Deel via

Kan jij vergeven en vergeten?

January 2012

Bedankt voor alle reacties op het artikel over 'Vergeven en vergeten' die op onze redactie belandden. In de rubriek 'Reactielijn' geven we weer een aantal van jullie meningen weer! Te beginnen met één die ons echt naar de keel greep.

De reactie die ons het meest beroerde:


"Als je enig kind vermoord wordt teruggevonden en de dader onbekend blijft is het verdomd moeilijk om te vergeven hoor! Je weet niet waarom men dit heeft gedaan? Waarom moest zij juist vermoord worden? Ze deed niemand kwaad! Het is een proces van jaren om te aanvaarden en te beseffen dat je leven ondanks dat gemis toch doorgaat. We moeten dus beslissen wat gaan we verder doen met ons leven? Wij hebben beslist om verder te leven met dit gemis! Je moet de dood aanvaarden, maar niet de manier hoe het gebeurd is! Dat is voor ons, ouder van een vermoord kind, heel heel moeilijk!"
Annie

Er kwamen reacties in het licht van de godsdienst:


"Bijbels gezien is vergeven geen kwestie van gevoel maar een besluit; je kiest er namelijk voor om iemand te vergeven in Jezus Naam, nadien volgt er genezing."
Christiane

"Door een goede biecht wordt door God alles vergeven. Dat zuivert je ziel en je krijgt opnieuw een gerust geweten. Het helpt ook om voortaan beter te leven. Je wordt dus een beter mens. De biecht dient dringend geherwaardeerd te worden. De wereld zou er helemaal door veranderen. We komen weer tot het besef van onze kleinheid. "
Guido

"Wij zijn in ons klooster al een heel jaar het thema 'vergeven en vergeten' aan het behandelen, overwegen en verwerken. Uw artikel is een mooie aanvulling."
Trees

Deze mensen zien 'vergeven en vergeten' toch een beetje anders:


"Als men vergevend staat tegenover iemand die je iets misdaan heeft, aanzien zij u als een karakterloos iemand en profiteren nog meer van u, want ze nemen u voor iemand zonder karakter."
Liane

"Ik heb aan dezelfde persoon al tweemaal vergeven, de derde keer is er teveel aan. 'Verwerk het proces' is de juiste titel voor ons. We kunnen het niet meer. "
Denise

Dat elk zijn best doet om zijn naaste te beminnen. "Ik woon in Paraguay en het is hier elke dag op TV en overal op straat : "Vergeven en vergeten". Flauwekul , dat 'vergeven en vergeten'. Zijn we nog in de tijd van de Middeleeuwen? Dat elk zijn best doet om zijn naaste te beminnen. Er zou dan niet vergeven en vergeten moeten worden."
Iris

En tenslotte nog een paar beschouwingen:


"Goed laten doordringen en herlezen, en dan in toepassing brengen....soms niet makkelijk, maar blijven herlezen en toepassen... we komen er wel!!!"
Viv

"Veertien dagen geleden heb ik een ernstige poging ondernomen om een slepend conflict met mijn schoondochter te doorbreken. De tijd was bij mij rijp geworden om zelf een brief te sturen en een poging om vergeving te bekomen en vergeving te schenken met de hoop om 'verder' te kunnen gaan. 'Vergeten hoeft niet, maar vergeven wel'... zo eindig ik mijn brief. Van mijn schoondochter heb ik nog geen reactie gekregen, maar ik voel een rustige aanvaarding over mij komen."
Paul

"Het is de filosofische gedachte van de yoga-beoefenaar. U niet laten doen, maar zijn wie ge zijt en de ander ook laten zijn wie hij is, is reeds een stap in de goede richting. Maar gemakkelijk is het niet, want soms moet je zeggen: 'het is wat het is...' en verder er het beste van maken."
Rietje

We denken volgens mij te veel aan wat een ander van ons denkt. "Blijven zitten met schuldgevoelens... jezelf vergeven is moeilijker dan vergeving ontvangen. We denken volgens mij te veel aan wat een ander van ons denkt. Dat geeft druk in je leven, stress en is zeer slecht voor je geestelijke gezondheid en dus ook voor je fysische gezondheid."
Patje

hou van jezelf met je fouten en gebreken "In alles wat hier geschreven staat kan ik me best vinden, ik sta ook open voor andere manieren van denken. Het belangrijkste is wel dat het een proces is en je met je beslissingen moet kunnen leven. Maar hou van jezelf met je fouten en gebreken, zodat je in staat bent ook andere mensen te aanvaarden zoals ze zijn. "
Anita

"De wereld zou er al heel wat anders uitzien als er ZO met pijn - verdriet - kwaadheid kon omgegaan worden. Vergeven - loslaten is een onmisbaar aspect van een liefdevol en harmonieus leven... ZO zouden we met zijn allen veel bewuster in het leven staan, en begrijpen hoe het leven in elkaar zit.... Dit is een ervarings-mening....en het klopt nog ook...."
Anastasia

"Vergeven is niet altijd vergeten, en zo komt toch het gebeuren weer boven drijven, wat weer een nieuwe verwerking vraagt. IK kan me niet indenken dat JE bepaalde gebeurtenissen zomaar weg kunt cijferen, net alsof je een computer uit zet.' Je moet het gebeuren een plaatsje geven', zegt men dan wel eens. Maar ook plaatsjes hebben hun herinneringen. Denk maar eens aan de plaats van een ongeluk. Die plaats zal altijd door je hoofd flitsen. Een goed gesprek met iemand kan veel troost bieden, maar de mens zelf met het gebeuren moeten leren om gaan. De mens zelf zal het altijd als herinnering bij zich dragen, in welke levensfase dan ook."
Harry

"Ook ik ben een slachtoffer, heb veel verdriet, en ook schuldgevoelens. Ik vraag mezelf af waar heb ik gefaald? Ik weet het niet, probeer voor iedereen goed te doen. Wel, dit artikel zet me aan het nadenken. Inderdaad ge verliest al uw energie. Ik ga dit niet weggooien en meermaals herlezen. Wie weet kom ik er beter uit."
Arlette

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels