken vind je prachtige foto's. Maar bij de commentaren ga je niet snel het woordje 'mooi' terugvinden. Voor deze fotografen is zulk commentaar echt te min. Zij verwachten meer! Zij zijn lid van het Forum omdat ze hongeren naar gefundeerde kritiek op hun foto's. Deskundig oordeel van andere fotografen helpt ze verder om hun horizonten te verbreden en met de tips en commentaren in de toekomst nog betere foto's te maken. Deskundig oordeel van andere fotografen helpt ze verder om hun horizonten te verbreden

Twee spraakwatervallen

Daar wilde SenNet Magazine meer over weten. En daarvoor zijn ze bij Lyke en Nies van DigitCrea aan het goede adres. Deze twee goedlachse fotografen kennen niet alleen de kneepjes van het vak. Ze kunnen het allebei ook nog eens geanimeerd en vol passie uitleggen!

Commentaar verwacht!

Lyke: "Onze fotografen kennen de basis van de fotografie. Sommigen zijn al dertig of veertig jaar bezig met fotograferen. Die zijn niets met oppervlakkige feedback als 'Mooie foto!' Zij verwachten méér."

Nies: "Onze fotografen hebben geen lange tenen. Ze streven ernaar om hun compositie nog mooier te kunnen maken. Ze willen de instellingen van hun toestel in elke omstandigheid optimaliseren om de perfectie te benaderen." Onze fotografen kennen de basis van de fotografie

Technische instellingen vermelden

Lyke: "Om een foto beter te kunnen beoordelen moeten de zogeheten 'exif gegevens in de foto blijven staan. Deze gegevens over de technische instellingen worden dan automatisch bij het plaatsen op het Forum onder de foto gezet."

Nies: "Via de exif gegevens kunnen we achterhalen wat er soms scheelt aan een foto. Zo kan het zijn dat je een andere 'scherptediepte' of DOF ('Depth of Field') had moeten nemen. De DOF is de afstand waarbinnen het onderwerp nog scherp weergegeven wordt. Voor en na het onderwerp is het beeld onscherp."

Wazig of scherp

Nies: "Als je bij een portretfoto bijvoorbeeld weinig DOF instelt dan wordt de achtergrond wazig. Dat wordt veel gedaan in portretfotografie. Het kan voorkomen dat een foto mooi belicht is, de kleuren prachtig zijn, maar dat de DOF niet goed is. Dat kunnen we dan zien aan de technische instellingen die in de foto zitten."

Gevoel meegeven

Je kan ook je 'gevoelens' bij een foto uitdrukking geven. Lyke: "Nu moet je niet denken dat je alleen met vaktermen op ons Forum DigitCrea terecht kan, hoor! Je hoeft niet altijd technische commentaar te hebben. Je kan ook je 'gevoelens' bij een foto uitdrukking geven. Ik ben dan weer heel gefixeerd op de horizon in een foto. Die moet voor mij recht zijn. 'Horizon is scheef', die commentaar krijgt een foto van mij nogal eens (lacht). Of mensen dat cru commentaar vinden? Nee hoor. Ik vraag het ze wel eens. Maar dan antwoorden ze: 'Nu kan ik er tenminste op letten'."

Nies: Er staat ook wel eens 'Oei' als commentaar bij een foto.
Dat ontlokt dan de vraag: 'Wat wordt er bedoeld met 'Oei'?' En dan antwoord ik : 'Ik denk dat dit wil zeggen dat de foto niet zo goed was'. Daarop zegt de fotograaf dan : 'Ik wist eigenlijk wel dat foto niet goed was'. (lacht).
Neen, onze fotografen hebben geen lange tenen."

'De uitdaging'

Lyke: "Eén maal per maand hebben we een wedstrijd rond een thema onder de naam 'De Uitdaging'. In november bijvoorbeeld was de opdracht 'Maak een foto rond het thema Najaar'. Iedereen die lid is van ons Forum mag zijn foto insturen naar uitdaging.seniorennet@gmail.com. Via een Poll kan ieder lid stemmen op de foto die hij of zij de beste vindt. Dit keer laten we wel de exif gegevens weg. Zo blijft de foto volledig anoniem tot de stemming is afgelopen."

Eén maal per maand hebben we een wedstrijd rond een thema onder de naam 'De Uitdaging'

Op uitstap

Lyke: "Zodra het weer iets beter wordt, vanaf de lente zeg maar, organiseren we uitstappen. Die bereiden we helemaal voor. Allereerst zoeken we natuurlijk een originele locatie. De meeste van onze fotograferen gaan het liefste naar een plaats die nog niet (zo vaak) gefotografeerd is.

Nies: "Ik weet vaak een plaats om te fotograferen. Dan gaan we op prospectie en voert Lyke het woord." (lacht)

Lyke: "Ik durf inderdaad best te onderhandelen. Voor een goede prijs voor een maaltijd bijvoorbeeld (lacht). Want we maken er graag een gezellige dag van dus gaan we ook op zoek naar een eetgelegenheid waar we voor een schappelijke prijs een maaltijd kunnen nuttigen. Een uitstap houden we democratisch van prijs, ze mag niet meer kosten dan +/-10 euro. Dus gaan we ook op zoek naar parkeerplaats waar we ons niet blauw aan moeten betalen.
Met al ons materiaal is het immers belangrijk niet te ver van de fotoshoot te parkeren. En midden in een stad kan betalend parkeren behoorlijk oplopen."

Nies: "We hebben het al klaargespeeld in een nonnenklooster te mogen fotograferen, gewoon omdat de poort openstond en Lyke de moed had om te vragen of het mogelijk was op bezoek te komen."

Spotlicht

Om de maand kiezen we zelf iemand uit die zijn foto's in de kijker mag zetten. Lyke: "Neen, dat heeft niets met spotten te maken, integendeel (lacht). We willen in deze rubriek een fotograaf in het zonnetje zetten. Om de maand kiezen we zelf iemand uit die zijn foto's in de kijker mag zetten. Hij mag zelf zijn drie beste foto's insturen. Die zetten we ook op de Homepage van het forum DigitCrea en dan mogen de leden de beste van de drie kiezen."

Bekijk het op de blog

Lyke: "De winnende foto's van De Uitdaging en Spotlicht kan je bekijken op onze blog op http://www.blog.seniorennet.be/spotlicht"
Op het ogenblik staan er nog niet veel foto's op maar ja we zijn dan ook nog maar pas gestart."

Nies: "Sommige amateurs maken foto's waarvan wij als professionelen grote ogen opzetten. Ik zal je zeggen hoe dat dit komt. Zij zijn vaak gespecialiseerd, wij moeten alles kunnen en kennen. Als wij afgestudeerd zijn kennen we eigenlijk iets van veel, de basis. Dan moeten we pas echt beginnen. Als een amateur zijn hele leven een specialisatie maakt om vlinders of libellen te fotograferen, dan verfijnen ze hun fotografie meer en meer. Dat levert echt juweeltjes van foto's op, die je warempel versteld doen staan."

Welkom fotografen

Lyke: "Fotografen zijn hartelijk welkom bij ons Forum DigitCrea. Creatief bezig zijn, daar is het ons om te doen. Het Forum ziet er fris en aantrekkelijk uit. Je kunt ook toestemming geven om je foto bijvoorbeeld door anderen te laten bewerken."

Kijken mag ook

Nies: "En als je ervan houdt om foto's te bekijken, dan hoef je zelfs geen lid te worden van het forum DigitCrea. Iedereen kan de geplaatste werken bekijken. Genieten van foto's is ook heerlijk!"

Bedankt Nies en Lyke!

Je vindt het Foto Forum DigitCrea links op de Homepage onder de rubriek INFORMATIE -> klik op Fotografie en kijk dan onder "Fotografie voor gedreven amateur & professional"

Verder kan je het Forum ook nog bereiken als je in de Homepagina klikt, in de grijze balk, op >> Fotoalbum. In het volgende scherm kan je dan klikken op >> Fotografie Forum

Wensen de leden meer uitleg te krijgen over dit Forum kunnen ze mailen naar het volgende e-mailadres: digitcreaforum@gmail.com

Veel fotografieplezier!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels