Deel via

Mystery Shoppers ontdekken kunst

November 2011

Cas en ik (Sara) zijn het eens over kunst: ons buikgevoel zegt of we kunst 'goed' vinden of niet. Als we op OxyPass zien dat we in de kunstgalerie Hans KAN in Antwerpen een rondleiding krijgen langs de expo met juwelen en lederwaren, besluiten we te gaan. En we ontdekken juweeltjes van goud en zilver én een "geheim materiaal".

Op naar de Wolstraat

De Wolstraat in Antwerpen ligt in het oude centrum, nabij de Groenplaats. Temidden van nog wat kunstgaleries bevindt zich op het nummer 8 de kleine maar smaakvolle galerie KAN. In de etalage lonken naast een mooie lamp met oranje kap prachtige aanstekers, kurkentrekkers met zilveren en gouden handvatten en mooie hebbedingetjes.

Persoonlijke ontvangst

Binnen blijkt dat het eeuwenoude pand een volledige make-over heeft gekregen. Zowel voor- als achteraan zijn glazen vloerpanelen aangebracht, die een zicht geven op de kelderverdieping.

Elisabeth Lemahieu

Er is een tentoonstelling van de juweelontwerpster Elisabeth Lemahieu. In verschillende vitrines zijn haar ringen uitgestald. Maar ook prachtige klokjes, cocktailprikkertjes, aanstekers, halssnoeren en zelfs de lampen blijken van haar hand. Lemahieu heeft een zwak voor een materiaal dat prachtig zwart of bruin oogt. "Ze gebruikt het veel", zegt Cas. "Maar wat is het toch?"

Kunst met een geheim materiaal

Een vriendelijke jongedame die zich voorstelt als Ise mengt zich in het gesprek als ze de opmerking van Cas hoort.

Bakeliet in zwart en bruin

"Eigenlijk wenst de kunstenares dit bijzondere materiaal eerder geheim te houden", zegt ze. "dan zouden de mensen zich blijven verbazen en zich afvragen wat het toch is", lacht ze. "Maar ik zal het verraden. Van jongsaf aan schuimde de kunstenares rommelmarkten af op zoek naar voorwerpen zoals radio's, telefoons, bekers, pralinedoosjes, deurklinken … als ze maar in haar favoriete materiaal waren gemaakt, namelijk bakeliet. Dat materiaal toverde ze om tot nieuwe, unieke en kostbare objecten.

Ise legt ons uit dat bakeliet een echte Belgische uitvinding is. Het is het eerste synthetische plastic ter wereld, ontwikkeld door de Belgische chemicus Leo Baekelandt in 1907. Naast bruin en zwart bestaat het in alle mogelijke kleuren van groen tot rood of oker en zelfs in hemelsblauw!

Flonkerende kunst

Elisabeth Lemahieu heeft dit materiaal bijvoorbeeld bewerkt tot de exclusieve voet van haar tafellampen.

De kappen zijn mooi: een prachtige ovale, redelijk platte vorm, zodat de lampen niet teveel plaats vragen. De kappen blijken verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar ik ben meteen verliefd op de lamp met de zacht oranje kap. Zou dit geen mooi kerstcadeau zijn voor ons beiden? Ze zou fantastisch uitkomen op ons bijzettafeltje.

Met een glaasje wijn

We laten het voorlopig even bezinken. Omdat we via onze OxyPass komen, krijgen we een drankje aangeboden. Daarmee wandelen we door de expo.

Kunststukjes

De combinatie van bakeliet met zilver, goud en edelstenen in de ontwerpen, van Elisabeth Lemahieu doet erg exclusief aan. De ontwerpster transformeert de ongewone mix van materialen in prachtige sieraden en objecten.

Wie de ring past

Ik mag één van de ringen proberen die mij toe schittert vanuit één van de vitrines. Ise vertelt dat de filosofie van de kunstenares ligt in vrouwelijke vormen: rond, ovaal, gebogen en vloeiend.

Vrouwelijk en sensueel

"Haar sculpturale taal is expliciet vrouwelijk en sensueel, maar toch robuust en tijdloos", weet Ise nog over de kunst van Elisabeth Lemahieu te vertellen. De ring die ik pas is prachtig. De streep bakeliet in de ronde, verhoogde vorm vind ik uniek. Eén van de gouden ringen blijkt bezet met de beste kwaliteit briljanten. En de synthetische rode robijn in een andere heeft de kunstenares ook zelf geslepen.

Ook de klokjes zijn van een tijdloos design en vernuftige makelij. Hier koop je een kunstwerk voor het leven.

Gouden kunstwerk

Er zijn ook plastische kunstwerken aan de muur. Ise vertelt dat het 'gouden kunstwerk' inderdaad helemaal met goud bewerkt is. Ik houd ervan, maar het zegt Cas niets. Ook een wit gebogen werk van 250 X120 meter spreekt me aan. Maar zo'n werk komt volgens mij pas echt goed tot zijn recht in een oud herenhuis met hele hoge plafonds.

Golden en Silver Rooms

"Tja zo'n huis heeft de kunstenares", zegt Ise. Ze is nu 58 en woont hier al sinds de jaren zeventig in de Wolstraat. Op de eerste verdieping zijn haar 'golden' en 'silver rooms', prachtige expositie ruimten die een kunstwerk op zich zijn.

Elisabeth Lemahieu heeft van de meer dan 4 meter hoge ruimten alle hoeken vervangen door ronde vormen. Dat is prachtig, het is net of de muren in de plafonds overgaan, in een totale eindeloosheid'.

Elisabeth Lemahieu was op jonge leeftijd al een revelatie. De laatste jaren heeft ze zich min of meer uit het publieke leven teruggetrokken. Met deze expositie maakt ze eigenlijk haar 'come-back'.

Eigen collectie lederwaren

In de kelderverdieping vinden we nog een collectie lederwaren : tassen en agenda's. Van Ise horen we later dat galerie KAN in 2007 met het idee van gepersonaliseerde agenda's is begonnen. Je kan ook zelf ideeën geven en uit verschillende lederstaaltjes je keuze maken. Jouw volledig gepersonaliseerde agenda wordt dan, bijvoorbeeld ook met jouw naam, in het lederatelier gemaakt.

Hier brandt de lamp

Cas en ik overleggen nog eens. En dan nemen we een beslissing. 'We willen graag de oranje lamp!', zegt Cas. De prijs mag er zijn, maar we hebben dan wel een uniek stuk, voor het leven.

We mogen kiezen en uiteindelijk wordt het een onderstel in zwart bakeliet met een oranje kap die van binnen goudkleurig zal zijn. Nog drie weekjes geduld, maar dan brandt de lamp in onze huiskamer.

Cadeautje met OxyPass

Bij ons afscheid krijgen we van Ise een cadeautje, speciaal omdat we met onze OxyPass komen. Het is een lederen boekenlegger. Mooi én handig, dank je wel.

Genieten

We hebben gewoon genoten van dit bezoekje. We zijn geen experten, maar kunnen als "cultuurbarbaar" onbekommerd genieten van kunst. En ook al hadden we niets gekocht dan nog was deze uitstap de moeite waard geweest.

Tot de volgende,
Ciao,
Sara en Cas

De tentoonstelling van Elisabeth Lemahieu loopt nog tot eind december in Galerie KAN, Wolstraat 14 in Antwerpen.
Je kunt elke vrijdag en zaterdag van 12 tot 18 uur een bezoekje brengen of op afspraak.
Hans Kan 0495 521 045
www.kan.be
www.oxypass.be

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels